Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για την πείνα που επικρατεί στην περιοχή Tigray της Αιθιοπίας

11 Ιουνίου, 2021
ethiopia-tigray

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ προειδοποιεί για τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων, ανθρώπων που κινδυνεύουν, από την πείνα.

A displaced woman and child from Western Tigray speak as they collect water from a tank at the school where they are sheltering in Tigray's capital Mekele [Eduardo Soteras/AFP]
Μια εκτοπισμένη γυναίκα και παιδί από το Western Tigray μιλούν καθώς συλλέγουν νερό από μια δεξαμενή στο σχολείο όπου στεγάζουν στην πρωτεύουσα του Tigray Mekele [Eduardo Soteras / AFP]
Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι η πείνα είναι επικείμενη στην καταδικασμένη περιοχή του Τιγκράι της Αιθιοπίας, καθώς και στο βόρειο τμήμα της χώρας και υπάρχει ο κίνδυνος να πεθάνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ή περισσότεροι.

Ο Mark Lowcock είπε ότι η οικονομία έχει καταστραφεί μαζί με επιχειρήσεις, καλλιέργειες και αγροκτήματα και δεν υπάρχουν τραπεζικές ή τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

«Ακούμε ήδη για θανάτους που σχετίζονται με την πείνα», είπε σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή. «Οι άνθρωποι πρέπει να ξυπνήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προχωρήσει πραγματικά, συμπεριλαμβανομένης της παροχής χρημάτων. ”

Ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, διέταξε μια επίγεια και αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση στο Τιγκράι στις αρχές Νοεμβρίου 2020, αφού κατηγόρησε το τότε κυβερνών κόμμα της βόρειας περιοχής, το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαϊκού Τίγρη (TPLF), για ενορχηστικές επιθέσεις σε στρατόπεδα ομοσπονδιακού στρατού.

ΟΗΕ: Επιδεινώθηκε η ανθρωπιστική κρίση στο Τιγκράι -Η σεξουαλική βία  χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου | LiFO

 

Η εξάμηνη σύγκρουση στο Τιγκράι είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τις φρικαλεότητες, όπως βιασμοί, εξωδικαστικές δολοφονίες και αναγκαστικές εξώσεις, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και τις ομάδες βοήθειας.

Η Ερυθραία συνεργάστηκε με τη γειτονική Αιθιοπία στη σύγκρουση.

«Η σύγκρουση έχει καταστρέψει τα προς το ζην και τις υποδομές… έχει προκαλέσει μαζικές δολοφονίες, απαγωγές και σεξουαλική βία», δήλωσε ο Lowcock στο Al Jazeera πριν προσθέσει ότι υπήρχαν στοιχεία που δείχνουν προς την Ερυθραία, ότι χρησιμοποίησε το «λιμό ως όπλο πολέμου», παραβίαση και παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου .

«Υπάρχουν τώρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη βόρεια Αιθιοπία σε συνθήκες πείνας.

«Αυτό είναι το χειρότερο πρόβλημα πείνας που έχει δει ο κόσμος εδώ και μια δεκαετία. Υπάρχει τώρα ο κίνδυνος η απώλεια ζωής να φτάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες ή χειρότερα. ”

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε μέρη που ελέγχονται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης του Τιγκράι και «υπήρξαν σκόπιμες, επαναλαμβανόμενες, συνεχείς προσπάθειες για να τους αποτρέψουν να πάρουν φαγητό».

Επιπλέον, υπάρχουν μέρη που ελέγχονται από τους Ερυθραίους και άλλα μέρη που ελέγχονται από ομάδες πολιτοφυλακών όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρασχεθεί βοήθεια, είπε.

«Η πρόσβαση των εργαζομένων για βοήθεια δεν υπάρχει λόγω του ότι κάνουν υπάρχουν άντρες με όπλα και βόμβες και κάνουν ότι τους λένε οι πολιτικοί αφέντες τους», δήλωσε ο υφυπουργός ανθρωπιστικών υποθέσεων.

Ο Lowcock είπε ότι όλα τα μπλοκαρίσματα πρέπει να αναστραφούν και οι Ερυθραίοι, «οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για πολλά από αυτά πρέπει να αποσυρθούν», ώστε η βοήθεια να μπορεί να περάσει σε όσους αντιμετωπίζουν λιμό.

«Ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed πρέπει να κάνει ό, τι είπε ότι θα έκανε και να αναγκάσει τους Ερυθραίους να φύγουν από την Αιθιοπία», είπε.

Ο Lowcock είπε ότι οι ηγέτες των επτά μεγάλων βιομηχανικών εθνών – οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ιταλία και ο Καναδάς – πρέπει να θέσουν την ανθρωπιστική κρίση και την απειλή του εκτεταμένου λιμού στη βόρεια Αιθιοπία στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής τους από τις 11 Ιουνίου -13 στην Κορνουάλη, Αγγλία.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους