Μητσοτάκης στη συνέλευση ΣΕΤΕ: «Δεν θα διστάσουμε για νέο γύρο μέτρων στήριξης στο τέλος Ιουλίου»

Ιουν 25, 2020
Μητσοτάκης στη συνέλευση ΣΕΤΕ: «Δεν θα διστάσουμε για νέο γύρο μέτρων στήριξης στο τέλος Ιουλίου»
Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει την αγορά του τουρισμού και η κυβέρνηση θα στηρίξει τον κλάδο.

Ήταν μια αμήχανη ομήγυρη και το παραδέχτηκε, με τον τρόπο του, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλες φορές αυτός ο χώρος θα έσφιζε από τουρίστες, είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στον ειδικό χώρο των αναχωρήσεων του «Ελ. Βενιζέλος» όπου φιλοξενήθηκε η γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ το μεσημέρι της Πέμπτης. Ενώπιον των εκπροσώπων της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον «πανίσχυρο κινητήρα του τουρισμού», μολονότι λόγω της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού, αυτός ο «κινητήρας» βρίσκεται ακόμα σε μια αργή διαδικασία επαναλειτουργίας.

Ως γνωστόν, πολλά ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει από την 1η Ιουνίου δεν έχουν ανοίξει -ακόμα και στην καρδιά της Αθήνας- ενώ άλλα ίσως να μην ανοίξουν καθόλου για τη σεζόν, καθώς οι αφίξεις από το εξωτερικό είναι μια σύνθετη, πολυπαραγοντική εξίσωση με αβέβαιο μάλιστα αποτέλεσμα. Ηδη οι εκτιμήσεις για μαζικές αφίξεις από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου μετατίθενται για τα μέσα του μήνα… Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρωθυπουργός εξέφραψε την αποφασιστικότητα της κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα μέτρα, και τον Ιούλιο αν χρειαστεί, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, που προκάλεσαν οι επιπτώσεις του κορωνοϊο.

Έχει τεθεί «προσεκτικά σε επανεκκίνηση ο πανίσχυρος κινητήρας του τουρισμού», επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Η κυβέρνηση άκουσε τους ειδικούς και κινήθηκε με σχέδιο, πήρε τολμηρές αποφάσεις, οι πολίτες είδαν το αποτέλεσμα, εμπιστεύτηκε τους πολιτικούς και το ίδιο έκανε και ο κόσμος της αγοράς» υπογράμμισε και σημείωσε πως «το κράτος έπρεπε να συμπαρασταθεί στην αγορά για να στηρίξει τις επιχειρήσεις στο επίπεδο της ρευστότητας, να στηρίξει την αγορά εργασίας σηκώνοντας ένα κομμάτι του μισθολογικού βάρους». Σημείωσε δε, πως «αν δεν είχαμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα, που φτάνουν τα 24 δισ. ευρώ η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις, στον κόσμο της εργασίας θα ήταν πολύ, πολύ χειρότερη» και συμπλήρωσε: «αυτή η διαδικασία είναι δυναμική, έχουμε ακόμη εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Το κάνουμε σταδιακά γιατί πρέπει ανά πάσα στιγμή να αξιολογούμε την αντίδραση της αγοράς στην πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται και στα μέτρα που παίρνουμε».

«Έχουμε ακόμα εφεδρείες αν αυτό κριθεί απαραίτητο» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων παραγωγής πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε», είπε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς, συνομιλεί με την αγορά, συνομιλεί με τον κόσμο της εργασίας και όποτε χρειάζεται προσθέτει και άλλα όπλα και άλλα βέλη στη φαρέτρα των μέτρων που έχει λάβει για να απαλύνει τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης. «Αυτός ο πανίσχυρος κινητήρας του τουρισμού για την Ελλάδα τίθεται προσεκτικά σε επανεκκίνηση» τόνισε και πρόσθεσε ότι «θα ξανανοίξουμε την αγορά του τουρισμού». «Πάνω από όλα με κανόνες ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και με διάθεση το φετινό καλοκαίρι να γίνει επίλογος προβλημάτων αλλά και πρόλογος νέων επιτυχιών από την επόμενη σεζόν. Υπάρχει και η πείρα και το σχέδιο και οι δυνατότητες. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» ανέφερε.

«Το πρώτο θύμα του υιού σε όλο τον κόσμο είναι ο τουρισμός και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια. Πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, μια κρίση συμμετρική, η οποία αφορά όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους, μόνο που κάποιοι χτυπιούνται περισσότερο. Και δυστυχώς ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία ζήτησε, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία το σχέδιο του τουρισμού για την επόμενη δεκαετία να διορθώσει παθογένειες ετών. «Η κυβερνητική επιλογή για lockdown ήταν απόλυτα συνειδητή. Είχαμε συζητήσει ότι κλάδοι όπως ο τουρισμός και η εστίαση θα πλήρωναν ένα σημαντικό τίμημα αλλά πρόσκαιρο. Η προτεραιότητα ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των Ελλήνων» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από: Protagon.gr

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους