Μετά το τσιγάρο, “τελειώνει” και το αλκοόλ στην Εστίαση

25 Ιανουαρίου, 2020
Μετά το τσιγάρο, "τελειώνει" και το αλκοόλ στην Εστίαση
Μάχη κατά των εξαρτήσεων φαίνεται ότι δίνει το υπουργείο Υγείας καθώς, εκτός από το κάπνισμα, μπαίνει περιορισμός των παραγόντων κινδύνου από την έκθεση στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Μάχη κατά των εξαρτήσεων φαίνεται ότι δίνει το υπουργείο Υγείας καθώς, εκτός από το κάπνισμα, ψηλά στην ατζέντα του – σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτει το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία – μπαίνει και ο περιορισμός των παραγόντων κινδύνου από την έκθεση στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Μάλιστα, στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η άμεση εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως στα σχολεία για τις βλαπτικές συνέπειες της έκθεσης των νέων στο αλκοόλ και της κατάχρησής του, αλλά και η εντατικοποίηση ελέγχων στα σημεία διάθεσης αλκοόλ – με βασικό στόχο να μπει φρένο σε κάθε πράξη παράνομης διάθεσης σε ανηλίκους. Αυτό κρούει άμεσα το καμπανάκι της ιχνηλασημότητας των προϊόντων και τον αυστηρό έλεγχο για τους προμηθευτές που χρησιμοποιεί ένα κατάστημα εστίασης.

Η προστασία των ανηλίκων μπαίνει ξανά στο προσκήνιο και στο θέμα της διάθεσης αλκοόλ, με τις κυρώσεις για καταστήματα εστίασης που σερβίρουν αλκοόλ ή δεν διαθέτουν τη σχετική ένδειξη απαγόρευσης του αλκοόλ για ανήλικους να είναι μεγάλες.

Γενικότερα πάντως σημαντικό ρόλο για την εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να παίξει συνολικά η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις παραβάσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, μέτρο που, όπως διαπιστώθηκε στην πράξη, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση παραμένουν άγνωστες οι συνέπειες που θα έχει στην εστίαση το πλαίσιο εφαρμογής του, δεδομένου του είδους των καταστημάτων εστίασης που διαθέτει η Ελλάδα όπως τα μεζεδοπωλεία, τα τσιπουράδικα κλπ.

Ρεπορτάζ: in.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους