Νίκη Κωνσταντίνου: «Έχουμε καταστραφεί είτε ανοίξουμε Ιανουάριο, είτε Φεβρουάριο»

5 Δεκεμβρίου, 2020
9-estiash-kleista-larissa

Το δικό του «εμβόλιο» που θα σώσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις από το κορωνοϊό ζητά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης.

Του Αντώνη Τσολναρά

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η επαναλειτουργία των μπαρ και της νυχτερινής διασκέδασης θα καταστεί εφικτή μόνον όταν διατεθούν στην κοινωνία τα εμβόλια, με την πρώτη παρτίδα σύμφωνα με πληροφορίες να φτάνει στην Ελλάδα στις αρχές του νέου έτους. Μία ημερομηνία, που σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑ.ΣΚ.Ε.ΔΙ Νίκη Κωνσταντίνου, έχει λίγη σημασία, μιας και οι επιχειρήσεις δεν έχουν ορθοποδήσει ακόμη από το πρώτο lockdown του Μαρτίου. «Είτε μας ανοίξουν Ιανουάριο, είτε Φεβρουάριο, έχουμε καταστραφεί», δήλωσε στο ThessToday.gr η κ. Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι πιο σημαντικό είναι να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

«Κινδυνεύουν χιλιάδες επιχειρήσεις και τα χρέη σε όλη την επιχειρηματική αλυσίδα είναι πολλά: από τον επιχειρηματία μέχρι τον προμηθευτή και τον καταναλωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΚ.Ε.ΔΙ., εξηγώντας μεταξύ άλλων τα μέτρα που ζητούν από το κράτος: Μείωση του ΦΠΑ σε μονοψήφιο αριθμό (σ.σ. αυτή τη στιγμή είναι στο 24%, με ειδικό φόρο στον καφέ), άμεση μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την περίοδο από 01/03/2020 έως και 31/12/2020, αναστολή της καταβολής του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων του κλάδου έως και την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως 31/12/2020, να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση, αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων, κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης, κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%.

Η κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε στο ThessToday.gr ότι ένα 7% των επιχειρήσεων (συνολικά στον ΠΑ.ΣΚ.Ε.ΔΙ υπάγονται 36.500 επιχειρήσεις), δεν θα καταφέρει να επαναλειτουργήσει μετά την άρση των μέτρων, ενώ το 2020 δεν προσελήφθησαν 150.000 εποχικοί εργαζόμενοι συμπεριλαμβανομένου και των ξενοδοχειακών μονάδων. Εκτός από τον τραγικό απολογισμό και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην εστίαση και στα μπαρ, οι μόλις 7.000 επιχειρήσεις που άνοιξαν φέτος αποτυπώνουν τη φετινή κακή επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας.

«Είμαστε και εμείς “ασθενείς”» τόνισε η κ. Κωνσταντίνου και εξήγησε ότι ακόμη και όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις, ο κόσμος είναι τόσο τρομαγμένος που τα χρήματα που έχουν δοθεί στους πολίτες ως επίδομα από την κυβέρνηση δεν θα σώσουν τους επιχειρηματίες. «Ένας πολίτης μπορεί να διασκεδάσει με λίγα χρήματα. Ένας τρομαγμένος πολίτης δεν θα διασκεδάσει καθόλου», επισήμανε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου και πρόσθεσε: «Θα δείτε την Ελλάδα της δεκαετίας του 80′ με χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας και χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές».

Η υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα πρέπει, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου, να αντιμετωπιστεί με σοβαρά μέτρα, ενώ το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης με απόλυτο αίσθημα ευθύνης από το καλοκαίρι είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για το «Σήμα Πιστοποίησης “Health First” που δηλώνει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, θέλοντας να προστατέψει ταυτόχρονα τους επιχειρηματίες και τους πελάτες του κλάδου.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους