Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου η προσβολή του αρχηγού κράτους μπορεί να σας οδηγήσει στη φυλακή

4 Απριλίου, 2021
DENMARK-ROYALS-NEW-YEAR

Φωνή από την Amazon Polly

Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες υποτίθεται ότι έχουν παχιά δέρματα – αλλά εκείνοι με πιο εύθραυστη διάθεση (καθώς και μερικοί βασιλείς) έχουν νόμους που τους προστατεύουν από τούβλα σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Ένας Πολωνός συγγραφέας αντιμετωπίζει κατηγορίες για να αποκαλέσει τον Πρόεδρο Andrzej Duda «ηλίθιο» – μία από αυτές τις περιπτώσεις στην Πολωνία τις τελευταίες ημέρες. Οι διαφορετικοί μπορούν να καταδικάσουν έως και τρία χρόνια στη φυλακή, αν και τέτοιες κατηγορίες συνήθως οδηγούν σε κοινοτική υπηρεσία.

Παρόλο που τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι σπάνιες στην Πολωνία, είναι σπάνιες στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που δεν σημαίνει ότι τέτοιοι νόμοι δεν περιλαμβάνονται στα καταστατικά βιβλία. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να διαθέτουν ειδικούς νόμους που προστατεύουν τα εθνικά σύμβολα, τους κρατικούς αξιωματούχους, τους αρχηγούς κρατών ή ακόμη και τους προέδρους των ξένων χωρών από προσβολές.

Το International Press Institute τα συγκεντρώνει σε μια βάση δεδομένων . Εδώ είναι η νομική κατάσταση:

Βέλγιο

Η προσβολή του βασιλιά είναι έγκλημα βάσει του νόμου του 1847 που έχει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Εκείνοι που στοχεύουν να κατεβούν το βασιλικό οικογενειακό δέντρο αντιμετωπίζουν μόνο δύο χρόνια φυλάκιση.

Οι φλαμανδοί εθνικιστές έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να ανακαλέσουν το νόμο, ο οποίος έχει εφαρμοστεί μόνο μία φορά – μια υπόθεση του 2007 για έναν άνδρα που στάλθηκε στη φυλακή για να κατηγορήσει τον βασιλιά Άλμπερτ Β ‘για σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον παιδιών.

Δανία

Η δυσφήμιση του βασιλιά ή του αρχηγού της κυβέρνησης μπορεί να κοστίσει τους παραβάτες έως και τέσσερα χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με το άρθρο 115 του δανικού ποινικού κώδικα . Και αν κάποιος προσβάλει τη βασίλισσα, τη μητέρα της βασίλισσας ή τον κληρονόμο, μπορεί να σταλεί στη φυλακή για έως και τρία χρόνια.

Οι ακτιβιστές της Greenpeace κατηγορήθηκαν βάσει του νόμου για τις ενέργειές τους σε ένα βασιλικό δείπνο στη σύνοδο κορυφής COP15 της Κοπεγχάγης του 2011.

Γαλλία

Η Γαλλία απαλλάχθηκε από τη νομοθεσία της ποινικοποιώντας την προσβολή του προέδρου το 2013, αλλά πρόσθεσε τον πρόεδρο στη λίστα των κρατικών αξιωματούχων που έλαβαν ειδική προστασία από τη δυσφήμιση, με πιθανό πρόστιμο 45.000 ευρώ για τους παραβάτες.

Γερμανία

Η χώρα αναθεώρησε τους νόμους περί δυσφήμισης το 2017 μετά από διαμάχη με την Τουρκία για έναν Γερμανό κωμικό που προσβάλλει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι έκανε σεξ με ζώα.

Αλλά η Γερμανία αποποινικοποίησε μόνο προσβλητικούς ξένους προέδρους. Η απογοήτευση του Γερμανού προέδρου παραμένει έγκλημα και το να το κάνεις δημοσίως ή μέσω των μέσων ενημέρωσης μπορεί να κοστίσει από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια στη φυλακή.

Ελλάδα

Όποιος προσβάλλει ή δυσφημίζει τον Έλληνα πρόεδρο μπορεί να προσγειωθεί στη φυλακή για έως και τρεις μήνες. Το ελληνικό σύνταγμα επιτρέπει επίσης την κατάσχεση οποιασδήποτε έκδοσης που θεωρείται ότι έχει προσβάλει τον πρόεδρο.

Ισλανδία

Το άρθρο 101 του Ισλανδικού Ποινικού Κώδικα τιμωρεί τη δυσφήμιση ή την προσβολή του προέδρου ή ενός ατόμου που ασκεί προεδρικές εξουσίες με κυρώσεις έως και διπλάσιες από εκείνες για τους φυσιολογικούς ανθρώπους – έως και τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Εάν μια προσβολή ή δυσφήμιση στρέφεται εναντίον των «στενότερων συγγενών του προέδρου με τέτοιο τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί ότι στρέφεται εναντίον του σπιτιού του , η τιμωρία μπορεί να αυξηθεί με την προσθήκη μέχρι και μισού.»

Ιταλία

Όποιος «προσβάλλει την τιμή και το κύρος του Προέδρου της Ιταλίας» μπορεί να προσγειωθεί στη φυλακή από ένα έως πέντε χρόνια, λέει ο Ιταλικός Ποινικός Κώδικας . Η δυσφήμιση που διαπράττεται από τον Τύπο αποτελεί επίσης αδίκημα βάσει του νόμου περί Τύπου και μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως έξι ετών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ιταλική αστυνομία ερεύνησε αρκετά σπίτια σε έρευνα για υποτιμητικά μηνύματα και προσβολές που έλαβε ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλλα.

Ολλανδία

Η εκ προθέσεως δυσφήμιση ή προσβολή του βασιλιά τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος. Είναι επίσης παράνομο να διανέμετε υλικό που προσβάλλει τον βασιλιά ή τη βασιλική οικογένεια.

Πολωνία

Η προσβολή του αρχηγού κράτους μπορεί να καταλήξει σε ποινή φυλάκισης τριών ετών. Η Πολωνία προστατεύει επίσης τη σημαία, τη χώρα και τα θρησκευτικά συναισθήματα από προσβολή.

Πορτογαλία

Η προσβολή ή δυσφήμιση του προέδρου μπορεί να κοστίσει έως και τρεις μήνες φυλάκιση ή πρόστιμο. Η τιμωρία αυξάνεται εάν η προσβολή είναι στα μέσα ενημέρωσης, με ποινή φυλάκισης που κυμαίνεται από έξι μήνες έως τρία χρόνια και πιθανά πρόστιμα.

Σλοβενία

Η δυσφήμιση, οι προσβολές, η συκοφαντία, η δυστυχία ή οι κακόβουλες ψευδείς κατηγορίες για έγκλημα εναντίον του σλοβένου προέδρου είναι ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με τον Σλοβενικό Ποινικό Κώδικα, οι παραβάτες μπορούν να επιβληθούν πρόστιμο ή φυλάκιση έως ένα έτος .

Ισπανία

Όποιος «διαπράξει συκοφαντία ή δυσφήμιση εναντίον του Βασιλιά ή οποιουδήποτε από τους ανερχόμενους ή απογόνους του, τη βασίλισσα ή τη βασίλισσα της Βασίλισσας, τον αντιβασιλέα ή οποιοδήποτε μέλος της Αντιβασιλείας ή τον κληρονόμο του θρόνου» μπορεί να αποσταλεί στη φυλακή για έξι μήνες έως δύο χρόνια εάν το αδίκημα θεωρείται σοβαρό. Εναλλακτικά, μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόστιμο.

Τον Φεβρουάριο, η σύλληψη ενός ράπερ που κατηγορείται ότι προσβάλλει την ισπανική αστυνομία και τη μοναρχία στο Twitter προκάλεσε κατακραυγή.

Σουηδία

Σύμφωνα με τον Σουηδικό Ποινικό Κώδικα , οποιοσδήποτε προσβάλλει ή διαπράττει δυσφήμιση εναντίον του βασιλιά της Σουηδίας ή οποιουδήποτε μέλους της βασιλικής οικογένειας μπορεί να αποσταλεί στη φυλακή για έως και τέσσερα χρόνια, ή ακόμη και έξι, εάν η πράξη θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή.

Παρόμοιοι νόμοι ισχύουν στο Σαν Μαρίνο, το Βατικανό , την Ανδόρα, τη Μάλτα και το Μονακό.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ