Μία στις 5 πτωχεύσεις μέσα στην κρίση ήταν σε ξενοδοχεία και εστίαση!

18 Απριλίου, 2019
Μία στις 5 πτωχεύσεις μέσα στην κρίση ήταν σε ξενοδοχεία και εστίαση!
Σταματημό δεν έχουν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων από τους κλάδους καταλυμάτων και εστίασης, με το 2017 μάλιστα, να αποτελεί χρονιά υψηλών επιδόσεων για τον ελληνικό τουρισμό

Μία στις 5 πτωχεύσεις μέσα στην κρίση ήταν σε ξενοδοχεία και εστίαση!

Σταματημό δεν έχουν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων από τους κλάδους καταλυμάτων και εστίασης, με το 2017 μάλιστα, να αποτελεί χρονιά υψηλών επιδόσεων για τον ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σχεδόν 1 στις 5 πτωχεύσεις το 2017 ήταν στις «δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» (ποσοστό 18,4%) όταν στις αρχές της κρίσης, το 2010, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1 στις 10 πτωχεύσεις ή αλλιώς στο 10,3%. 

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Στεφανίας Σούκη στο newmoney.gr, κατά τη διάρκεια της οκταετίας 2010- 2017 οι χειρότερες χρονιές για τον κλάδο ήταν το 2013 (ποσοστό 12,4% επί του συνόλου), το 2014 με αύξηση κατά 14,6% κι εν συνεχεία η διετία 2016 -2017 με ποσοστά αντίστοιχα 16,2% και 18,4%.

Όλο αυτό το ποσοστό των πτωχεύσεων στους κλάδους των υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης, ωστόσο, σημειώθηκε εν μέσω ποσοστού-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού. Αυτό το παράδοξο έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ακριβώς με την κινητικότητα και την αύξηση των νέων επιχειρήσεων στους εν λόγω κλάδους, πέραν φυσικά των θεμάτων υπερφορολόγησης, χρηματοδότησης και έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ενδεικτικό της κινητικότητας στον κλάδο αποτελεί το γεγονός ότι, με βάση και την τελευταία έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ως προς την εξέλιξη της απασχόλησης κατά κλάδο, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε σημαντικά στις δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό το 2018 (3,1% έναντι 2,8% το 2017), με την εστίαση, τα καταλύματα αλλά και το λιανικό εμπόριο να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Συνολικά στην αγορά, από την ανάλυση των πτωχεύσεων που κηρύχθηκαν το έτος 2017, κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, παρατηρείται ότι οι περισσότερες πτωχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου – επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών με ποσοστό 32,5%, ακολουθούν ο τομέας της μεταποίησης με 19,3%, ο τομέας των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης με 18,4% και ο τομέας των κατασκευών με 8,8%.

Το 2017 οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις ανέρχονται σε 114 έναντι 111 το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,7%, Ωστόσο, από το 2012 παρατηρείται σταθερή μείωση των πτωχεύσεων με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 11,5%, για την περίοδο 2008 – 2017. Συνολικά στη δεκαετία 2008- 2017, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις έφθασαν τις 3.222.

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους