Όλα αλλάζουνε κι όλα το ίδιο μένουν: Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος – Τι θα ισχύει για απεργίες και συγκεντρώσεις

18 Οκτωβρίου, 2020
Όλα αλλάζουνε κι όλο το ίδιο μένουν: Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος - Τι θα ισχύει για απεργίες και συγκεντρώσεις

Έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο έπειτα από 39 χρόνια. Το CNN Greece αποκαλύπτει αποκλειστικά τα βασικά σημεία του νέου νόμου, που θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, και στη συνέχεια θα τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση.

Όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος έχει τρεις βασικούς στόχους: Πρώτον να παραμείνει ο συνδικαλισμός, πυλώνας της Δημοκρατίας. Δεύτερον το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι ελκυστικό στους εργαζόμενους και φιλικό στην κοινωνία και τρίτον η μείωση των προνομίων και το καταχρηστικές συμπεριφορές που υπονόμευαν το ασφαλιστικό σύστημα. Για πρώτη φορά ο νέος συνδικαλιστικός νόμος θα διασφαλίζει ισότιμα και ελεύθερα το δικαίωμα στην απεργία αλλά και στην εργασία, λένε στην κυβέρνηση.

Διαρθρωτική αλλαγή θα αποτελέσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα με την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή εργαζομένων, εργοδοτών και φορέων και για να λαμβάνουν χρήματα αλλά και για να υπογράφουν τις συλλογικές συμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα μπει ένα τέλος στα φαινόμενα με τα «φαντάσματα» και οι σφραγίδες αναφορικά με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο νέος νόμος προβλέπει τη δημιουργία Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Φορέων μέσω της «ΕΡΓΑΝΗ», για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων και των εργοδοτών. Στόχος είναι η οργάνωση ενός μητρώου μελών για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση με ακριβή αριθμό συμμετεχόντων σε αυτή και άρα διαφάνεια στη συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Επιπλέον θα προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων που βρίσκονται σε προστατευτικό πλαίσιο. Έτσι σε συνδικαλιστικό όργανο που αριθμεί:

  • 200 μέλη θα προστατεύονται τα 5,
  • μέχρι 1.000 μέλη θα έχουν ειδικά προνόμια τα 7 και
  • πάνω από 1.000 μέλη θα προστατεύονται 9 άτομα.

Παράλληλα το νομοσχέδιο θα προβλέπει την αναβάθμιση της Επιτροπής Πρόνοιας των συνδικαλιστών, με τον πρόεδρο από πρωτοδίκη να αναβαθμίζεται σε εφέτη.

Για τις συγκεντρώσεις

Αναφορικά με τις συγκεντρώσεις ο νόμος θα ορίζει πως θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, για τα οποία θα υπάρχει συμφωνία από πριν. Ταυτόχρονα, καταργείται η αφισοκόλληση εντός των επιχειρήσεων και θα αναρτώνται μόνο ηλεκτρονικά σε ιστότοπο που θα έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι. Τη δαπάνη για τη δημιουργία του ιστοτόπου θα καλύπτει ο εργοδότης.

Με ηλεκτρονική ψηφοφορία οι απεργίες

Σε ό,τι αφορά στην κήρυξη απεργίας, θα πρέπει το συνδικαλιστικό όργανο να ενημερώνει 24 ώρες πριν για την ημέρα, την ώρα και τους λόγους που τη θεμελιώνουν. Για να κηρυχτεί μία απεργία, θα είναι απαραίτητο το συνδικαλιστικό όργανο να εξασφαλίσει το δικαίωμα ψηφοφορίας όλων των εργαζομένων.

Ουσιαστικά καθιερώνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την διεξαγωγή απεργίας, ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στην άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους.

Μια άλλη τομή του νέου συνδικαλιστικού νόμου, είναι πως για πρώτη φορά θα προστατεύονται όσοι θέλουν να εργαστούν. Δηλαδή σε περίπτωση που ασκείται ψυχολογική βία σε εργαζόμενους που εμφανίζονται αντίθετοι στην απεργία ή παρατηρούνται προπηλακισμοί, θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα και ποινές και η απεργία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα κηρύσσεται παράνομη.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη είχε δηλώσει ότι «λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση στο γεγονός, ότι ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό». Πρόσθεσε δε, ότι «για αυτό το ζήτημα θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο διαβούλευσης, αλλά και κοινοβουλευτικής συζήτησης».

Μια “τρύπα” στο νερό αν δεν κοπούν οι οικονομικές απολαβές των συνδικαλιστών

Γεγονός παραμένει όμως ότι η αναποτελεσματικότητα του συνδικαλισμού στην Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένη αιτία: δεν γίνεται ο αμειβόμενος από το κράτος συνδικαλιστής να στραφεί εναντίον του προκειμένου να διεκδικήσει για τον κλάδο. Συνεπώς, όσες αλλαγές κι αν γίνουν στον παλιό συνδικαλιστικό Νόμο, εάν δεν καταργηθούν οι οικονομικές απολαβές όλων των -επαγγελματιών- συνδικαλιστικών φορέων και πρωτίστως των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων, δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει ο συνδικαλισμός με ορθολογικό τρόπο και προς όφελος των εργαζόμενων που εκπροσωπεί. Όταν ο εκάστοτε συνδικαλιστής αμείβεται από τα ταμεία του Κράτους, είναι πρωτίστως υπάλληλος και κατ’ επέκταση, όμηρος αυτού. Γεγονός που διαρυγνύει και την ουσία της ύπαρξης του συνδικαλισμού ως έννοια. Το ενδιαφέρον θα ήταν αλλού: αν σταματούσαν οι επιχορηγήσεις, πόσοι συνδικαλιστές θα παρέμεναν στο πόστο τους;

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους