Νέες Στοιχηματικές Άδειες: αλλάζει εντελώς το σκηνικό – ποιους επηρεάζει

16 Σεπτεμβρίου, 2018
Νέες Στοιχηματικές Άδειες: αλλάζει εντελώς το σκηνικό – ποιους επηρεάζει
Νέες στοιχηματικές άδειες έρχονται στο προσκήνιο ύστερα από επτά χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια για ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών

Νέες Στοιχηματικές Άδειες: αλλάζει εντελώς το σκηνικό – ποιους επηρεάζει

Νέες στοιχηματικές άδειες έρχονται στο προσκήνιο ύστερα από επτά χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια για ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και την εφαρμογή του καθεστώτος προσωρινών αδειοδοτήσεων.

Ύστερα όλη αυτή την περίοδο της διαμάχης και στων συγκρούσεων, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε την οριστική ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων στη χώρα μας: στις 7 Σεπτεμβρίου 2018 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο νόμου, με το οποίο γίνονται όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις του ν. 4002/2011. Τι σημαίνει αυτό;

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Η ελληνική κυβέρνηση το 2011 σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, υιοθετεί το καθεστώς προσωρινών αδειοδοτήσεων δίνοντας άδεια σε 24 εταιρίες. Την ίδια στιγμή, η ΕΕΕΠ εκδίδει την πρώτη Blacklist με τις παράνομες στοιχηματικές εταιρίες. Πλέον, νόμιμες θεωρούνται μόνο οι εταιρίες που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 52 του ν. 4002/2011. Ωστόσο, ο νόμος όριζε πως η κάθε άδεια ανήκει σε μία εταιρία (νομικό πρόσωπο) και όχι σε domain. Έτσι, κάθε εταιρία μπορούσε να έχει στην «ομπρέλα» της άδειάς της περισσότερα από ένα domain στοιχηματικών εταιριών με ό, τι αυτό συνεπάγεται…

Τι αλλάζει με τον νέο νόμο

Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά τον τρόπο αδειοδότησης: πλέον δεν θα αδειοδοτούνται εταιρίες, αλλά domains, που σημαίνει ότι αν σε μία άδεια λειτουργούν αυτή τη στιγμή 4 στοιχηματικές, θα πρέπει η κάθε μία από αυτές να λάβει σχετική άδεια! Το κόστος για κάθε άδεια θα ορίζεται ως εξής:

-4 εκατομμύρια ευρώ για άδεια διεξαγωγής στοιχηματικών παιγνίων με ισχύ για 5 έτη.

-1 εκατομμύριο ευρώ για την άδεια διεξαγωγής λοιπών διαδικτυακών παιγνίων με ισχύ για 5 έτη. Περιλαμβάνονται το Poker και τα παιχνίδια Live Casino. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στα παιχνίδια RNG, δηλαδή στα φρουτάκια και στα υπόλοιπα παιχνίδια που λειτουργούν με γεννήτρια τυχαίων αριθμών (ηλεκτρονική ρουλέτα, Blackjack, Κίνο κλπ).

Ποιες είναι οι εξελίξεις από εδώ και πέρα

Έως τις 5 Οκτωβρίου το σχέδιο νόμου θα βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Αυτό σημαίνει πως εντός αυτού του διαστήματος μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους ή να επιχειρηματολογήσουν για τα σημεία που διαφωνούν. Οπότε, είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση. Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί και έπειτα, οι στοιχηματικές εταιρίες που λειτουργούν ήδη στη χώρα μας θα  διαθέτουν χρονικό περιθώριο 6 μηνών για να αιτηθούν νέα άδεια ή να παύσουν την λειτουργία τους.

Οι αλλαγές για τους παίκτες

Τα κέρδη από τυχερά παίγνια που διεξάγονται με στήλες (στοίχημα κλπ), όπως αυτά ορίζονται στις περιπτώσεις β’ και δ της παρ. 1 του άρθρου 58 φορολογούνται ως εξής:

·       Αφορολόγητα έως 100€

·       15% από 100,01€ έως 500€

·       20% από 500,01€ και πάνω

Τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παικτικές συνεδρίες, υποβάλλονται σε φόρο συνεδρίας ως εξής:

·       Αφορολόγητα έως 100€

·       15% από 100,01€ έως 500€

·       20% από 500,01€ και πάνω

Όσον αφορά το ΠΑΜΕ Στοίχημα του ΟΠΑΠ, ο φόρος είναι 10% εάν το ετήσιο αποτέλεσμα ηλεκτρονικού λογαριασμού παίκτη είναι θετικός αριθμός. Από κει και πέρα, αν ένας παίκτης ποντάρει μέσω ίντερνετ και κερδίσει 500€ ανά στήλη, θα φορολογηθεί κανονικά, εάν όμως παίζει στον ΟΠΑΠ θα φορολογηθεί μόνο εάν στο τέλος του έτους υπάρχει θετικό πρόσημο συνολικά στο λογαριασμό του, εάν έχει δηλαδή κέρδος!!!

Ισχυροποιείται ο ρόλος της ΕΕΕΠ

Ενισχύεται σηματικά η ΕΕΕΠ, που εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το Υπουργείο Οικονομικών. Με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν, η ΕΕΕΠ θα μπορεί πλέον να ελέγχει τα πάντα. Η κάθε εταιρία θα πρέπει να έχει σέρβερ στην Ελλάδα, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τα Κεντρικά Πληροφοριακά Συστήματα (Κ.Π.Σ) στα οποία έχει πλήρη πρόσβαση η ΕΕΕΠ και η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).

Με πιο απλά λόγια, η ΕΕΕΠ θα μπορεί να ελέγχει ανά πάσα ώρα και στιγμή εάν οι εταιρίες διατηρούν τα ποσά που πρέπει και θα υπάρχει πλήρης ασφάλεια για τα χρήματα μας. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι θα βλέπει ανά πάσα στιγμή τα χρήματα που διαθέτει ο κάθε παίκτης στο λογαριασμό του.

Το ελληνικό κράτος: που αποσκοπεί;

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μαζέψει ρευστό από την εκχώρηση αδειών, ωστόσο, είναι γεγονός ότι το προσχέδιο νόμου έχει πολλές ελλείψεις και πιθανόν να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο το μεγάλο κόστος απόκτησης της άδειας αλλά και η φορολογία στα μεικτά κέρδη που είναι υψηλότατη (35%). Επιπλέον έχουν μείνει εκτός νομοσχεδίου τα παιχνίδια το αποτέλεσμα των οποίων προκύπτει βάσει γεννήτριας τυχαίων αριθμών (RNG) όπως τα φρουτάκια, το μπλάκτζακ και η ρουλέτα, τα οποία αποφέρουν πάνω από το 40% των εσόδων των Bookmakers. Καθόλου απίθανο πολλές εταιρίες να αποθαρρυνθούν από το να μπουν στην αγορά. 

Χάνουν ή κερδίζουν οι παίκτες

Μακροπρόθεσμα οι παίκτες είναι αυτοί που θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα κυρίως λόγω των υπέρογκων οικονομικών απαιτήσεων της κυβέρνησης. Για όσους πάλι σκέφτονται να παίξουν σε παράνομες στοιχηματικές εταιρίες με VPN, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλεψη για μπλοκάρισμα των συναλλαγών σε εταιρίες που δεν έχουν λάβει άδεια. 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνε διαρκώς online!

Κάντε like στο facebook, ή follow σε Instagram & twitter

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους