Οι επιθέσεις των Οργανισμών για δικαιώματα μουσικής, θα ξεκινήσουν μόλις ανοίξει η Εστίαση. Ετοιμαστείτε!!!

19 Απριλίου, 2021
μουσικοι

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όποιοι καταστηματάρχες νομίζουν πως, επειδή τις χρονιές 2020 και 2021 είχαμε lockdown, δεν θα πληρώσουν στους Οργανισμούς Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων τα ποσά που έχουν στους Τιμοκαταλόγους τους, απατώνται και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, όταν πάρουν στα χέρια τους τις ΑΓΩΓΕΣ με πενταετή αναδρομικότητα. Να σκεφτείτε πως ακόμη και όσοι καταστηματάρχες δεν μπορέσουν να ανοίξουν τώρα, τις ΑΓΩΓΕΣ θα τις λάβουν και θα είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου ή να τις πληρώσουν ή να εκδικασθούν και να προστεθούν τα ποσά στο ΑΦΜ τους, διεκδικώντας οι Οργανισμοί μέσο κατασχέσεων, τα δικαιώματά τους. Για να ξέρετε πως για την εκδίκαση μόνο της ΑΓΩΓΗΣ θα ξοδέψετε 1000 – 1500 Ευρώ μόνο για παράσταση δικηγόρου. Επίσης όσοι δεν κατέβαλαν χρήματα σε Οργανισμούς τα τελευταία 5 χρόνια 2017-2021, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποσά ίσως και 20.000 – 25.000 Ευρώ. Ας σημειωθεί πως, όπως είσασταν εσείς κλειστοί λόγω lockdown, τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν κι αυτοί. Άρα δεν θα τους εμποδίζει τίποτα να διεκδικήσουν χρήματα, που νομίζουν πως τους ανήκουν και πιστέψτε μας, δεν θα σας λυπηθούν καθόλου. Οι πωλητές τους πληρώνονται με ποσοστά και είναι εκπαιδευμένοι και ανελέητοι.

Εμείς οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για την πραγματικότητα. Είναι πάρα πολύ απλό να νομιμοποιειθείτε και να μην μπορούν να σας αγγίξουν, αρκεί να μας τηλεφωνήσετε και να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας. Μην κάνετε το λάθος να περιμένετε την επίσκεψή τους πρώτα, διότι ίσως και να μην προλαβαίνουμε τότε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Έπειτα μπορεί και να μην γίνει ποτέ επίσκεψη και να σας επιδοθεί απ΄ευθείας η ΑΓΩΓΗ, ισχυριζόμενοι πως σας ενημέρωσαν κι άντε να αποδείξετε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Διαβάστε με προσοχή τα παρακάτω.

Το θολό τοπίο στα πνευματικά δικαιώματα μουσικής για όσους μαγαζάτορες στην Εστίαση ΔΕΝ διαθέτουν την άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής της Soundreef από το ΠΑΣΚΚΕΔΙ συνεχίζεται. Οι έλεγχοι παραμένουν αμείωτοι και συχνά οι ιδιοκτήτες βρίσκονται προ μεγάλων εκπλήξεων που δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο να χειριστούν, ενώ και οι μέθοδοι που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται από τα ελεγκτικά όργανα είναι αρκετά επιθετικοί έως και προκλητικοί. Για να είστε προετοιμασμένοι σε κάθε ξαφνικό έλεγχο για τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που παίζετε στο κατάστημά σας, αυτοί είναι οι 12 “χρυσοί” κανόνες που πρέπει να έχετε υπόψιν:

1) Νομική υποχρέωση στο αρχείο της επιχείρησης να υπάρχει: 

α) Το σώμα γνωστοποίηση χρήσης μουσικής. Επιβάλλεται αυστηρό πρόστιμο από την αστυνομία η οποία είναι στα πρώτα στοιχεία του ελέγχου της. Νόμος 4442/7-12-2016/ άρθρα 28,29 

β) Παραστατικό, δηλαδή, Βεβαίωση ή Άδεια της εταιρείας ή του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης που χρησιμοποιείται η μουσική, 

γ) Ανανεωμένη Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης Μουσικής – Παρότι ο κλάδος της Εστίασης βρίσκεται σε αναστολή στο σύνολό της, τα καταστήματα που λειτουργούν ως delivery και take away μπορούν κανονικά να δεχθούν επίσκεψη από τους οργανισμούς για έλεγχο ακόμα και στο μέσο της καραντίνας. Επίσης, η επανεκκίνηση της Εστίασης σε κανονική λειτουργία ΔΕΝ απαλλάσσει τα μαγαζιά από τους οργανισμούς, με αποτέλεσμα όσοι δεν ανανεώσουν τις άδειές τους να είναι ευάλωτοι σε ΑΓΩΓΕΣ και μηνύσεις, που επισύρουν και αυτόφωρη διαδικασία. Φροντίστε λοιπόν έγκαιρα την ανανέωσή σας από το ΠΑΣΚΕΔΙ, χωρίς να περιμένετε να λήξει η καραντίνα, προκειμένου να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις με το άνοιγμα 2310 932420 κ. Λαμπρόπουλο ή Μπάδρα.

2) Έχει νόμιμο δικαίωμα ο οποιοσδήποτε χρήστης να χρησιμοποιεί στην επιχείρησή του εκπροσωπούμενο ή μη εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο. Νόμοι 2121/1993-4481/7/2017 – κοινοτική οδηγία 26/2014.

3) Στην περίπτωση χρήσης εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου, υποχρεούται ο χρήστης στην καταβολή αμοιβολογίου στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ΕΔΕΜ-ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-GEA, Νόμοι 2121/1993-4481/7/2017.

4) Στην περίπτωση χρήσης μη εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου, ο χρήστης υποχρεούται να χρησιμοποιεί μόνο το συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Στην περίπτωση αυτή δεν υποχρεούται να πληρώσει κανέναν οργανισμό διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Νόμος 4481/κοιν. οδηγία 26/2014 – Με αριθμό πρωτ. 35610-11/2018 εγκύκλιος Υπουργείου πολιτισμού.

5) Ο χρήστης μουσικής ή ο καταστηματάρχης δεν είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει οποιοδήποτε στοιχείο σε περίπτωση που του ζητηθεί από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων παρά μόνο στα ελεγκτικά δημόσια όργανα.

6) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης είναι ιδιωτικές εταιρείες και όχι δημόσιες ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και δεν έχουν δικαίωμα ελέγχου. Ο έλεγχος πηγάζει μόνο από δημόσια όργανα ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

7) Υπερβολική πίεση – άμεσες ή έμμεσες απειλές ή αν προκύπτουν στοιχεία ότι ελέγχουν οι αντιπρόσωποι της ΕΔΕΜ – GEA – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, να το καταγγείλετε άμεσα στην αστυνομία ή στο δικηγόρο σας ή στο ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ. Οι ανωτέρω ενέργειες τιμωρούνται με το άρθρο 175/ ποινικού κώδικα περί αντιποίησης αρχής.

8) Δέχεται ο χρήστης την ενημέρωση (μόνο αυτό δικαιούνται να κάνουν) από τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τους ζητά ευγενικά να αποχωρήσουν.

9) Κάθε Δήλωση – Βεβαίωση – Πρόστιμο που επικαλείται αντιπρόσωπος της ΕΔΕΜ – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – GEA για το είδος της μουσικής που χρησιμοποιεί ο χρήστης, δεν είναι έγκυρηούτε νόμιμη εάν δεν έχει βεβαιωθεί με την παρουσία ένστολου αστυνομικού Νόμου 2121/1993 – άρθρο 64.

10) Έχει δικαίωμα ο καταστηματάρχης να χρησιμοποιεί τηλεόραση στην επιχείρησή του για ενημέρωση, αθλητικά γεγονότα και αγώνες, για να μην υποχρεούνται στην πληρωμή αμοιβών έναντι των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, Νόμος 2121/1993. Το κατάλληλο έγγραφο της χρήσης του νόμου, το ζητάτε από το ΠΑΣΚΚΕΔΙ.

11) Να ζητά ο χρήστης ή ο καταστηματάρχης τα οποιαδήποτε στοιχεία ενημέρωσης και απαιτήσεις αμοιβών να του τα κοινοποιούν εγγράφως από την ΕΔΕΜ – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – GEA, Νόμος 4481/7-2017, άρθρο 22 και 23. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σας λένε παράδειγμα οι Οργανισμοί πως η μουσική της Soundreef, που εκπροσωπείται από το ΠΑΣΚΚΕΔΙ, δεν σας καλύπτει και πρέπει να πληρώνετε κι αυτούς ή ότι θα σας στείλουν στα Δικαστήρια. Αυτό τους το ζητάτε ΕΓΓΡΑΦΩΣ!!!

12) Απαγορεύεται αυστηρότατα να δίνονται από τον χρήστη στοιχεία προσωπικών δεδομένων σε οποιονδήποτε, για οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση. Κοινοτική οδηγία 26/2014.

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας, καταγγελίες, καθώς και όλη την επικαιρότητα του κλάδου.

Θεσσαλονίκη
Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη
2310 932420 – 932473 – 932481 κ. Λαμπρόπουλο ή Μπάδρα.

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος
176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο)
210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους