Οι πρόσφυγες… είναι οι μόνοι τουρίστες στην ορεινή ηπειρωτική Ελλάδα! – Σε «λουκέτο» όλο και περισσότερα ξενοδοχεία!

1 Σεπτεμβρίου, 2018
Οι πρόσφυγες… είναι οι μόνοι τουρίστες στην ορεινή ηπειρωτική Ελλάδα! – Σε «λουκέτο» όλο και περισσότερα ξενοδοχεία!
Η πρόεδρος των ξενοδόχων του ορεινού Όγκου των Γρεβενών Μαρία Σουπιάδου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα εγκατάλειψης της ορεινής περιοχής των Γρεβενών

Οι πρόσφυγες… είναι οι μόνοι τουρίστες στην ορεινή ηπειρωτική Ελλάδα! – Σε «λουκέτο» όλο και περισσότερα ξενοδοχεία!

Η έλευση τουριστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πτώση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι δώδεκα ξενοδοχειακές μονάδες και ξενώνες μεταξύ των οποίων ένας στον Ζιάκα, έξι στο Πολυνέρι, τέσσερις στην Σμίξη καθώς και επιχειρήσεις εστίασης στον αυχένα πέριξ του Χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας Γρεβενών τα τελευταία χρόνια της κρίσης ανέστειλαν οριστικά τις δραστηριότητες τους. Κάποιες από αυτές τις κτιριακές εγκαταστάσεις που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν κοσμήματα της περιοχής, ενώ τώρα έχουν εγκαταλειφθεί α, με φαινόμενα λεηλασιών να επιτείνουν την άσχημη εικόνα…

Η πρόεδρος των ξενοδόχων του ορεινού Όγκου των Γρεβενών Μαρία Σουπιάδου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα εγκατάλειψης της ορεινής περιοχής των Γρεβενών, όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης και των μνημονίων αλλά και από την επί πολλά έτη αδιαφορία των τοπικών και περιφερειακών θεσμών της περιοχής.

Οι αυλές των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν γίνει χώροι φύλαξης αλόγων και κοπαδιών της περιοχής και όπως αναφέρει η κ. Σουπιάδου: «Είναι πολύ πιθανόν οι εικόνες αυτές να επεκταθούν και σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες που σήμερα προσπαθούν να κρατηθούν σε λειτουργία».

Δημιουργήθηκαν 942 κλίνες σε μια δεκαετία

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Αναπτυξιακής εταιρίας Κοζάνης (ΑΝΚΟ) Ζωή Γκερεχτέ, στα προγράμματα «leader και ΟΠΑΑΧ» που ενίσχυσαν και χρηματοδότησαν τις τουριστικές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της Βασιλίτσας την περίοδο 1997 – 2008 δημιουργήθηκαν σημαντικές υποδομές στην περιοχή. Από το Leader της περιόδου 1997-2001 δημιουργήθηκαν 14 ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 420 κλινών και οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν ως ενίσχυση το 50% της επένδυσης, δηλαδή 1,8 εκατ. ευρώ. Την περίοδο 2000 – 2008 από το ΟΠΑΑΧ δημιουργήθηκαν 16 ξενοδοχειακές μονάδες με 560 κλίνες και με 60% ενίσχυση οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν 3,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά στην περιοχή δημιουργήθηκαν 40 ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 942 κλινών και 4 καταστήματα εστίασης.

Η κρίση τα ρήμαξε όλα!

Η παρατεταμένη Οικονομική κρίση όμως «λύγισε» την περιοχή ειδικά μετά το 2012. Οι μειώσεις στις χειμωνιάτικες κρατήσεις των ξενοδοχείων άρχισαν να παίρνουν την κατηφόρα: συγκεκριμένα από τις 55.481 διανυκτερεύσεις το 2009 στις 2.154 το 2013! Το αποτέλεσμα ήταν αρκετές μονάδες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην λειτουργία τους και να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η απώλεια σε μονάδες επισκεπτών είναι συντριπτική.

Μόνοι τουρίστες… οι πρόσφυγες στα Γρεβενά – «Ανάσα» για 9 ξενοδοχειακές μονάδες

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η «ελπίδα» για να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις έχει εναποτεθεί πλέον στην φιλοξενία των προσφύγων στην περιοχή! Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε και ολοκληρώθηκε το 2016 με την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πήγε καλά και όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες, περιμένουν περί τους 700 πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν το προσεχές φθινόπωρο σε εννέα μονάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν ελεγχθεί για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η έλευση των προσφύγων στην περιοχή του ορεινού όγκου συμφωνήθηκε στη συνάντηση του περιφερειάρχη Θεόδωρος Καρυπίδη του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και εκπροσώπων των ξενοδοχειακών μονάδων, όπου εκτός των άλλων συμφωνήθηκε και το κόστος της ημερήσιας αποζημίωσης. Την διαχείριση έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ΔΟΜ Ελλάδας.

Εκτός από τα ξενοδοχεία που ωφελούνται από την φιλοξενία των προσφύγων, που διαρκεί από έξι έως 12 μήνες, σημαντικός κέρδος προκύπτει και για την πόλη των Γρεβενών από την περιοδική επίσκεψη των ανθρώπων αυτών που κάνουν αγορές. Όμως το θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων έχει δημιουργήσει έντονες τριβές στον επιχειρηματικό κόσμο των Γρεβενών, αφού τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του τουριστικού μετώπου σ’ ένα από τα μεγαλύτερα Χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στο χωριό Αλατόπετρα Γρεβενών, Θωμάς Καραγιάννης, οι μονάδες που είναι κάτω από 50 κλίνες αρχικά εξαιρέθηκαν από τη φιλοξενία προσφύγων «στην αρχή δεν μας ενόχλησε, ίσια-ίσια πιστεύαμε ότι θα ήταν καλύτερα για μας, αφού θα δουλεύαμε έστω με τους μειωμένους επισκέπτες του Χιονοδρομικού κέντρου, αλλά δυστυχώς διαψευστήκαμε». Σημείωσε δε ότι οι μικρές μονάδες που γειτνίαζαν με ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν πρόσφυγες ήταν εντελώς άδειες.

Ο κ. Καραγιάννης με την ιδιότητα του προέδρου του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας (ΕΧΚΒ) επισημαίνει επίσης ότι η διασπορά των προσφύγων σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες της δυτικής Μακεδονίας θα ήταν η καλύτερη λύση στο πρόβλημα προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις ακόμη και στην λειτουργία του ιδίου του Χιονοδρομικού κέντρου.

Αναφέρει ως παράδειγμα το τριήμερο Χριστουγέννων του 2016 που υπήρχαν πρόσφυγες στον ορεινό όγκο σε σχέση με το τριήμερου του 2017 όπου δεν υπήρχαν με ίδιες καιρικές συνθήκες και χωρίς χιόνι όπου ο τζίρος από την χρήση των 7 αναβατήρων του χιονοδρομικού ήταν πολλαπλάσιος του 2016.

Αναμένεται ακόμα η δράση του κράτους…

Φυσικά, η μεγάλη φορολογία όπως και η ανελέητη πίεση που ασκεί το κράτος σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καλά κρατεί. Οι μεγάλες ή και μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, που αποτελούν βασικό «γρανάζι» του τουριστικού μηχανισμού, αντί να ενισχυθούν ή ευνοηθούν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες λειτουργίας τους, εν τούτοις αφήνονται στην μοίρα τους, η οποία, αν δεν είναι το «λουκέτο», τότε θα είναι η αναμονή… για κάποιο πρόγραμμα όπως εν προκειμένω αυτό τη φιλοξενίας προσφύγων.

Οι ξενοδόχοι αναμένουν πολύ πιο ουσιαστικές λύσεις που θα φέρουν πραγματική τόνωση στον κλάδο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για στήριξη και σταδιακή επάνοδο, η οποία θα αποτελέσει ενίσχυση της ίδιας της ελληνικής οικονομίας.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ