Μνημείο του ήρωα Υψηλάντη στην ομώνυμη πόλη του Μίσιγκαν

Μάρτιος 25, 2021
ypsilanti_19_406623_type13265

Ενα νέο μνημείο εγκαινίασε η ΑΧΕΠΑ στο Μίσιγκαν με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το οποίο απεικονίζει τον ήρωα της Επανάστασης Δημήτριο Υψηλάντη. Φωτογραφία: Παραχώρηση ΑΧΕΠΑ

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Μαρτίου, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης του Ντιτρόιτ Νικόλαος και ο δήμαρχος της πόλης Υψηλάντη (Ypsilanti), Λόις Ρίτσαρσον. Υπεύθυνος της εκδήλωσης ήταν ο Κρεγκ Θίρος από το παράρτημα Αν Αρμπορ 195, ενώ το παρών έδωσαν ο Κυβερνήτης Νίκος Ρηγόπουλος, ο Κυβερνήτης του παραρτήματος 10, Δημήτριος Παπαγεωργίου, πρώην Κυβερνήτες της ομογενειακής οργάνωσης καθώς και μέλη από τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης» και τους «Γιους του Περικλή».

Τους δύο εθνικούς ύμνους, τον ελληνικό και τον αμερικανικό ερμήνευσαν οι Γιαν Θήρος και Σωκράτης Παπαγεωργίου, ενώ ιστορική αναφορά έκανε ο ιστορικός και μέλος της AHEPA Νικόλαος Στάμος. Τη συμμετοχή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση παρουσίασε από τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης» η καθηγήτρια Ελένη Τρατά Κόντη.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Γεώργιος Χωριάτης μίλησε για τη σημασία της οργάνωσης και τον ρόλο της όσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών Ελλάδας και Αμερικής, τονίζοντας ότι οι πρόγονοι της σημερινής AHEPA κατάλαβαν την ανάγκη προώθησης της συνεισφοράς του Αμερικανικού Φιλελληνισμού.

 

Ένα νέο μνημείο εγκαινίασε η ΑΧΕΠΑ στο Μίσιγκαν με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το οποίο απεικονίζει τον ήρωα της Επανάστασης Δημήτριο Υψηλάντη. Φωτογραφία: Παραχώρηση ΑΧΕΠΑ

Προσφωνώντας τον δήμαρχο της πόλης Υψηλάντη, ο κ. Χωριάτης δήλωσε: «Στην Αμερική, άνθρωποι σαν τον Δημήτριο Υψηλάντη είναι σεβάσμιοι ως υποστηρικτές του Ελληνισμού. Το να μετονομαστεί μια πόλη για να τον τιμήσει είναι κάτι αξιοσημείωτο. Η AHEPA είναι σήμερα εδώ, στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση για να γιορτάσει τον ηρωισμό των Ελλήνων και τη συνεισφορά της Ελλάδας στον πολιτισμό και την έμπνευση των Ελλήνων που υπηρέτησαν με την ηρωική τους στάση την ελευθερία της χώρας».

Η πόλη Υψηλάντη στο Μίσιγκαν μετονομάστηκε για να τιμήσει τους φιλέλληνες της περιοχής. Αρχικά, ονομαζόταν Γούντρουφς Γκρόουβ (Woodruff’s Grove) και η κοινότητα άλλαξε το όνομα το 1829.

Το μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη βρίσκεται μεταξύ μιας ελληνικής και μιας αμερικανικής σημαίας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Χωριάτης ξεναγήθηκε στο γειτονικό πανεπιστήμιο Eastern Michigan University συνοδευόμενος από την καθηγήτρια Ελένη Τρατά Κόντη, μέλη του παραρτήματος 10 της AHEPA και Εύζωνες και τιμήθηκε στο μνημείο του Ίκαρου.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους