25 Απριλίου, 2024

Μιχάλης Σούλος: Παν μέτρον άριστον

15 Δεκεμβρίου, 2020
paskedi003

Ο γιος του ο Χριστόφορος είναι αθλίατρος και δουλεύει για τους Houston Rockets and Texans. Η κόρη του είναι κοινωνιολόγος στο «Abused Women Center of Houston». Έχει δύο εγγόνια.

Σπούδασε οικονομικά και δούλεψε σαν αναλυτής και εθελοντής γυμναστής. Παρακολούθησε το American College of Sports Medicine και είναι πιστοποιημένος γυμναστής από το 1993. Παραδίδει και ιδιαίτερα μαθήματα σε ηλικιωμένους άντρες μια και όπως μας λέει ύστερα από τα 45 του χρόνια ο άντρας και ύστερα από τα 40 της η γυναίκα χάνουν 8% της μυϊκής μάζας τους ανά δεκαετία -εάν δεν γυμνάζονται.

Η γυμναστική είναι μία θεραπεία η οποία παράγει ενδορφίνες, ντοπαμίνη και μας χαλαρώνει από το στρες, άρα είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζουμε το ελληνικό ρητό: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Πείτε μας για σας, πώς ξεκινήσατε και ήρθατε Αμερική;

 

Ο Μιχάλης Σούλος με την οικογένειά του.

 

Η οικογένειά μου είναι από τη Λέρο. Εγώ γεννήθηκα στην Πάτμο μέσα στο μοναστήρι λόγω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γονείς μου έφυγαν σαν πρόσφυγες από τη Λέρο στην Πάτμο για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς.

Το Νοέμβριο του ´65 έκανα αίτηση για να παρακολουθήσω το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, και έλαβα απάντηση όπου και μου έδωσαν την βίζα για Αμερική και έτσι ήρθα εδώ και ξεκίνησα τις σπουδές μου.

Μετά τις σπουδές σας τι κάνατε;

Για μια χρονική περίοδο δίδαξα σε γυμνάσιο στο Χιούστον και μετά δούλεψα στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για το ξέπλυμα χρήματος, σαν αναλυτής.

Επειδή η αμοιβή μου δεν ήταν αρκετή πήγα σε ιδιωτική εταιρεία. Εκεί έμεινα 23 χρόνια και δούλεψα σαν γενικός διευθυντής. Κατά τη θητεία μου εκεί γνώρισα το πρόγραμμα του YMCA: PARTNERS OF YOUTH.

Από το 1986 έως σήμερα (κάνοντας ειδικά σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον) διέθεσα τον εαυτό μου σαν εθελοντής και δίδαξα ποδόσφαιρο σε παιδιά από 6 μέχρι 16 χρονών. Συνάμα άρχισα να διδάσκω -πάλι χωρίς αμοιβή- μαθηματικά σε παιδιά που δεν είχαν οικονομικούς πόρους.

Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έχω διδάξει σε πάνω από 11.000 παιδιά και έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα για την εθελοντική μου δουλειά σε εφημερίδες και περιοδικά.

Το 1981 το Γραφείο του Σερίφη της κομητείας Χάρις μου έδωσε το βραβείο του επίτιμου σερίφη για την συνεισφορά μου στην κοινωνία.

Το 1994 το YMCA μου έδωσε το βραβείο εθελοντή: «The Outstanding Volunteer of the Year».

Τέλος, το 2002 η πόλη του Χιούστον μου έδωσε το “Volunteer of the Year for the City of Houston.”

 

Ο Μιχάλης Σούλος με τη σύζυγό του Jeannie.

Ασχολείστε και με την ΑΧΕΠΑ.

Ναι, συνέβαλα στα συνέδρια για τη συγκέντρωση χρημάτων για υποτροφίες (από το 1976 έως σήμερα), στο Chapter 29, Alexander the Great.

Επίσης υπηρέτησα σαν ταμίας στον ελληνικό επιστημονικό σύλλογο του Τέξας για δύο χρονιές. Hμουν από τους πρώτους που ξεκίνησαν την οργάνωση.

Υπηρέτησα για τρία χρόνια επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σαν αντιπρόεδρος φίλων Νέας Δημοκρατίας για 17 πολιτείες. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτή μου την συμβολή γιατί θεωρώ ότι υπηρέτησα για έναν από τους καλύτερους πολιτικούς που έχουν περάσει από την Ελλάδα.

Σαν γενικός διευθυντής της εταιρείας που δούλευα, ήταν υποχρεωτικό να πάρω το Continuing education course in labor, business and income taxes laws, γνώσεις τις οποίες χρησιμοποιώ έως σήμερα και κάθε χρόνο βοηθάω τους ομογενείς του Χιούστον να υποβάλουν τις φορολογικές τους αιτήσεις.

 

 

Και αυτό το κάνω δωρεάν.

Ποιες είναι οι αξίες σας στη ζωή;

 

 

 

 

 

 

Ο Μιχάλης Σούλος με την οικογένειά του.

 

Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: οι άνθρωποι και οι ανθρωπιστές. Oλοι είμαστε άνθρωποι. Οι ανθρωπιστές είναι οι άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν, σέβονται και έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους γύρω τους.

Οι άνθρωποι λειτουργούμε σε πολύ διαφορετικές συχνότητες. Θεωρώ ότι οι γνώσεις είναι μία δύναμη η οποία είναι απαραίτητη σε όλους μας για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στην ίδια συχνότητα. Πιστεύω στην παιδεία, διότι η παιδεία δεν είναι μία προετοιμασία για τη ζωή, αλλά η ίδια η ζωή. Η παιδεία σου δίνει τέτοιες γνώσεις ώστε εάν ο άλλος δεν έχει την ίδια συχνότητα με σένα για να σε καταλάβει, τότε μπορείς εσύ να προσεγγίσεις την δικιά του συχνότητα και να εναρμονιστείτε.

Σήμερα βομβαρδιζόμαστε ανελέητα με τόσες πληροφορίες που δεν έχουμε χρόνο να τις αφομοιώσουμε. Σε πολλούς αυτό μπορεί να επιφέρει ψυχολογικά προβλήματα. Πρέπει μέσα μας να ξεκαθαρίσουμε ποιες συχνότητες μας αφορούν και όχι να παρασυρόμαστε από πολιτικούς η θρησκευτικούς παράγοντες. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε και για άλλες κουλτούρες ώστε να μπορούμε να ζούμε αρμονικά στην κοινωνία.

Υπάρχει πολύ στρες στον πλανήτη αυτή τη στιγμή.

Ναι, αυτή τη στιγμή όλη η υφήλιος έχει τρεις μεγάλους στρεσογόνους παράγοντες. Πρώτον της πανδημίας, δεύτερον οι κοινωνικές αποστάσεις και τρίτον η οικονομική δυσχέρεια. Θα προσθέσω για την Ελλάδα ακόμα ένα στρες, το στρες των Τούρκων. Αρα όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως πρέπει να μπουν σε εφαρμογή τώρα για να μπορέσει η ανθρωπότητα να εναρμονιστεί με τις συνθήκες τις οποίες βιώνουμε.

Πώς έχει επιδράσει ο κορωνοϊός στη δουλειά σας;

Τα γήπεδα ποδοσφαίρου έχουν κλείσει λόγω των κοινωνικών αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται. Μου έχουν λείψει πάρα πολύ αυτές οι παιδικές μορφές και η χαρακτηριστική φωνή: ”Coach!” από τα παιδιά. Επίσης μου έχει λείψει η ιδιαιτερότητα και συνεισφορά του ότι όταν διδάσκω ποδόσφαιρο χτίζω χαρακτήρες και καλλιεργώ το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή όλων των παιδιών ανεξαιρέτως.

Είναι δύσκολες οι φιλίες στην εποχή μας;

Εχω πολύ λίγους φίλους, αλλά πολλές γνωριμίες, ο λόγος ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο στην εποχή μας να βρεις αληθινό φίλο. Οπως έλεγε και ο Shakespeare:

«A friend is one that knows you as you are, understands where you have been, accepts what you have become, and still, gently allows you to grow». (Φίλος είναι εκείνος που σε γνωρίζει όπως είσαι, καταλαβαίνει από που προέρχεσαι, αποδέχεται αυτό που έχεις γίνει και ακόμα, με ευγένεια, σου επιτρέπει να αναπτύσεσσαι).

Πείτε μας για την ομογένεια στο Χιούστον.

Το Χιούστον έχει περίπου 25.000 Ελληνες, μεταξύ αυτών πολλοί είναι καθηγητές στα τοπικά πανεπιστήμια, στον ιδιωτικό τομέα έχουν εστιατόρια, συνεργεία αυτοκινήτων και μερικοί ακόμα δουλεύουν στη NASA και στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίων. Επειδή το Χιούστον έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα στον κόσμο, έχει πολλούς Ελληνες γιατρούς.

Οι κοινωνικές επαφές στο Χιούστον είναι αρκετά δύσκολες λόγω των τεράστιων αποστάσεων της πόλης (600 τετραγωνικά μίλια).

Μία ευκαιρία για να μπορέσεις να δεις τους υπόλοιπους ομογενείς είναι οι δύο ελληνικές εκκλησίες που υπάρχουν.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι εύχομαι σε όλον τον Ελληνισμό -και μη- της Αμερικής να ξεπεράσουμε την πανδημία όσο αλώβητοι γίνεται και οι ευχές του καθενός να υλοποιηθούν το 2021. Ο κορωνοϊός ήρθε απρόσμενα και μας δίδαξε πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να ζούμε το τώρα και να χαιρόμαστε με τις μικροχαρές που προσφέρει η ζωή. Να μετράμε τα αγαθά μας και όχι τα βάσανά μας. Κανενός η όραση δε χάλασε κοιτώντας τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ