Νέο οικονομικό σκάνδαλο με αναθέσεις σε ΜΚΟ για την κοινωνική οικονομία

24 Οκτωβρίου, 2018
Νέο οικονομικό σκάνδαλο με αναθέσεις σε ΜΚΟ για την κοινωνική οικονομία
Αγανακτισμένος είναι κόσμος των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και των συλλόγων, σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο Υπουργείο Εργασίας

Νέο οικονομικό σκάνδαλο με αναθέσεις σε ΜΚΟ για την κοινωνική οικονομία

Αγανακτισμένος είναι κόσμος των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και των συλλόγων (που συμπίπτει να είναι και φορείς ΚΑΛΟ), σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο Υπουργείο Εργασίας με το ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Ομοσπονδίες, ενώσεις και φορείς έχουν στείλει μια σειρά από επιστολές διαμαρτυρίας, μετά την αποκάλυψη ότι κάποιοι έδωσαν κυριολεκτικά τα «κλειδιά του Υπουργείου σε μια ΜΚΟ» να αναλάβει την πολιτική για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι αφού πρώτα της έδωσαν με απευθείας ανάθεση τους πόρους για την ετήσια έκθεση ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO ’18 (7-11/11/2018), ένα «χορός εκατομμυρίων» τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι η αιτία που δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ για ενίσχυση του ίδιου του χώρου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) και άλλων Κοινωνικών Επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών.

Έξι συνεχή χρόνια, τέσσερα χρόνια με την σημερινή Κυβέρνηση (Σύριζα –ΑνΕλ) και δύο χρόνια πριν, δεν έχει χρηματοδοτηθεί καμία δράση από το ΕΣΠΑ για φορείς Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας!

Στις 16 Οκτ 2018 καταγράφηκε από αναφορές συμμετεχόντων, ότι το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, είχε δώσει τα κλειδιά των γραφείων της στο IMPACT HUBE για διαβούλευση με τους φορείς ΚΑΛΟ πάνω στις θεματικές που θα συζητηθούν στο Φόρουμ της ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO ’18, χωρίς την παρουσία του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας. Η συζήτηση γινόταν χωρίς προσανατολισμό και χωρίς ειρμό γενικά περί εκπαίδευσης επιχειρήσεων. Επισημάνθηκε ότι η θεματική δεν μπορεί να είναι ξένη από τα ζητήματα Κοινωνικής Οικονομίας και τα προβλήματα που απασχολούν αντικειμενικά το πεδίο και ειδικότερα στα ζητήματα εκπαίδευσης που έχουν ανάγκη οι συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις. Δεν είχε γίνει αντιληπτό ακόμη ότι οι δύο συντονιστές, που ήθελαν να διαμορφώσουν την ατζέντα, ήσαν υπάλληλοι από IMPACT HUBE κα όχι στελέχη του Υπουργείου. Ήταν απογευματινή ώρα, η Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ του Υπουργείου Εργασίας ήταν κλειστή και δεν πήγαινε το μυαλό, ότι μια Ιδιωτική Εταιρεία είχε τα κλειδιά για να διαβούλευση με τους φορείς στο χώρο της Ειδικής Γραμματείας ΚΑΛΟ, Σοφοκλέους 4, 7ος όροφος. Είχαν όμως χρησιμοποιήσει «παραπλανητικά» στην πρόσκληση το τίτλο και την έδρα της Ειδικής Γραμματείας ΚΑΛΟ του Υπουργείου Εργασίας.

Αυτό που μαθεύτηκε για το τη ΜΚΟ IMPACT HUB που ιδρύθηκε μόλις το 2015-16 είναι ότι είναι μόνιμος διοργανωτής της ετήσιας έκθεσης και επικοινωνιακών γεγονότων του Υπουργείου Εργασίας για ένα έργο το οποίο θα έπρεπε θεσμικά να αναλάβουν οι ενώσεις, οι ομοσπονδίες και οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις του χώρου της Κοινωνίας των Πολιτών και ειδικότερα της Κοινωνικής Οικονομίας, και όχι κάποια οιασδήποτε μορφής Εταιρεία. Και «φυσικά» η ΜΚΟ IMPACT HUB είναι από τους ελάχιστους φορείς που έχουν χρηματοδοτηθεί από το «ταμείο» της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Με ποιο σκεπτικό μια ΜΚΟ υποκαθιστά στην ουσία το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία; Ποιο ήταν το κόστος διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία; Ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης της συγκεκριμένης ΜΚΟ;

Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει κι άλλη ΜΚΟ που έχει το μοναδικό προνόμιο των απευθείας αναθέσεων από το Υπουργείο Εργασίας για τα επικοινωνιακά γεγονότα του Υπουργείου! Μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2016 και εκτοξεύτηκε στο χώρο χάρη σε αυτές τις αναθέσεις. Μια ΜΚΟ από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ενοχλήσει αρκετούς «συντρόφους» και μέσα στη Οργάνωση καθώς έχει την τάση να μονοπωλήσει το χώρο δημιουργώντας και εσωτερική δυσαρέσκεια. Έτσι προέκυψε και η διαρροή πληροφόρησης καθώς η προστασία και η ώθηση γινόταν κυρίως από κάποιο διαχρονικό σύμβουλο του Υπουργείου. Καμία σχέση με αυτές τις επιλογές δεν φαίνεται να έχουν οι Υπουργοί κα Ε. Αχτσιόγλου και κα Θ. Φωτίου που τελευταία έχουν αναλάβει την αρμοδιότητα της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας από τη στιγμή που έφυγε η κα Ρ. Αντωνοπούλου, ούτε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κ Α. Νεφελούδης. Στον «σύμβουλο» και στη ΜΚΟ αυτή χρεώνεται μάλιστα και το φιάσκο της Πρόσκλησης που έγινε πρόσφατα για τα «Κέντρα Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας» όπου οι φωτογραφικές διατάξεις της πρόσκλησης και τα απίθανα δικαιολογητικά που ζητούσε είχε ως αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν πολλοί φορείς ΚΑΛΟ, κυρίως ΚοινΣΕπ, και Ενώσεις, που ακόμα και στελέχη τους υποστηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα «Κέντρα Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας» υπάρχει ένας γενικότερος αναβρασμός για το πώς στήθηκε η πρόσκληση, ώστε μόνο από πριν μιλημένοι να έχουν πιθανότητες να εξασφαλίσουν όλα τα δικαιολογητικά. Πολλές βιώσιμες και με διαχειριστική ικανότητα Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις αποκλείονται εάν δεν είχαν προσλάβει εκ των προτέρων ειδικότητες εργαζομένων που απαιτούσε η Πρόσκληση.

Έτσι, πολύ μικρός σχετικά αριθμός δικαιούχων περνάει τα κριτήρια γεγονός που έχει εκνευρίσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με αποτέλεσμα, ως φαίνεται, πριν ένα μήνα να ζητήσει την παραίτηση του Ειδικού Γραμματέα ΚΑΛΟ κ. Α. Βορλόου.

Πριν δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2016, η πρώην Γ. Γ. κα Δήμητρα Χαλικιά της Γενική Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, υπέβαλε την παραίτησή κατηγορώντας την τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας για απευθείας αναθέσεις με αυτεπιστασία προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, προκλητική εύνοια στα μεγάλα ΚΕΚ και φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Φαίνεται ότι το πρόβλημα των αναθέσεων ήταν υπαρκτό από τότε. Τώρα προστίθενται και οι ΜΚΟ με τα «δικά μας παιδιά». Μία ακόμη επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή θα αποκαλύψει τις διαστάσεις αυτού του φαινομένου χρηματοδότησης μιας ψευδεπίγραφης Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Από ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Παρατηρητήριο 22 Οκτωβρίου 2018

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους