Μέχρι 31/12 η χορήγηση της ετήσιας άδειας – Κυρώσεις στους παραβάτες

9 Νοεμβρίου, 2018
Μέχρι 31/12 η χορήγηση της ετήσιας άδειας – Κυρώσεις στους παραβάτες
Όπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι δικαιούνται κάθε χρόνο την ετήσια άδεια, την οποία πρέπει να έχουν πάρει μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι 31/12 η χορήγηση της ετήσιας άδειας – Κυρώσεις στους παραβάτες

Όπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι δικαιούνται κάθε χρόνο την ετήσια άδεια, την οποία πρέπει να έχουν πάρει μέχρι το τέλος του έτους. Για την υποβολή της υποβάλλεται υποχρεωτικά το έντυπο Ε11 στο ΕΡΓΑΝΗ με το οποίο ενημερώνεται το σύστημα με τα στοιχεία των εργαζομένων, που έχουν πάρει την άδειά τους το προηγούμενο έτος. Ολόκληρη η οφειλόμενη ετήσια άδεια ανάπαυσης και το επίδομα αδείας για το τρέχον έτος πρέπει να χορηγηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Υποχρεωτική η ετήσια άδεια με κάθε τρόπο

Η χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι υποχρεωτική, ενώ οποιαδήποτε συμφωνία διαφορετική μεταξύ εργοδότη και εργαζoμένου κρίνεται άκυρη. Μόνο σε περίπτωση ασθένειας ή ανυπαίτιου κωλύματος, που «εμπόδισε» τη χορήγηση της άδειας, επιτρέπεται η μεταφορά της στο επόμενο έτος.

Μάλιστα, ακόμα και σε περίπτωση εγκυμοσύνης θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί το θέμα: ο ΟΑΕΔ για τη χορήγηση του 6μηνου μητρότητας –όταν αυτό δίδεται προς το τέλος του έτους- θέτει ως προϋπόθεση να έχει χορηγηθεί η άδεια.

Κυρώσεις για μη χορήγηση άδειας

Οι ποινικές κυρώσεις για τη μη χορήγηση της άδειας τιμωρούν τον παραβάτη με χρηματική ποινή και φυλάκιση μέχρι 6 μήνες, ενώ σύμφωνα με τις αστικές κυρώσεις, εφόσον ευθύνεται ο εργοδότης για τη μη χορήγηση της κανονικής άδειας και αφού διαπιστωθεί η παράλειψη αυτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Απασχόλησης, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει στον εργαζόμενο τις αντίστοιχες αποδοχές των ημερών της αδείας του αυξημένες κατά 100%.

Για εργαζόμενους σε Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ με σύμβαση ι.δ. σε αυτή την περίπτωση η αποζημίωση είναι ίση με τις αποδοχές της αδείας, προσαυξημένες όμως μόνο κατά 25%.

Online υπολογισμός άδειας

Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ διατίθεται online εφαρμογή του ΚΕ.Π.Ε.Α., με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και νέα online εφαρμογή υπολογισμού αδείας σε σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης: https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους