Ο νόμος 3869/2010

7 Δεκεμβρίου, 2017
Ο νόμος 3869/2010
<h5>Τι επιδιώκει ο νόμος 3869/2010</h5><p><br></p>

Τι επιδιώκει ο νόμος 3869/2010

Να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους υπερχρεωμένους. Με το σχέδιο νόμου οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος των χρεών τους, θα αποκτήσει το δικαίωμα για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή του, απαλλασσόμενος από το υπόλοιπο των χρεών του.

Ο οφειλέτης έχει πλέον τη δυνατότητα να υποβάλει απευθείας αίτηση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, σύμφωνα με την ακόλουθη διαδιακασία.

Ποια χρέη καλύπτει

Όλους τους τύπους στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων (ανοιχτά , καταναλωτικά , πιστωτικές κάρτες, επαγγελματικά, από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα ή από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΚ), επίσης βάσει πρόσφατης νομολογίας, οφειλές που προέρχονται από δάνεια που χορήγησε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορούν και αυτά να υπαχθούν σε ρύθμιση κατά το νόμο 3869/2010.

Επιπλέον θα υπάγονται σε ρύθμιση οφειλές προς το Δημόσιο που προέρχονται από συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου(π.χ. ιδιώτης μισθώνει ακίνητο του δημοσίου και οφείλει μισθώματα),οφειλές από δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου (επιδοτήσεις, δάνεια για σεισμόπληκτους, παλιννοστούντες) κ.α.

Όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο και τους φορείς του θα μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση κατά το νόμο 3869/2010.

Ειδικότερα, θα υπάγονται σε ρύθμιση οφειλές που προκύπτουν από διοικητικά πρόστιμα (π.χ. παραβάσεις πολεοδομικής, περιβαλλοντικής ή δασικής νομοθεσίας, παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τελωνειακές παραβάσεις, φορολογικές παραβάσεις κ.α.),χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και κάθε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέλη προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εισφορές προς ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμούς Δ.Ε.Η., ΕΥΔΑΠ κ.λπ.

Πότε επιτυγχάνεται διαγραφή του χρέους…

Σε πολλές περιπτώσεις ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του πελάτη και τα περιουσιακά του στοιχεία, μπορούμε να επιτύχουμε ολική διαγραφή του χρέους! Εδώ ο νόμος ευνοεί ιδιαίτερα υπερχρεωμένους πολίτες που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία ή πέρα της πρώτης κατοικίας (άρθρο 8 παρ. 2).

Επιπλέον προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από όλα τα τραπεζικά χρέη του δανειολήπτη, όταν συντρέχουν σοβαρά θέματα υγείας, μακροχρόνια ανεργία, μακροχρόνια προβλήματα υγείας ή άλλα παρόμοιας σοβαρότητας προβλήματα (άρθρο 8 παρ. 5). Μπορεί να επιτευχθούν αποφάσεις με μια ελάχιστη καταβολή ή ακάμα και ολική διαγραφή του χρέους δηλ. με μηδενικές καταβολές

 Τι προβλέπει ο νόμος για την πρώτη κατοικία;

Ο νόμος 4161/2013 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προβλέπει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του δανειολήπτη από την υπό ρευστοποίηση περιουσία του.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Δικηγόρος ΠΑΣΚΕΔΙ Κωνσταντινίδης Βασίλειος 6973 053773


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους