Λίνα Μενδώνη: Μεταβιβάστηκε η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στην ΕΔΕΜ

Μάι 15, 2020
Λίνα Μενδώνη: Μεταβιβάστηκε η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στην ΕΔΕΜ
Ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την τακτοποίηση και την εύρυθμη λειτουργία του σημαντικού όσο και ταλαιπωρημένου, επί σειρά ετών, αυτού χώρου.

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της δραστηριότητας της προσωρινής υπηρεσίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, της ΕΥΕΔ, στον νέο αυτοδιαχειριζόμενο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών, την ΕΔΕΜ ανοίγοντας, επιτέλους, το δρόμο, για την τακτοποίηση και την εύρυθμη λειτουργία του σημαντικού όσο και ταλαιπωρημένου, επί σειρά ετών, αυτού χώρου.

Με ανακοίνωσή της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όσον αφορά στις αρμοδιότητες του υπουργείου της:

«Στις 12 Μαΐου 2020, υπέγραψα το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης Πολιτισμού και Οικονομικών για τη μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ προς την ΕΔΕΜ, οπότε ολοκληρώθηκαν οι, από το νόμο, απαιτούμενες ενέργειες αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απόφαση έχει ήδη σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών» σημειώνει η κ. Μενδώνη.

Επισημαίνεται, επίσης, πως με την ίδια απόφαση «ρυθμίζονται τα θέματα αποτίμησης αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων και ο τρόπος καταβολής του ποσού που τυχόν θα προκύψει, σύμφωνα με τα επιτασσόμενα από το άρθρο 51Α παρ. 8 του νόμου 4481/2017». Η παραπάνω επισήμανση αφορά στη μεταβίβαση υλικού, κατά κύριο λόγο τεχνολογικού, που αγοράστηκε για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ΕΥΕΔ και θα περάσει τώρα στην ΕΔΕΜ.

Να σημειωθεί, ακόμα, πως η ΕΥΕΔ ολοκλήρωσε και διένειμε, στις 17 Μαρτίου 2020, στους δικαιούχους δημιουργούς, το ποσό των 2.400.000 ευρώ ενώ παράλληλα υφίσταται, εκκαθαρισμένο και προς άμεση είσπραξη ποσό 1.400.000 ευρώ.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού πάντως, στην ίδια ανακοίνωση, εξέφρασε, για μία ακόμη φορά, την πάγια θέση της σχετικά με την διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων η οποία, όπως υποστηρίζει, «αφορά στους ίδιους τους δημιουργούς γι’ αυτό και το κράτος δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται» ενώ εξέφρασε και την ευχή «να καταστεί δυνατή και στη χώρα μας η δημιουργία ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, ευρείας εκπροσώπησης των δημιουργών, υγιούς και ισχυρού, ο οποίος με διαφάνεια και λογοδοσία να λειτουργεί προς όφελος και συμφέρον του κλάδου».

Με πληροφορίες από Protagon.gr

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους