Τo μετέωρο βήμα των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση

4 Ιουλίου, 2020
Τo μετέωρο βήμα των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση
Η «έκρηξη», που προβλέπουν οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, στους δείκτες της ανεργίας, ίσως τελικά είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα αρχικά σενάρια.

Η «έκρηξη», που προβλέπουν οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, στους δείκτες της ανεργίας, ίσως τελικά είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα αρχικά σενάρια

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση είναι τα μεγαλύτερα θύματα των οικονομικών επιπτώσεων, που προκάλεσε η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Ηδη καταγράφονται στοιχεία, τα οποία προκαλούν έντονη ανησυχία για την τελική εικόνα της απασχόλησης στους συγκεκριμένους κλάδους της πραγματικής οικονομίας, όταν ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική περίοδος.

Στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει και χιλιάδες εργαζόμενοι περιμένουν ειδοποίηση από τους εργοδότες τους για το αν και πόσο θα δουλέψουν το φετινό καλοκαίρι. Στην εστίαση οι τρεις στις δέκα επιχειρήσεις δεν άνοιξαν, ενώ οι υπόλοιπες καταγράφουν μείωση στους τζίρους τους πάνω από 50% από τα τέλη Μαΐου, όταν επανεκκίνησε ο κλάδος.

Με αυτά τα δεδομένα, η «έκρηξη», που προβλέπουν οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, στους δείκτες της ανεργίας, ίσως τελικά είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα αρχικά σενάρια. Για την εστίαση η «ομπρέλα» των κυβερνητικών μέτρων κλείνει στα τέλη Ιουνίου, σε ό,τι αφορά στην καταβολή του επιδόματος ειδικών συνθηκών, ενώ στον τουρισμό οι προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, με βάση τις υπουργικές αποφάσεις για τα δωμάτια καραντίνας, κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι.

Η απροθυμία πολλών ξενοδόχων να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία το κυβερνητικού σχεδιασμού στον συγκεκριμένο τομέα και προαναγγέλλει κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Αυτή τη στιγμή ο πιο δυναμικός κλάδος της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας βρίσκεται σε τεράστιο αδιέξοδο. Οι πολιτικές, που εφαρμόζονται ώστε να ξαναπάρει μπρος η μηχανή του τουρισμού, δεν αποδίδουν, όχι μόνο γιατί είναι άτολμες, αλλά και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφώσει η πανδημία και ο φόβος πιθανού δεύτερου κύματος το φθινόπωρο.

Από τη μία μεριά η απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα τον τουρισμό, όπως λένε επαγγελματίες του κλάδου, από την άλλη οι φόβοι των ειδικών για πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας εξαιτίας της άφιξης στη χώρα μας τουριστών, ακόμη και από χώρες με ανησυχητικά υγειονομικά δεδομένα, δεν επιτρέπουν στο πιο δυνατό εξάρτημα της μηχανής της ελληνικής οικονομίας να πάρει μπρος και να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη.

Πανελλαδικά, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι απασχολούνται στον τουρισμό και την εστίαση. Χωρίς εκείνους η κατανάλωση θα καταρρεύσει και οι επιπτώσεις στους υπόλοιπους κλάδους της πραγματικής οικονομίας θα είναι οδυνηρές. Όλα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Από το πρώτο κύμα η χώρα μας «γονάτισε», παρ’ ότι υπήρχαν αποθέματα για τη στήριξη της οικονομίας. Από πιθανό δεύτερο κύμα τι πρέπει να περιμένουμε;

Άρθρο του Του Γιώργου Λαμπράκη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους