Ο τρόμος του Στάλιν επιστρέφει: Οι Ρώσοι στρέφονται ο ένας κατά του άλλου

27 Απριλίου, 2022
10000612paskedi

Ο τρόμος του Στάλιν επιστρέφει: Οι Ρώσοι στρέφονται ο ένας κατά του άλλου

Μαρίνα Ντουμπρόβα, δασκάλα αγγλικών στο ρωσικό νησί του Σαχαλίν, έδειξε ένα βίντεο στο YouTube στους μαθητές της 8ης τάξης τον Μάρτιο. Στο βίντεο αυτό, παιδιά τραγουδούσαν στα ρωσικά και στα ουκρανικά για έναν «κόσμο χωρίς πόλεμο».

Αφού το έδειξε, μια ομάδα από κορίτσια έμεινε στην τάξη κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και την ρώτησαν για τις απόψεις της.

«Η Ουκρανία είναι ξεχωριστή χώρα, ξεχωριστή», τους είπε η 57 χρονη κ. Ντουμπρόβα.

«Όχι πια», της απάντησε ένα από τα κορίτσια.

Λίγες μέρες αργότερα, η αστυνομία έφτασε στο σχολείο. Στο δικαστήριο, άκουσε μια ηχογράφηση της συζήτησής της, η οποία είχε καταγραφεί από μια από τις μαθήτριες. Ο δικαστής τής επέβαλε πρόστιμο 400 δολαρίων για «δημόσια απαξίωση» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το σχολείο την απέλυσε για «ανήθικη συμπεριφορά», όπως λέει η ίδια.

Με την ενθάρρυνση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, οι Ρώσοι που υποστηρίζουν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας στρέφονται κατά του εσωτερικού εχθρού.

Τα επεισόδια αυτά δεν αποτελούν μαζικό φαινόμενο, αλλά δείχνουν την αυξανόμενη παράνοια και τον διχασμό στη Ρωσία. Οι πολίτες αποκηρύττουν ο ένας στον άλλο, θυμίζοντας τον τρόμο του Στάλιν, έχοντας ως κινητήρια δύναμη την άγρια επίσημη ρητορική από το κράτος και τους νέους νόμους που ποινικοποιούν την όποια διαφωνία.

Υπάρχουν αναφορές για μαθητές που προδίδουν τους δασκάλους τους και ανθρώπους που καταδίδουν τους γείτονές τους. Σε ένα εμπορικό κέντρο στη Μόσχα, σε ένα κατάστημα επισκευής υπολογιστών υπήρχε μια αφίσα με τη φράση «όχι στον πόλεμο». Ένας περαστικό το κατήγγειλε στην αστυνομία και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο Μαράτ Γκράτσεφ, συνελήφθη από την αστυνομία.

Στο Καλίνινγκραντ, οι αρχές έστειλαν μηνύματα στους πολίτες ζητώντας τους να δώσουν τα νούμερα τηλεφώνου και τα emails «προβοκάτορων» με συνδέσμους με την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως αναμετέδωσαν ρωσικές εφημερίδες. Μπορούσαν να τους καταγγείλουν μέσω ειδικού λογαριασμού στο Telegram. Ένα εθνικιστικό κόμμα δημιούργησε ιστοσελίδα που ενθαρρύνει τους Ρώσους να καταγγείλουν τα «παράσιτα» στην ελίτ.

«Είμαι σίγουρος ότι θα ξεκινήσει μια κάθαρση», αναφέρει ο Ντμίτι Κουζνέτσοφ, μέλος της Βουλής που βρίσκεται πίσω από την ιστοσελίδα. Ύστερα, ξεκαθάρισε: «Δεν θέλουμε να πυροβολήσουν κανέναν και δεν θέλουμε να στείλουμε κόσμο στη φυλακή».

Η ιστορία των μαζικών εκτελέσεων και των πολιτικών φυλακίσεων κατά τη Σοβιετική εποχή, καθώς και η κατάδοση συμπολιτών με την ενθάρρυνση του ίδιου το κράτους, διαφαίνονται πάνω από το όλο και αυξανόμενο κλίμα καταστολής στη Ρωσία. Ο κ. Πούτιν έδωσε τον τόνο με ομιλία του στις 16 Μαρτίου, ανακοινώνοντας ότι η ρωσική κοινότητα χρειαζόταν μια «αυτο-κάθαρση» όπου ο κόσμος θα «ξεχώριζε τους πραγματικούς πατριώτες από τα σκουπίδια και τους προδότες και θα τους έφτυνε σαν μια μύγα που κατά λάθος μπήκε μέσα στο στόμα τους».

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που ποινικοποιεί τις δημόσιες δηλώσεις που είναι αντίθετες με την κυβερνητική γραμμή για αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Η τιμωρία ανέρχεται σε έως 15 χρόνια φυλάκιση. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τον νόμο κατά τουλάχιστον 400 ατόμων, σύμφωνα με την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας άνδρας που κρατούσε ένα χαρτί με οκτώ αστερίσκους. Η φράση «Όχι στον πόλεμο» έχει οχτώ γράμματα στα ρωσικά.

Για τους πάνω από 150.000 διαδηλωτές κατά του πολέμου που συνελήφθησαν από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, το πρόστιμο είναι η πιο κοινή ποινή, αν και κάποιοι τιμωρήθηκαν μέχρι και με 30 μέρες φυλάκισης, σύμφωνα με την Αλεξάντρα Μπάγιεβα, επικεφαλής του νομικού τμήματος της OVD-Info. Ωστόσο, κάποιοι βρίσκονται σε κίνδυνο να παραμείνουν στη φυλακή για περισσότερο καιρό.

Στην πόλη Πένζα, μια άλλη δασκάλα, η Ιρίνα Γκεν, βρήκε το γράμμα «Ζ» γραμμένο στον πίνακα. Η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το γράμμα αυτό ως σύμβολο υποστήριξης του πολέμου.

Ο τρόμος του Στάλιν επιστρέφει: Οι Ρώσοι στρέφονται ο ένας κατά του άλλου-1
φωτ. Olga Maltseva/Agence France-Presse – Getty Images

Η κ. Γκεν είπε στους μαθητές της ότι μοιάζει με μισή σβάστικα.

Αργότερα, ένας μαθητής τη ρώτησε γιατί η Ρωσία αποκλείστηκε από αθλητικές οργανώσεις στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι είναι το σωστό. Μέχρι η Ρωσία να μάθει να συμπεριφέρεται πολιτισμένα, αυτό θα συνεχιστεί για πάντα», απάντησε η κ. Γκεν.

«Μα, δεν ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες», της είπε ένα κορίτσι, αναφερόμενο στον πόλεμο.

«Ακριβώς, δεν ξέρετε τίποτα απολύτως», αποκρίθηκε η κ. Γκεν.

Μια ηχογράφηση αυτής της συζήτησης έκανε την εμφάνισή της σε έναν δημοφιλή λογαριασμό στο Telegram που συχνά δημοσιοποιεί πληροφορίες για ποινικές υποθέσεις. Οι αρχές την κάλεσαν και την προειδοποίησαν ότι το γεγονός ότι κατηγόρησε τη Ρωσία για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη αποτελούν «100% μια ποινική υπόθεση».

Τώρα, η δασκάλα βρίσκεται υπό έρευνα επειδή προκάλεσε «σοβαρές συνέπειες» σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο περί λογοκρισίας και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 με 15 ετών.

Ωστόσο, άλλοι που έπεσαν θύματα των ίδιων των συμπολιτών τους είχαν πιο ελπιδοφόρα μηνύματα από την όλη εμπειρία τους. Στη νήσο Σαχαλίν, αφού τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν για την περίπτωση της κ. Ντουμπρόβα, ένας πρώην μαθητής της έκανε έρανο και συγκέντρωσε για αυτήν 150 δολάρια. Η κ. Ντουμπρόβα τού είπε να σταματήσει και ότι θα πληρώσει μόνη της το πρόστιμο. Στις 8 Απριλίου, η δασκάλα έδωσε τα χρήματα στο τοπικό καταφύγιο σκύλων.

Copyright:
2022 The New York Times


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ