Μέτρα για την προστασία των γαϊδουριών στη Σαντορίνη

3 Αυγούστου, 2018
Μέτρα για την προστασία των γαϊδουριών στη Σαντορίνη
Οι περισσότεροι τα έχουμε συνηθίσει να κουβαλούν τουρίστες σε ρομαντικές βόλτες με θέα το Αιγαίο. Υπάρχει, ωστόσο, και η σκοτεινή πλευρά της ιστορίας

Μέτρα για την προστασία των γαϊδουριών στη Σαντορίνη

Του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Οι περισσότεροι τα έχουμε συνηθίσει να κουβαλούν τουρίστες σε ρομαντικές βόλτες με θέα το Αιγαίο. Υπάρχει, ωστόσο, και η σκοτεινή πλευρά της ιστορίας…

Πολλές είναι οι καταγγελίες για κακομεταχείριση απέναντι στα διάσημα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη. Γι’ αυτό τον λόγο, ο Δήμος Θήρας μαζί με φιλοζωικές οργανώσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων για την προστασία των γαϊδουριών που βρίσκονται στο νησί. 

Σε συναντήσεις του δημάρχου Θήρας, Νίκου Ζώρζου με εκπροσώπους τόσο του σωματίου ημιονηγών, όσο και φιλοζωικών οργανώσεων που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις συνθήκες διαβίωσης & τη μεταχείριση των ζώων, αποφασίστηκαν ως άμεσα μέτρα:

·       η επέκταση και βελτίωση ειδικών σκιάστρων για να προστατεύονται τα ζώα από τη ζέστη

·       η βελτίωση της παροχής νερού στα σημεία παραμονής τους 

Επιπλέον, στο επόμενο διάστημα, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση όσων προβλέπονται για τα ιπποειδή. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί πλήρης καταγραφή και τσιπάρισμα των γαϊδουριών, όπως είναι πλέον απαραίτητο για κάθε κατοικίδιο ζώο. Μάλιστα, θα υπάρξει χρηματοδότηση για τη δράση αυτή.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των ημιονηγών συμφώνησαν για περιορισμένη χρονικά εργασία των ζώων καθώς και βάρος φορτίου ανάλογα με το βάρος του ζώου ώστε να μην καταπονούνται στον βωμό της εξυπηρέτησης των τουριστικών αναγκών των ιδιοκτητών τους. 

Συζητήθηκε επίσης ως βασικό αίτημα του σωματείου ημιονηγών, η επιπλέον ιατρική υποστήριξη για τα ιπποειδή με την παροχή εξειδικευμένου μηχανήματος υπερήχου για τα ζώα αυτά, με τους εκπροσώπους φιλοζωικών οργανισμών να στέκονται υπέρμαχοι.

Τέλος, το σωματείο δεσμεύτηκε να συνετίζει με αυστηρό τρόπο όσα από τα μέλη του παραβαίνουν τους κανόνες, με τους παραβάτες να αποβάλλονται, όπως προβλέπεται από την κανονιστική του Δήμου Θήρας.

Ο πολιτισμός της Ελλάδας που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την παροχή φιλοξενίας& εστίασης, δεν είναι δυνατό να αναλώνεται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των τουριστών με κάθε μέσο. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης οικολογικά ευσυνείδητης σκέψης, οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε πτυχή του τουρισμού να συμβαδίζουν με υψηλές αξίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.  


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους