Ο Τούρκος επενδυτής που θέλει να σώσει την «Καλλιμάνης»

5 Ιουνίου, 2021
cepanayiotis-vassiliki-ntina-kallimanis
Παναγιώτης, Βασιλική και Ντίνα Καλλιμάνη
Η κατάρρευση της αχαϊκής βιομηχανίας κατεψυγμένων ιχθυρών Καλλιμάνης και ο ρόλος της ως Δούρειου Ίππου για τον Τούρκο Ονέν της Dardanel, που εκτός απροόπτου θα αποκτήσει παραγωγική μονάδα ιχθυρών στην Ελλάδα, δηλαδή στην ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις που κοντεύουν τα δύο έτη και το deal διάσωσης που βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Το καλοκαίρι συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που η τουρκική, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εταιρεία Dardanel Onentas Gida Sanayi ASdardanel.com.tr, εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη χειμαζόμενη ελληνική εταιρεία κατεψυγμένων ιχθυρών ΚαλλιμάνηςΚαλλιμάνης.

Ο Νιγιαζί Ονέν, ιδιοκτήτης της Dardanel, με τον γιο του Μεχμέτ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Δύο χρόνια μετά, το deal διάσωσης της αχαϊκής βιομηχανίας δεν έχει κλείσει, αλλά βρίσκεται στην τελική ευθεία, όπως υποστηρίζουν μιλώντας στο inside story τραπεζικές πηγές. Που σημαίνει, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ότι τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή οι πιστώτριες τράπεζες της Καλλιμάνης, η τουρκική DardanelDardanel Onentas Gida Sanayi AS (DARDL.IS) | Reuters συμφερόντων της οικογένειας Ονέν –που έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής από τις τράπεζες– και η οικογένεια Καλλιμάνη, βασικός μέτοχος της βιομηχανίας κατεψυγμένων ιχθυρών, έχουν συμφωνήσει στους όρους της διάσωσης, η συμφωνία για την οποία θα περάσει από το Πρωτοδικείο, όπως προβλέπεται, προς επικύρωση.

Ωστόσο οι τελικές υπογραφές δεν έχουν πέσει, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όμως δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο, λόγω και της χρηματοοικονομικής κρίσης που πλήττει την Τουρκία αλλά και των τρικυμιωδών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, και αυτή η συμφωνία να πέσει στα βράχια.

Στην πρόσφατη ιστορία της Καλλιμάνης δεν θα είναι το πρώτο deal διάσωσης που ναυαγεί.

Ένας νέος παίκτης

Είχε προηγηθεί προ τετραετίας το deal με την επενδυτική πλατφόρμα Pillarstone. Εκείνη η πρώτη απόπειρα εξυγίανσης της Καλλιμάνης, υπό την Pillarstone, ναυάγησεΣτα “βράχια” και η Καλλιμάνης | Capital στα τέλη του 2018, όταν η επενδυτική πλατφόρμα ανέκρουσε πρύμναν, όχι μόνο από το deal με την Καλλιμάνης αλλά και από αυτά με τη Notos Com και τη FAMAR, αφήνοντας την αχαϊκή βιομηχανία με περισσότερα προβλήματα.

Οι συζητήσεις με την Pillarstone, υπό την πίεση των τραπεζών προς τους βασικούς μετόχους της Καλλιμάνης –και συγκεκριμένα προς την Ντίνα Καλλιμάνη– να βρουν λύση και φυσικά κεφάλαια για να εξυπηρετήσουν τα ανοίγματά τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ξεκίνησαν προς τα τέλη του 2016. Συνέπεσαν τότε χρονικά με την είσοδο στον εγχώριο κλάδο των κατεψυγμένων ιχθυρών ενός νέου παίκτη.

 

Πρόκειται για την εταιρεία Oceana Frozen Food IKE, που ιδρύθηκεΗ ανακοίνωση σύστασης της εταιρείας στις 23 Δεκεμβρίου του 2016 – τότε που τα προβλήματα της βιομηχανίας κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης άρχισαν να φαίνονται και προς τα έξω.

Αντικείμενο της Oceana Frozen Food IKE, οι εγκαταστάσειςOceana Frozen Food | googlemaps της οποίας βρίσκονται στο Αίγιο όπου βρίσκεται και η έδρα της Καλλιμάνης, είναι το εξειδικευμένο χονδρικό εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων, όπως λαχανικών, κρέατος, ψαριών κ.ά. και εταίροι της είναι οι κ.κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, κάτοικος Αιγίου και Στέφανος Σταθόπουλος, επίσης κάτοικος Αιγίου.

Ποιος ο ρόλος της Oceana

Κάποιοι από την αγορά –και δεν είναι λίγοι αυτοί– συνδέουν την Oceana Frozen Food IKE, που μετρά τέσσερα και πλέον χρόνια στην αγορά, με μέλη της οικογένειας της χειμαζόμενης βιομηχανίας κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης.

Επωνύμως στο θέμα είχε αναφερθείΑνατροπή στην πώληση της «Καλλιμάνης», με ηχηρές αποχωρήσεις και σοβαρές καταγγελίες– Όλο το παρασκήνιο | mono news τον περασμένο Δεκέμβριο ο επιχειρηματίας Δημήτρης Βιντζηλαίος της Impala Holding, που έχει αναλάβει την εξυγίανση της Creta Farms. Ο κ. Βιντζηλαίος, όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση, έθεσε εαυτόν εκτός της κούρσας διεκδίκησης της Καλλιμάνης –παρότι όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής αφού προσέφερε 1 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον Τούρκο της Dardanel– λόγω των σχέσεων Καλλιμάνη-Oceana.

Ο λόγος εξόδου του από την κούρσα διεκδίκησης της Καλλιμάνης, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση στο inside story, συνδέεται με την άρνηση της πλευράς Καλλιμάνη να σταματήσει η Oceana να δραστηριοποιείται στον κλάδο για τουλάχιστον μια πενταετία.

Με βάση όσα έχει πει ο κ. Βιντζηλαίος, η Oceana εκμεταλλεύεται το πελατολόγιο και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Καλλιμάνης.

 

Το εργοστάσιο της Καλλιμάνης στο Αίγιο, που υπολειτουργεί από το 2016, διατηρείται στη ζωή από την παραγωγή φασόν για λογαριασμό τριών πελατών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται η Oceana αλλά και η εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών AVRAMAR“Σωσίβιο” σε Καλλιμάνη από AVRAMAR | Capital. Η τελευταία απασχολούσε δύο ημέρες την εβδομάδα τους τελευταίους μήνες του 2020 το εργοστάσιο της Καλλιμάνης, για να καταψύχει τα ψάρια που έβγαζε από τους ιχθυοκλωβούς της.

Σημειώνεται πως, από επίσημο έγγραφοΣχετική απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, που αφορά ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε προ δύο και πλέον ετών, στον οποίον έλαβε μέρος η Oceana, προκύπτει πως η Oceana υπέβαλε το με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2018 και με τίτλο «Ενημέρωση για εταιρεία Καλλιμάνης.pdf» έγγραφο, με το οποίο γνωστοποιούσε (με άγνωστη ιδιότητα όπως αναφέρεται στο έγγραφο) τη «διαδικασία εξαγοράς από επενδυτή του εξωτερικού» της (δηλωθείσας ως προμηθεύτριάς της) «Γ. ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ Α.Ε.».

Το ερώτημα που ανακύπτει από αυτό το έγγραφο είναι με ποια ιδιότητα η Oceana Frozen Food IKE νομίμως δικαιούται ή υποχρεούται να παρέχει την ως άνω ενημέρωση για την εταιρεία Καλλιμάνης ΑΕ.

Ποιοι μοιράζονται τα ιμάτια της Καλλιμάνης

Η ουσία είναι ότι η Oceana είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της κατάρρευσης της Καλλιμάνης. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της. Μέσα σε τρία χρόνια (2017-2019) έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 23,298 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (χρήση 2019) ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 6,688 εκατ. ευρώ από 8,993 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2018, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της απελθούσας χρήσης (2020) οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ.

Τα μικτά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 963.703,60 ευρώ έναντι 1,007 εκατ. ευρώ το 2018 και τα προ φόρων αποτελέσματα σε 29.781,47 ευρώ έναντι 252.059,22 ευρώ το 2018.

Στους κερδισμένους από την κατάρρευση της Καλλιμάνης πρέπει να συμπεριλάβουμε και την Pescanova Hellas ΕΠΕ. Το 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο) ο τζίρος της ξεπέρασε τα 44 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018, ενώ τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,082 εκατ. ευρώ από 1,988 εκατ. ευρώ.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο τζίρος της Pescanova έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2014. Τότε είχε εμφανίσει πωλήσεις 17,692 εκατ. ευρώ, οι οποίες ξεπέρασαν τα 21,78 εκατ. ευρώ το 2015, για να φθάσουν στα 37,9 εκατ. ευρώ το 2017.

Η Καλλιμάνης, που ιδρύθηκε το 1956, την τελευταία τετραετία διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη. Από market leader στην ελληνική αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων με μερίδιο 25% και κύκλο εργασιών άνω των 42 εκατ. ευρώ πριν λίγα χρόνια, όπου φιγουράριζε στο top 40 των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων και ποτών και απασχολούσε 150 άτομα προσωπικό, έχει γίνει σκιά του εαυτού της.

Tο 2016 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός που έχει αναρτηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο) οι πωλήσεις της είχαν υποχωρήσει στα 31,9 εκατ. ευρώ από 39,383 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015 και 41,178 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014. Ενώ οι ζημιές της διαμορφώθηκαν το 2016 στα 4,149 εκατ. ευρώ από 7,574 εκατ. ευρώ το 2015 και 5,172 εκατ. ευρώ το 2014.

Επιπροσθέτως η Καλλιμάνης βαρύνεται με δάνεια άνω των 59 εκατ. ευρώ. Το 2016 δεν προέβη στην τήρηση των προβλεπόμενων από τις συμβάσεις ομολογιακών δανείων, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της κατά την 31 Δεκεμβρίου 2016 είχε καταστεί αρνητικό.

Οι παραπάνω συνθήκες, όπως σημειώνει ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής στις οικονομικές καταστάσεις του 2016, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στο μέλλον. Ως εκ τούτου, η παραδοχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας δεν είναι κατάλληλη. Παραταύτα, η εταιρεία έχει καταρτίσει τις οικονομικές καταστάσεις θεωρώντας κατάλληλη την παραδοχή αυτή, αναφέρει σε άλλο σημείο της έκθεσης του ο Ορκωτός.

Το ποιο είναι σήμερα το αποτύπωμα της Καλλιμάνης παραμένει άγνωστο, αφού δεν έχει αναρτηθεί τα τελευταία χρόνια κανένας πρόσφατος ισολογισμός της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η τελευταία ανακοίνωση που υπάρχει στο ΓΕΜΗ φέρει ημερομηνία 5 Μαρτίου του 2021 και αφορά πρόσκληση για τη διενέργεια της τακτικής γενικής της συνέλευσης την 27η Μαρτίου του 2021. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνέλευσης, η οποία παραμένει άγνωστο αν έγινε, ήταν μεταξύ άλλων η έγκριση των ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, της χρήσης 01/01/2018 – 31/12/2018 και των ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας της χρήσης 01/01/2019 – 31/12/2019.

Και ποιος είναι ο Τούρκος της Dardanel

Παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα, η Καλλιμάνης διαθέτει brand name το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αναστηθεί. Κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει κατά το παρελθόν ουκ ολίγες φορές. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναβίωση της μπύρας ΦΙΞ αλλά και των προϊόντων Κατσέλη.

Επιπροσθέτως –και αυτό ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την τουρκική εταιρεία Dardanel Onentas Gida Sanayi ASDardanel Onentas Gida Sanayi AS (DARDL) | investing.com– η Καλλιμάνης διαθέτει παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα, δηλαδή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρα η εταιρεία θα μπορούσε, όπως υποστηρίζουν πολλοί, να αποτελέσει Δούρειο Ίππο παραγωγικής εισόδου της τουρκικής εταιρείας Dardanel στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Dardanel ιδρύθηκε το 1984 από τον Νιγιαζί Ονέν, που γεννήθηκε στο Τσανάκαλε το 1950, σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και είναι και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Çanakkale Dardanelspor.

Σήμερα, κοντά τέσσερις δεκαετίες μετά, είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες κονσερβοποιημένων ψαριών, κυρίως τόνου, κατεψυγμένων θαλασσινών, αλευριού ψαριών, κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, κατεψυγμένων έτοιμων τροφίμων, τροφών για κατοικίδια κ.ά. στη γείτονα. Επίσης ασχολείται με τη διαχείριση ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και συσκευασίας, διαθέτει εργοστάσιο στο Τσανάκαλε στο οποίο απασχολούνται 1.000 γυναίκες και εισήλθε και στον κλάδο της εστίασης με το σήμα Dardenia.

 

Σύμφωνα με την οικογένεια Ονέν, η Dardanel που αγοράζει ετησίως 25.000 τόνους ψάριαİki kuşak arasında tonla fark var | Hurriyet τα οποία επεξεργάζεται, ελέγχει μερίδιο 60% στην επώνυμη αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών στην Τουρκία και την τελευταία πενταετία ο όμιλος έχει αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 30%.

Εκτός από τον Νιγιαζί Ονέν, στην εταιρεία ενεργό ρόλο έχουν ο 31 ετών γιός του Μεχμέτ Ονέν, που είναι διευθύνων σύμβουλος και η κόρη του Αϊσέ Ονέν.

Εικόνα gkitsi
Έχει αρθρογραφήσει στα Τρόφιμα & Ποτά, Εξουσία, Τα Νέα, Fortune, Κεφάλαιο, Βιομηχανική Επιθεώρηση, Επένδυση κ.ά. Η διαδικτυακή της καριέρα ξεκίνησε από τον ‪flash.gr, συνεχίστηκε στο Euro2day.gr και από το 2016 βρίσκεται στον διαδικτυακό αέρα του Capital.gr.

ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ