Νομοθεσία-«ασπίδα» για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

6 Ιουνίου, 2019
Νομοθεσία-«ασπίδα» για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Ενίσχυση της νομοθεσίας με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της απάτης αναφορικά με τα μέσα πληρωμών πλην μετρητών (πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονικές αγοράς κ.λπ.)

Νομοθεσία-«ασπίδα» για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ενίσχυση της νομοθεσίας με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της απάτης αναφορικά με τα μέσα πληρωμών πλην μετρητών (πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονικές αγοράς κ.λπ.) ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. Πρόκειται για μια σημαντικά αναβάθμιση των υφιστάμενων κανόνων, η οποία βασίζεται σε πρόταση της Κομισιόν, που υποβλήθηκε το 2017, στο πλαίσιο των μέτρων της Ε.Ε. στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 2013 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) εκτιμάται ότι εκλάπησαν 1,44 δια ευρώ από εγκληματίες μέσω απάτης με μέσα πληρωμής πλην των μετρητών, ενώ κάθε χρόνο στέλνονται στους Ευρωπαίους πολίτες 36 δια μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος».

Η νέα Οδηγία αναπροσαρμόζει τους ισχύοντες κανόνες εξασφαλίζοντας ένα σαφές και σταθερό νομικό πλαίσιο, ενώ καταργούνται επίσης τα λειτουργικά εμπόδια που παρακωλύουν τις έρευνες και τις διώξεις. Προβλέπονται επίσης μέτρα για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τις δόλιες τεχνικές όπως το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing) και η αντιγραφή δεδομένων κάρτας (skimming).

Η οδηγία θα καλύπτει όχι μόνο τις παραδοσιακές πληρωμές με μέσα πλην των μετρητών, όπως τραπεζικές κάρτες και επιταγές, αλλά και νέους τρόπους πληρωμής που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, όπως ηλεκτρονικά πορτοφόλια, κινητές πληρωμές και εικονικά νομίσματα. Ορισμένες από τις βασικές διατάξεις της νομοθεσίας που υιοθετήθηκε είναι οι εξής:

-Εναρμόνιση των ορισμών για μια σειρά ηλεκτρονικών εγκλημάτων, όπως η παραβίαση του υπολογιστή του θύματος (hacking) και το ηλεκτρονικό «ψάρεμα».

-Εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις κυρώσεις για τα φυσικά πρόσωπα: προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον πέντε, τεσσάρων ή τριών ετών, ανάλογα με το έγκλημα, όταν ο δικαστής επιβάλλει «μέγιστη» ποινή στερητική της ελευθερίας σε περίπτωση απάτης με μέσα πληρωμής πλην των μετρητών.

-Παροχή βοήθειας και στήριξης ώστε τα θύματα να είναι επαρκώς ενημερωμένα για τα δικαιώματά τους και οι πολίτες να γνωρίζουν πώς μπορούν να προστατεύονται από τέτοιου είδους απάτες.

-Διευκρίνιση του πεδίου δικαιοδοσίας ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι διασυνοριακές απάτες.

Η Οδηγία θεσπίζει στοιχειώδεις κανόνες αφήνοντας στα κράτη-μέλη την ελευθερία να θεσπίσουν αυστηρότερες ρυθμίσεις, όπως ευρύτερο ορισμό των εγκλημάτων ή μεγαλύτερες ποινές.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους