Μόνιμη ρύθμιση για όλες τις οφειλές – Πώς θα λειτουργεί

1 Δεκεμβρίου, 2019
Μόνιμη ρύθμιση για όλες τις οφειλές - Πώς θα λειτουργεί
Μόνιμη ρύθμιση για όλες τις οφειλές και για όλους τους πολίτες σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα να ρυθμιστούν χρέη κάθε τύπου.

Μια μόνιμη ρύθμιση για όλες τις οφειλές και για όλους τους πολίτες σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα να ρυθμιστούν χρέη απ’ όπου και αν προέρχονται. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, στόχος της νέας ρύθμισης είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν υποστεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα από την παρατεταμένη ύφεση

Αναλυτικότερα, οι βασικοί άξονες της ρύθμισης «όλα σε ένα» είναι οι εξής:

  • Η νέα ρύθμιση να απευθύνεται σε όλους – μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και επιχειρήσεις. Θα ρυθμίζονται όλες οι οφειλές. Από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια μέχρι δημοτικά τέλη, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, οφειλές σε προμηθευτές κ.ά
  • Δεν θα υπάρχει ενιαίο δοσολόγιο. Κάθε πιστωτής θα έχει το δικό του πρόγραμμα ρύθμισης
  • Οσοι δεν ανταποκρίνονται στην καταβολή των δόσεων θα πρέπει να ρευστοποιούν περιουσιακά τους στοιχεία για να πληρώσουν τις οφειλές τους
  • Εάν δεν έχουν περιουσία, θα πρέπει να πτωχεύουν
  • Δύο χρόνια μετά την πτώχευση, θα μπορούν να επιχειρήσουν ξανά, χωρίς να «κουβαλούν» χρέη
  • Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Το σχέδιο

Το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει όλες τις ρυθμίσεις που υφίστανται σήμερα, όπως είναι αυτή για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις. Για την ένταξη στη νέα, μόνιμου χαρακτήρα, ρύθμιση δεν θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Υπενθυμίζεται, δε, ότι στο τέλος του χρόνου λήγει η ισχύς του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αν και ο σχεδιασμός της ρύθμισης βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μπει ήδη οι βάσεις προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Η εφαρμογή του σχεδίου

Η πλατφόρμα δεν θα παρέχει σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενιαίες ρυθμίσεις. Τόσο το Δημόσιο, δηλαδή εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμοι, όσο και ιδιώτες, όπως και οι τράπεζες και οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα προτείνουν ξεχωριστές ρυθμίσεις ανάλογα μετά προγράμματα που διαθέτουν.

Για παράδειγμα, η εφορία μπορεί να δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε 24 δόσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία σε 36 δόσεις, οι δήμοι σε 100, οι τράπεζες σε 200, η ΔΕΗ σε 24 δόσεις κ.ο.κ. Σημειώνεται ότι στο νέο πλαίσιο ρύθμισης κάθε πιστωτής θα παρέχει το δικό του πρόγραμμα εξόφλησης οφειλών, εφόσον διαθέτει. Για παράδειγμα, ένας οφειλέτης δεν θα μπορεί να ρυθμίσει χρέη για τα οποία ο πιστωτής δεν προσφέρει κανένα πρόγραμμα ρύθμισης. Ουσιαστικά δεν θα υπάρχει συγκεκριμένο δοσολόγιο και κάθε ρύθμιση θα ορίζεται από τους πιστωτές.

Χωρίς ημερομηνία… λήξης

Η πλατφόρμα, ουσιαστικά ο μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, δεν θα έχει… ημερομηνία λήξης έτσι ώστε οποιοσδήποτε θελήσει να ρυθμίσει συνολικά τις οφειλές του να μπορεί να το κάνει οποτεδήποτε. Με την είσοδο στην πλατφόρμα και την επικύρωση της ρύθμισης, θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον των οφειλετών για τέσσερις μήνες. Μετά τους τέσσερις μήνες και εφόσον δεν επέρχεται συμφωνία με τους πιστωτές θα προχωρά η πτωχευτική διαδικασία. Δηλαδή θα πτωχεύουν τα φυσικά ήτα νομικά πρόσωπα, εφόσον δεν υπάρχει περιουσία για να ρευστοποιηθεί και να πληρωθούν οι οφειλές.

Δαπάνες

Βασικό στοιχείο της νέας μόνιμης ρύθμισης θα είναι να μην προκαλεί οικονομική ασφυξία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που θα την επιλέξουν. Έτσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος με μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ χρωστά σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες θα πρέπει να δίνει κάθε μήνα ένα ποσό για τις ρυθμίσεις και με τα υπόλοιπα να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις του

Μέσω της πλατφόρμας, θα ελέγχεται εξονυχιστικά η οικονομική κατάσταση των οφειλετών. Ακίνητη και κινητή περιουσία, αλλά και καταθέσεις θα μπαίνουν στο «μικροσκόπιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται χωρίς να υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Εκτιμάται ότι όσοι οφειλέτες διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έρθουν σε συμφωνία με τους πιστωτές καθώς -και να αθετήσουν την πληρωμή των υποχρεώσεών τους- οι πιστωτές θα πάρουν στο τέλος της ημέρας, τα λεφτά τους από τη ρευστοποίηση της περιουσίας των οφειλετών.

Ρευστοποίηση περιουσίας

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο οφειλέτης αποδειχθεί ασυνεπής, θα ενεργοποιείται η κατάσχεση ή ο πλειστηριασμός τμήματος ή ολόκληρης της περιουσίας του προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Μάλιστα, οι δανειστές έχουν προτείνει οι πουλήσεις των ακινήτων να γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες έτσι ώστε να παίρνουν το Δημόσιο και οι ιδιώτες τα οφειλόμενα με συνοπτικές διαδικασίες

 

Δεύτερη ευκαιρία σε 2 χρόνια

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει πως όσοι δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο και εισόδημα θα «καθαρίζουν» από τα χρέη και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (που εκτιμάται σε 2 χρόνια) θα μπορούν να ξεκινήσουν από την αρχή μια επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να «κουβαλούν» κανένα χρέος τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τους ιδιώτες Για να μπορέσει ένα νοικοκυριό ή ένα νομικό πρόσωπο να απαλλαγεί από τα βαρίδια των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να έχει ούτε ένα ευρώ περιουσία. Μάλιστα, θα προβλέπεται ότι όποιος πτωχεύει θα ελέγχεται αν έχει μεταβιβάσει την περιουσία του προκειμένου να αποφύγει τις κατασχέσεις και σε τέτοιες περιπτώσεις θα διώκεται για καταδολίευση δανειστών. Δηλαδή ότι επίτηδες μεταβίβασε την περιουσία του προκειμένου να μην κατασχεθεί.

Η «ακτινογραφία» των χρεών

Στόχος του νέου μόνιμου πλαισίου στήριξης είναι αφενός να μειωθεί το δυσθεώρητα υψηλό ιδιωτικό χρέος -στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες, στη ΔΕΗ και στους δήμους- που ξεπερνά τα 220 δισ. ευρώ. Μόνο στην εφορία χρωστά σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους με τις συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 104 δισ. ευρώ. Στα ασφαλιστικά ταμεία οι οφειλές είναι πάνω από 35 δισ. ευρώ, περίπου 75 δισ. ευρώ είναι τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ σε περίπου 6 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα χρέη σε δήμους και ΔΕΗ.

Επίσης, χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ύδρευσης κινητής τηλεφωνίας κ.λπ. Εξάλλου, αρκετοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η μείωση του ιδιωτικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για την αύξηση της κατανάλωσης.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους