Μοτοπορεία διανομέων στη Θεσσαλονίκη: “Όχι άλλοι νεκροί στους δρόμους”

24 Σεπτεμβρίου, 2019
Μοτοπορεία διανομέων στη Θεσσαλονίκη: "Όχι άλλοι νεκροί στους δρόμους"
Μοτοπορεία για να διαδηλώσουν για τις συνθήκες εργασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πραγματοποίησαν οι διανομείς delivery σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Μοτοπορεία για να διαδηλώσουν για τις συνθήκες εργασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πραγματοποίησαν οι διανομείς delivery σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή τη σημερινή (σ.σ. 24/9) Πανελλήνια απεργία της ΑΔΕΔΥ, οι διανομείς από κάθε κλάδο συγκέντρωσαν τις φωνές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πρόσφατο θάνατο δύο ακόμα συναδέλφων τους, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση: “Όχι κι άλλα θύματα από επαγγελματίες διανομείς”…

 

Το μεροκάματο του τρόμου

 

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Οι συνθήκες εργασίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι διανομείς είναι, ως επί το πλείστον, τραγικές. Άνθρωποι που εργάζονται ως διανομείς, είτε για ένα συμπληρωματικό εισόδημα, είτε και ως μόνιμη εργασία, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα πάντα -από τις καιρικές συνθήκες, μέχρι την κυκλοφορία στους δρόμους- την ίδια στιγμή, που δεν διαθέτουν ούτε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας, πλην όσων οι ίδιοι από το υστέρημά τους φροντίζουν να εξασφαλίσουν… Είναι αρκετά αυτά; Αν κρίνουμε από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό θυμάτων διανομέων στον τελευταίο χρόνο, μάλλον όχι… Κι όλα αυτά, ενώ άπαντες γνωρίζουμε το πόσο χαμηλά αμειβόμενη είναι η εργασία του διανομέα…

 

Η Εγκύκλιος για τις δεσμεύσεις των εργοδοτών

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο εργοδότης οφείλει, εφόσον έχει την ιδιοκτησία, νομή ή κατοχή, του εξοπλισμού (μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα), που οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων & αντικειμένων, να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα προσαρμογής και συντήρησης τους, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

 

Επίσης ο εργοδότης εφοδιάζει με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας τους εργαζομένους (προστατευτικό κράνος, πανωφόρι, γάντια, πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη, αδιάβροχη προστασία και ανακλαστικό γιλέκο κ.τ.λ.). Τα προβλεπόμενα μέτρα δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον εργαζόμενο αλλά μόνον τον εργοδότη και ό,τι άλλο απαιτείται για την διασφάλιση της άριστης λειτουργίας του. Ο εργοδότης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να παρέχονται στους εργαζομένους επαρκείς πληροφορίες και γραπτές οδηγίες χρήσης του εξοπλισμού.

 

Αρμόδια όργανα για την εφαρμογή των παραγράφων 1 έως 6 του άρθρου 56 του ν. 4611/2019 είναι οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και οι Ειδικοί Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ.

 

Η σημερινή πορεία στη Θεσσαλονίκη

 

Η μοτοπορεία των διανομέων ξεκίνησε σήμερα από τη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγ. Σοφίας. Περίπου 30 διανομείς με τα μηχανάκια τους θα διαδηλώσουν στο κέντρο της πόλης, σήμερα, ημέρα γενικής απεργίας των εργατικών συνδικάτων.

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους