Οι μισθώσεις Airbnb έχουν κατακλύσει την Ελλάδα! Ανησυχίες από ξενοδόχους!

Οκτώβριος 26, 2018
Οι μισθώσεις Airbnb έχουν κατακλύσει την Ελλάδα! Ανησυχίες από ξενοδόχους!
Σύμφωνα με τη Σοφία Γκιούσου, υπεύθυνη πολιτικής Airbnb, μόνο στην Αθήνα τα ακίνητα που είναι καταχωρισμένα στην πλατφόρμα υπολογίζονται στις 7.000.

Οι μισθώσεις Airbnb έχουν κατακλύσει την Ελλάδα! Ανησυχίες από ξενοδόχους!

Στα 85,4 εκατ. ευρώ κινούνται στο εννεάμηνο τα έσοδα από το τέλος διαμονής που επιβλήθηκε από φέτος στα ξενοδοχεία, με βάση τα στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, η διαχείριση των ευκαιριών που προσφέρει το Airbnb, αλλά και οι φόροι που έχουν επιβληθεί στο ξενοδοχειακό κλάδο συζητήθηκαν στην ημερίδα με τίτλο «Διαμοιράζοντας την τουριστική ανάπτυξη» που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων.

Τα AirBnb έχουν κατακλύσει την Αθήνα

Σύμφωνα με τη Σοφία Γκιούσου, υπεύθυνη πολιτικής Airbnb, μόνο στην Αθήνα τα ακίνητα που είναι καταχωρισμένα στην πλατφόρμα υπολογίζονται στις 7.000. Όπως ανέφερε, επίσης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καταγράφουν κατά μέσο όρο 37 διανυκτερεύσεις στο κάθε ακίνητο, ενώ το τα έσοδά τους κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 3.000€ σε ετήσια βάση.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, από την πλευρά του, επισήμανε ότι: «οι ξενοδόχοι ποτέ δεν έχουν υποστηρίξει την απαγόρευση ή την κατάργηση μιας πρακτικής, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί μία εξέλιξη της αγοράς, την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, από την άλλη όμως δεν μπορεί να παραμένει παντελώς αρρύθμιστο το όλο ζήτημα. Πρέπει να υπάρχει συνεισφορά όσον αφορά το κομμάτι των δημοσίων εσόδων».

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης συμπλήρωσε: «Η Αθήνα γνωρίζει μία θεαματική τουριστική άνοδο τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα, από τα χαμηλότερα επίπεδα που σημειώθηκαν το 2012, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε τότε στη χώρα, να φτάσουμε φέτος τα 5,5 εκατομμύρια αφίξεις, χάρη και στην προσπάθεια του δήμου Αθηναίων για την προβολή της πόλης ως αυτόνομου και city break προορισμού. Η αλματώδης αυτή αύξηση οφείλεται σαφώς και στην επέκταση του μοντέλου των βραχυχρόνιων μισθώσεων που οδηγούν σε περαιτέρω επιβάρυνση των λειτουργιών, των υποδομών και των υπηρεσιών της πόλης. Χρειάζεται ρύθμιση αυτή η νέα αγορά και σίγουρα όχι απαγορεύσεις. Όταν δεν υπάρχουν καθαροί κανόνες προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τα οργανωμένα ξενοδοχεία».

«Βουλιάζει» από AirBnb η Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, Αναστάσιο-Νικόλα Ζώρζο, υπάρχουν 60.000 κλίνες σε ξενοδοχεία, 12.500 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και 23.000 κλίνες σε παραθεριστικές κατοικίες, ενώ οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν τα 5,5 εκατ. το 2017, έναντι 3,5 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2012. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το νησί καλείται κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν να εξυπηρετήσει πάνω από 100.000 άτομα ημερησίως!

Στον ίδιο δρόμο και η Θεσσαλονίκη

Πίσω δεν πάει ούτε η Θεσσαλονίκη, η οποία μετράει 2.500 κατοικίες που νοικιάζονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, ανέφερε ότι: «Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει με θετικό και δημιουργικό τρόπο το φαινόμενο της οικονομίας διαμοιρασμού. Στην αρχή της τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης η οικονομία διαμοιρασμού φρόντισε το εισόδημα που εισέρρευσε στην πόλη να διαχυθεί σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Προσπαθήσαμε από την αρχή να έρθουμε σε συνέργεια και συνεργασία με τις πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού. Η θεσμική αδυναμία των δήμων και οι κρατικές, εθνικές επιλογές λειτούργησαν ανασταλτικά στις προσπάθειες αυτές. Όμως ο μόνος δρόμος είναι αυτός της συνεννόησης και της ρύθμισης έτσι ώστε να συμβάλουμε μαζί στην αποκέντρωση των τουριστικών ροών, στην ενδυνάμωση περιφερειακών γειτονιών και στην ισόρροπη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης».

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους