Μεταξύ άλλων απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και με τα δικά του πολιτικά σχέδια. Αναγνωρίζει το θετικό momentum που δημιουργεί για το κόμμα του η εκλογή στην ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, χειροκροτεί την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, αλλά επιμένει στην αποστασιοποίησή του από την επαγγελματική πολιτική.

Καθιστά σαφές ότι ενδιαφέρεται έντονα για τα κοινά (επομένως θα μπορούσε να δει τον εαυτό του σε κάποιον υπερκομματικό ρόλο)  αλλά δείχνει ότι έχει κρεμάσει το κοστούμι του πολιτευτή και του βουλευτή. Το συμπέρασμα -κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις- είναι ότι όχι, δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Τοποθετεί τον εαυτό του αλλού, στη σφαίρα της μεταπολιτικής. Και εξηγεί τι εννοεί στο ακόλουθο απόσπασμα:

Β. Πετούρη: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω εάν εκτιμάτε ότι η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη δίνει ένα νέο αέρα σε αυτό το χώρο.

Ευ. Βενιζέλος: Κάθε εκλογή ενός νέου πολιτικού ηγέτη είναι μία ευκαιρία, μία πρόκληση, προκαλεί ενδιαφέρον. Νομίζω ότι όλοι έχουν δείξει προσοχή στο τι συμβαίνει στο χώρο αυτό της Δημοκρατικής Παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ, ανάλογα με τις οργανωτικές του εκδοχές.

Β. Πετούρη: Μάλλον ΠΑΣΟΚ θα το λέμε πάλι.

Ευ. Βενιζέλος: Ως εκ τούτου, υπάρχει μία στιγμή, υπάρχει ένα momentum το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλω βέβαια να διευκρινίσω, κ. Πετούρη, ότι ο δικός μου ρόλος δεν είναι να μιλώ στο όνομα του κόμματος ή οποιασδήποτε κομματικής σκοπιμότητας, αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου ως ένα ρόλο ευρύτερο. Δεν θα διστάσω, λοιπόν, να είμαι θετικός για οτιδήποτε συμβαίνει σε όλο το πολιτικό φάσμα και επικριτικός για οτιδήποτε συμβαίνει σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Β. Πετούρη: Αυτό σημαίνει και στο Κίνημα Αλλαγής, αυτό υπογραμμίζετε.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να κρατώ πάντα την οπτική γωνία της κοινωνίας των πολιτών και την οπτική γωνία του εθνικού συμφέροντος, όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας. Στην προκειμένη περίπτωση εμένα έχετε συνομιλητή, τη δική μου άποψη σας λέω, δεν εκφράζω καμία ευρύτερη άποψη παρά μόνο την άποψη όσων τυχαίνει να συμφωνούν μαζί μου.

Άρα δεν απεμπολώ την ιδιότητά μου φυσικά του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και εύχομαι και θέλω το καλύτερο για το χώρο αυτό, να διεκδικήσει και να πετύχει αυτό που του αναλογεί προκειμένου να διασφαλισθούν και οι δημοκρατικές ισορροπίες και οι ισορροπίες της πολιτικής συμμετοχής και τη πολιτικής αντιπροσώπευσης. Χαίρομαι γιατί βλέπω και σημαντικά δείγματα θετικά, την καμπάνια για τον εμβολιασμό, την καμπάνια που απευθύνεται κυρίως στους νέους ανθρώπους και τους προτρέπει να εμβολιασθούν. Αυτό είναι μία συμβολή του ΚΙΝΑΛ και της νέας του ηγεσίας σε μία προσπάθεια που θα έπρεπε να είναι πραγματικά καθολική, πανεθνική και υπεύθυνη.

Β. Πετούρη: .. θέλω να σας ρωτήσω εάν εσείς θα βλέπατε την επιστροφή σας σε αυτόν τον πολιτικό χώρο με ένα διακριτό ρόλο.

Ευ. Βενιζέλος: Σας είπα προηγουμένως ποιος είναι ο ρόλος μου. Ο ρόλος μου, όπως έχω πει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, κινείται στη σφαίρα της μεταπολιτικής. Είναι μία σφαίρα πολύ ενδιαφέρουσα, είναι έντονα πολιτική, αλλά δεν υπηρετεί καμία κομματική σκοπιμότητα και καμία υστεροβουλία. Προσπαθώ να ξεφύγω από αυτά που έχουμε συνηθίσει και κυρίως από τα φράγματα που υπάρχουν στο να μιλάμε με όσο γίνεται μεγαλύτερη ευθύτητα και ειλικρίνεια, διότι πρέπει να διδασκόμαστε από τα 12 χρόνια κρίσης.

Γιατί έχουμε ζήσει 12 χρόνια από κρίση σε κρίση και νομίζω ότι πρέπει να επαναξιολογήσουμε εις βάθος,  αναστοχαστικά, όλη μας τη σύγχρονη Ιστορία, όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Άλλωστε εγώ έπαψα να έχω έναν ενεργό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ, όχι με δική μου πρωτοβουλία, αλλά επειδή η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά έκανε μία επιλογή τον Ιούνιο του 2019 να μη θελήσει τη δική μου συμμετοχή. Θα έλεγα ότι η εκτίμηση που έγινε τότε ήταν ότι μάλλον θα ωφελούσε το ΠΑΣΟΚ η μη συμμετοχή μου στα ψηφοδέλτια, το αποδέχθηκα, νομίζω ότι…

Β. Πετούρη: Για αυτό και σας ρωτώ τώρα με αφορμή την αλλαγή της ηγεσίας, αλλά καταλαβαίνω από την απάντησή σας ότι είστε σε άλλο πια πολιτικό επίπεδο, αυτό καταλαβαίνω.

Ευ. Βενιζέλος: Τι θα μπορούσε να με απασχολεί εμένα, να είμαι μέλος της Βουλής ή να είμαι υποψήφιος ενός κόμματος; Νομίζω ότι οι προτεραιότητές μου είναι τέτοιες που είναι βαθύτατα πολιτικές, αλλά βεβαίως αφορούν την ουσία των θεμάτων, τα επείγοντα θέματα, τα κρίσιμα θέματα, τα υπαρξιακού χαρακτήρα θέματα και όχι πολιτευτικού χαρακτήρα λειτουργίες.

Β. Πετούρη: Είστε σαφής.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Πετούρη, δεν είμαι ένας παλιός πολιτευτής, είμαι ένας ενεργός πολίτης που κινείται στο πεδίο της δημοκρατίας και του δημοσίου βίου, αλλά με μία οπτική γωνία η οποία κοιτάζει προς το μέλλον, για αυτό μιλώ για μία μεταπολιτική.

ΠΗΓΗ