Μπακογιάννης – Πελετίδης: Οι δυο δήμαρχοι που αξίζει να δούμε τις πράξεις τους

28 Δεκεμβρίου, 2021
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ

 

Οι ζωές και οι πράξεις δυο εντελώς διαφορετικών δημάρχων της χώρας:

Την ίδια στιγμή που ο γαλάζιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σκορπάει δημόσιο χρήμα για το θεαθήναι, με 17λεπτη συναυλία Ρουβά σε πάρκινγκ κόστους παραπάνω από 210.000 ευρώ, ο κομμουνιστής δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τρέχει στη ΔΕΗ και ζητά να μην κοπεί το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά, ειδικά χρονιάρες μέρες και σε συνθήκες παγετού. Κι αυτή ήταν μία ακόμα αφορμή για να εμπεδώσουμε την ύπαρξη δύο κόσμων.

Δε θα επιχειρήσουμε να συγκρίνουμε τους δύο κυρίους με κομματικά/μικροπολιτικά γυαλιά. Εστιάζοντας στις δράσεις τους, είναι εύκολο να καταλήξεις σε συμπεράσματα για τις δύο όψεις του νομίσματος.

 

Αυτό θα πει διαφορά: Ο κόσμος του Μπακογιάννη κι ο κόσμος του Πελετίδη

 

Τα φετινά Χριστούγεννα έγιναν ο λόγος για να μπουν στη ζυγαριά οι δύο δήμαρχοι. Ο Κώστας Μπακογιάννης, της γνωστής οικογενείας, απ’ όταν ανέλαβε την εξουσία, ακολουθείται από σωρεία φιάσκων. Χριστούγεννα 2019 και το όνομά του συνδέθηκε με «εορταστικούς» στολισμούς στην Αθήνα όπου συνέβαλαν 19 χορηγοί και έγινε σαφές πόσο πρωταρχικό ρόλο θα έχει ο ιδιωτικός τομέας στις ενέργειές του δημάρχου εν γένει. Μάιος 2020 και ξεκινά το έργο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας», ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020, αποφασίστηκε η παύση της πρώτης φάσης του έργου, κόστους 2 εκατ. ευρώ, δηλώνοντας πως το έργο «βγήκε και δεν βγήκε». Και μέσα σ’ όλα, το γκαζόν που είχε τοποθετηθεί στην Ομόνοια ξεράθηκε γιατί …το έφαγε μια κάμπια.

Σύγκριση μεταξύ Μπακογιάννη και Πελετίδη

Ο δήμαρχος Αθηναίων, μετά τον κοστοβόρο και αποτυχημένο «Μεγάλο Περίπατο», τοποθέτησε τέσσερις ιονιστές αέρα στην Ομόνοια για να καθαρίζουν τον αέρα από τα καυσαέρια, δηλώνοντας πως οι τέσσερις συσκευές αυτές είναι «ισοδύναμες με 30 δέντρα». Ο ίδιος δήμαρχος που μιλάει για την ανάπλαση των Εξαρχείων, κλείνοντας το μάτι στο gentrification, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι εκείνος του οποίου το όνομα συνδέθηκε με υπόνοιες για φωτογραφικούς διαγωνισμούς στη σκιά ανάπλασης του δήμου, όπου «το κάθε παγκάκι θα κοστίσει στον Αθηναίο πολίτη 5.249,7 ευρώ, η κάθε ζαρντινιέρα θα κοστίσει 4.605 ευρώ, ενώ η καλλωπιστική δαμασκηνιά θα κοστίσει 552,6 ευρώ η μία», σύμφωνα με το πλάνο των σχεδίων της παράταξής του.

 

Αυτό θα πει διαφορά: Ο κόσμος του Μπακογιάννη κι ο κόσμος του Πελετίδη

Ο δήμαρχος Αθηναίων που το 2019 ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις καθώς στην παράταξή του σε θέση εντεταλμένης συμβούλου Παιδείας, η Δήμητρας-Ινες Αγγελή-Λυκούδη αποδεικνύεται και συνομιλήτρια με την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους επίσης πλήθος ζητά την αποπομπή της Κατερίνας Γκαγκάκη από την προεδρία της Τεχνόπολης, έπειτα από σχόλια που έγιναν στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα και τη διακωμώδηση ασέλγειας σε φοιτήτρια του ΑΠΘ. Ο επικεφαλής της παράταξης ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ, Παύλος Γερουλάνος με ανάρτηση του υποστήριξε ότι η κα Γκαγκάκη «δεν μπορεί και δεν θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση της, ως ένδειξη κατανόησης ότι συμπεριφορές όπως η δική της στην επίμαχη τηλεοπτική εκπομπή δεν έχουν θέση ούτε στον χώρο ευθύνης της, ούτε στην ελληνική κοινωνία».

Στην Πάτρα ο Πελετίδης, στην Αθήνα ο Μπακογιάννης

Κι από την άλλη, ο Κώστας Πελετίδης. Στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2019 αναδείχθηκε με ποσοστό 70% στον Δήμο Πατρέων. Από το 2014, οπότε και εξελέγη πρώτη φορά, παραμένει ενεργός στα πράγματα. Γιατί χαίρει μαζικής αποδοχής ακόμα και από δεξιούς, αν και κομμουνιστής; Εξασφάλισε γεύματα τους απόρους (καθημερινά), τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. Μείωσε τα δημοτικά τέλη επιβαρύνοντας εκείνους που έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν περισσότερα. Ολοκλήρωσε το έργο της αποκατάστασης της πλαζ στην οποία διασφάλισε πολύ μικρό κόστος. Έδωσε στους απόρους την εκμετάλλευση των ελαιοδέντρων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος.

Αυτό θα πει διαφορά: Ο κόσμος του Μπακογιάννη κι ο κόσμος του Πελετίδη

Ο δήμαρχος Πατρέων έχει μεριμνήσει για τα αδέσποτα. «Δεν υπήρχε μία δομή. Συνεργαστήκαμε με τις φιλοζωικές, πήραμε μέτρα για στειρώσεις, ζωοτροφές, ενίσχυση της φιλοζωικής και κάνουμε μία προσπάθεια να διδάξουμε ότι όταν παίρνεις ένα σκυλάκι δεν το παίρνεις για λίγο και την άλλη μέρα πας και το εγκαταλείπεις. Πρέπει να χτίζεται η προστασία των αδέσποτων. Διεκδικούμε να δημιουργηθεί από την κυβέρνηση μία δομή όπου παράλληλα με την πρόληψη να μην έχουμε αδέσποτα» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Street Radio.

«Ενοικιάσαμε χώρο ως ξενώνα αστέγων που έχει δυνατότητα για 90 αστέγους. Εμάς φιλοδοξία μας είναι να μην υπάρχουν άστεγοι. Είναι ντροπή να λέμε ότι θα πάμε να μοιράσουμε τρόφιμα κλπ, δε θέλουμε να το λέμε, να μην το αποδεχτούμε, να μην έχουμε ανάγκη από συσσίτια» δήλωσε στη συνέχεια, μιλώντας για μια όμορφη πόλη που την κάνουν όμορφη οι άνθρωποι και το πώς ζουν μέσα σ’ αυτήν.

Ο δήμαρχος που πέτυχε τα παιδιά των πιο αδύναμων οικονομικά οικογενειών της Πάτρας να μπορούν να μαθαίνουν όποια ξένη γλώσσα θέλουν και σε όποιο φροντιστήριο της πόλης θέλουν δωρεάν. Το μέτρο αυτό προέκυψε έπειτα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εκπόνησε ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πάτρας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Αχαΐας και μεμονωμένα φροντιστήρια. Ο δήμαρχος που έχει επενδύσει σε κοινωνική πολιτική και με φροντιστήρια ελληνικών σε κοινωνικές δομές.

 

Αυτό θα πει διαφορά: Ο κόσμος του Μπακογιάννη κι ο κόσμος του Πελετίδη
March against porverty and unemployment from Patras to Athens organised by the Municipality of Patras, in Patras, on April 3, 2016 / Πορεία κατά της ανεργίας απο την Πάτρα στην Αθήνα, διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων, στην Πάτρα, στις 3 Απριλίου, 2016

Δημαρχία: Οι διαφορές μεταξύ Πελετίδη και Μπακογιάννη

Επί δημαρχίας του ξεβολεύτηκαν οι εργολάβοι, ενώ σε τοίχο έπεφταν οι χρυσαυγίτες της πόλης που επιθυμούσαν να κάνουν δημόσιες εκδηλώσεις. Ο δήμαρχος που αρνήθηκε τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης του φράγματος, η λειτουργία του οποίου (ως ΑΕ) θα χρέωνε τους Πατρινούς με 64 εκ. ευρώ, μόνο για τη μεταφορά νερού που τώρα είναι δωρεάν. Ο δήμαρχος που έδωσε 13ο και 14ο μισθό και που το 2018 αποφάσισε τη διαγραφή χρεών εργαζομένων και ανέργων και γενικότερα πολιτών που πλήττονται από την κρίση, ώστε να μην κινδυνέψουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμό.

Ο δήμαρχος που εν μέσω πανδημίας, στο πλευρό των Ρομά οργάνωσε εμβολιασμό στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου. Ο δήμαρχος που μετέτρεψε σκουπιδότοπο σε πάρκο. Ο δήμαρχος που με αφορμή τα πολλά πρόσφατα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών, αποφάσισε να δώσει «κλωτσιά» στην πατριαρχία, με τη διαμόρφωση ενός δικτύου γυναικών που θα επικοινωνούν, θα ενεργοποιούνται και θα αντιστέκονται. Το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων ξεκίνησε «Μαθήματα Αυτοπροστασίας για Γυναίκες» δωρεάν.

Οι διαφορές στις δράσεις των δύο δημάρχων τεράστιες. Ο ένας πιο έμπειρος, χρόνια στη δημαρχία έχοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απ’ όλους τους ιδεολογικούς χώρους με το μέρος του, κι άλλος μετρώντας μόλις λίγα χρόνια στη δημαρχία -όχι όμως και στην πολιτική. Στη βάση τους, στην ουσία της πολιτικής και των ενεργειών τους, παραμένουν πολύ διαφορετικοί, αναλύοντας δε ειδικά τις κινήσεις τους, χωρίς κομματικά γυαλιά κι αντικειμενικά, αφήνοντας τα έργα να μιλήσουν, κι όχι τα χρώματα.

ΠΗΓΗ

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους