Οι 8 συμβουλές για να βγάζεις τις καλύτερες φωτογραφίες πιάτων σε εστιατόριο

31 Αυγούστου, 2018
Οι 8 συμβουλές για να βγάζεις τις καλύτερες φωτογραφίες πιάτων σε εστιατόριο
Οι φωτογραφίες σχετικά με τα εστιατόρια και το φαγητό τους, τα design στα πιάτα (food styling) όπως και οι selfies ενώ έχει παραγγείλει το πιάτο του κανείς

Οι 8 συμβουλές για να βγάζεις τις καλύτερες φωτογραφίες πιάτων σε εστιατόριο



Οι φωτογραφίες σχετικά με τα εστιατόρια και το φαγητό τους, τα design στα πιάτα (food styling) όπως και οι selfies ενώ έχει παραγγείλει το πιάτο του κανείς, είναι για τη Sarah Fennel ένα από τα πιο αγαπημένα της θέματα, όπως μας γράφει σε δημοσίευμα της στο Broma Bakery. Το να φωτογραφίζει κανείς όμορφα πιάτα είναι μια ατμοσφαιρική διαδικασία. Μια εμπειρία που διεγείρει κάθε άνθρωπο!

Ωστόσο κάθε φορά που αντικρίζουμε έναν θαμώνα-επίδοξο φωτογράφο να προσπαθεί να βγάλει τέτοιου είδους φωτογραφίες, τον βλέπουμε μάλλον να ταλαιπωρείται με όλες τις λεπτομέρειες που έχει να προσέξει για να βγει καλή η φωτογραφία, παρά να διασκεδάζει: «Πως θα πετύχω τον κατάλληλο φωτισμό; Πώς θα φωτογραφίσω τόσα πολλά πιάτα; Πώς θα αποκτήσουν συνοχή όλες αυτές οι λήψεις;» και πολλά ακόμα ερωτήματα…

Ορίστε, λοιπόν, 8 συμβουλές που θα βελτιώσουν αμέσως τις φωτογραφίες πιάτων σε εστιατόριο και θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε με την όλη διαδικασία:

1. Πήγαινε εσύ στο φως: ο νούμερο ένα κανόνας για φωτογραφία σε χώρο εστίασης είναι αυτός: Πήγαινε εσύ στο φως! Κάνε τα πάντα ώστε να φωτογραφίσεις το επόμενο πιάτο δίπλα σε ένα παράθυρο, ανοιγόκλεισε τις περσίδες, μετακίνησε τραπέζια κοντά στο φως που σου αρέσει και στο παράθυρο που έχεις επιλέξει. Κι όλα αυτά γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, αν δεν έχεις φωτογραφίσει το θέμα σου με καλό φωτισμό, τότε πιθανότατα δεν έχεις απαθανατίσει όλες τις χρωματικές του λεπτομέρειες!

2. Δούλεψε με ένα σύστημα χρωμάτων: εφόσον θέλεις να μεταφέρεις στις φωτογραφίες σου την αίσθηση που δίνει -και θέλει να δώσει- το εστιατόριο στο οποίο βρίσκεσαι, φωτογράφισε πιάτα που αντιστοιχούν στην χρωματική παλέτα του ίδιου του εστιατορίου. Για την φωτογράφιση μπορείς να διαλέξεις πιάτα με πιο θερμά χρώματα που θα ταιριάζουν με το θέμα του εστιατορίου ή πιο ψυχρά χρώματα σε αντίστοιχη περίπτωση. Επιπλέον, μια ωραία ιδέα είναι να τραβήξεις κοντά κάποια λουλούδια (ή και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία της διακόσμησης του καταστήματος) που θα προσδώσουν μια φρεσκάδα στην όλη εικόνα. Παίξε με τα χρώματα και δεν θα χάσεις!

3. Τρίγωνο – το αγαπημένο σου σχήμα: για να φωτογραφήσεις όσα περισσότερα πιάτα μπορείς, φωτογράφησέ τα σε τριάδες, δημιουργώντας τρίγωνα. Τα τρίγωνα ως σχήμα δημιουργούν με φυσικό τρόπο δυναμικότητα στις φωτογραφίες, καθώς αυτό το σχήμα έχει τον ελάχιστο αριθμό πλευρών που χρειάζονται για ένα πλήρες σχήμα. Επομένως, ομαδοποιώντας τα πιάτα σε τρίγωνα δημιουργείται ταυτόχρονα και δομή και απλότητα, αλλά και… επιπλέον χώρος για να αξιοποιήσεις όλο το κάδρο που φακού.

4. Βάλε χέρια: εστιατόριο σημαίνει φαγητό μαζί με άλλους γύρω από ένα τραπέζι. Άρα είναι συνώνυμο με την συντροφικότητα και την οικειότητα. Έτσι, λοιπόν, προσθέτοντας το χέρι στην φωτογραφία σου, μεταφέρεται αυτό το κλίμα ζεστασιάς. Εφόσον, οι σερβιτόροι δεν είναι απασχολημένοι, μη διστάσεις να τους ζητήσεις να σου προσφέρουν ένα χέρι… βοηθείας για την φωτογραφία σου. Βάλε τους να κρατούν κάποιο ποτό, ένα πιάτο ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί το σκοπό σου.

5. Διώξε ό, τι δεν χρειάζεται: αλατιέρες, ποτήρια νερού, μενού… ακόμα κι αν δεν μας ενοχλούν την ώρα του φαγητού, στην φωτογράφιση είναι όλα περιττά. Καταλαμβάνουν χώρο και αλλοιώνουν τον στόχο της φωτογραφίας! Αφαίρεσε ότι δεν σου χρειάζεται στη λήψη σου, διαφορετικά θα δείχνουν το τραπέζι σου ακατάστατο και φλύαρο. Επιπλέον, όσο πιο άδειο είναι το τραπέζι σου τόσο πιο πολύ το μάτι θα εστιάζει στα σημαντικά πράγματα, δηλαδή στα πιάτα, που εκ των πραγμάτων θέλεις να αναδείξεις.

6. Φωτογράφισε ολόκληρο το τραπέζι εν ώρα δράσης: ένας αγαπημένος τρόπος λήψης είναι να φωτογραφίζεις μια καθολική άποψη του τραπεζιού, έχοντας και πάλι στο επίκεντρο το σχήμα του τριγώνου. Βάλε και πάλι το ανθρώπινο στοιχείο παίρνοντας λήψεις την ώρα της δράσης, με εστίαση στο φαγητό και όχι στους ανθρώπους.

7. Δεν έχει απαραίτητα σημασία η κάμερα: δεν είναι απαραίτητο να έχεις μια τεράστια DSLR κάμερα για να βγάλεις καλές φωτογραφίες, όπως λένε πολλοί! Αρκεί και μόνο μια πιο απλή κάμερα για να κάνεις μια εξαιρετική δουλειά, αν εφαρμόσεις τα απαραίτητα tips!

8. Βρες την ισορροπία μεταξύ των λήψεων ενός και πολλών στοιχείων: για να κερδίσεις όσα περισσότερα γίνεται, κάνε συνδυασμούς μεταξύ λήψεων ενός μόνο πιάτου και ολόκληρου του τραπεζιού. Εφόσον θέλεις να δημιουργήσεις φωτογραφίες που κατά βάση θα ανέβουν στα social media, είναι δεδομένο ότι όσο πιο μεγάλη ποικιλία έχεις τόσο το καλύτερο.

+BONUS: Το σημαντικότερο που χρειάζεται για να δημιουργήσεις μια υπέροχη συλλογή φωτογραφιών σε εστιατόριο είναι να το διασκεδάζεις! Εάν έχεις περάσει όμορφα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σου στο εστιατόριο, τότε αυτό θα περάσει και στις φωτογραφίες σου, δημιουργώντας έτσι κάποια ανεκτίμητα διαμαντάκια!

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ