Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό στη Ρουμανία

7 Νοεμβρίου, 2018
Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό στη Ρουμανία
Σταθερά σε ανοδική πορεία βρίσκεται η οικονομία της Ρουμανίας, προσελκύοντας όλο και περισσότερους Έλληνες νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι τη θεωρούν τον νέο μεγάλο επενδυτικό «παράδεισο»

Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό στη Ρουμανία

Σταθερά σε ανοδική πορεία βρίσκεται η οικονομία της Ρουμανίας, προσελκύοντας όλο και περισσότερους Έλληνες νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι τη θεωρούν τον νέο μεγάλο επενδυτικό «παράδεισο».

Σύμφωνα με το liberal.gr, το 2018 αναμένεται να κλείσει με ισχυρή ανάπτυξη της Ρουμανίας (στο +3,5 – 4%). Πως να είναι διαφορετικά όμως, όταν πρόσφατα ψηφίστηκε μία αλλαγή που αναμένεται να αλλάξει ακόμα περισσότερο προς το καλύτερο τα δεδομένα για επενδύσεις στα επόμενα χρόνια. Ο ΦΠΑ στον τουρισμό, την εστίαση, τα θεματικά πάρκα και άλλες αντίστοιχες μορφές διασκέδασης μειώνεται στο 5%, από 9% που ήταν ως τώρα!

Ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Η φοροδιαφυγή στην εστίαση έπεσε ραγδαία όταν ο ΦΠΑ κατέβηκε από το 24% στο 9%! Σε αντίθεση με όσα προσπαθούν μάταια να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, ο συνδυασμός του χαμηλού ΦΠΑ με την εφαρμογή πολύ χαμηλής φορολογίας (1% επί του τζίρου για τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ ή και χαμηλότερη για τον κλάδο) στη Ρουμανία είχε ουσιαστικά αποτελέσματα:

-Τα έσοδα από ΦΠΑ 9% υπερέβησαν αυτά που εισπράττονταν με ΦΠΑ 24% (!)

– Προστέθηκαν περίπου 100.000+ θέσεις εργασίας 

– (Σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών) μειώθηκε δραματικά η μαύρη εργασία

– Ανέβηκαν οι μισθοί, με διπλασιασμό του κατώτερου μισθού εντός τριετίας

– (Και πλέον τα μαγαζιά δεν βρίσκουν εύκολα γηγενείς υπαλλήλους με μισθούς κάτω των 500 – 600 Ευρώ και οι μεγάλες αλυσίδες προσλαμβάνουν από Φιλιππίνες, Νεπάλ, Μολδαβία κλπ)

Η μείωση του ΦΠΑ στο 5% για όλο τον κλάδο αναμένεται να μηδενίσει τη φοροδιαφυγή, που ήδη είχε μειωθεί πάρα πολύ.

Στόχος η τουριστική άνοδος της χώρας

Ο τουρισμός στη Ρουμανία ανεβαίνει. Φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελληνική τουριστική βιομηχανία, όμως τα τελευταία 5 χρόνια ο αριθμός των σύγχρονων μονάδων 4 και 5 αστέρων έχει διπλασιαστεί (χωρίς φυσικά να πλησιάζει τον αριθμό των ελληνικών). Με την αναμενόμενη μείωση του ΦΠΑ, ωστόσο, το τουριστικό προϊόν της χώρας θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικό προς τους τουρίστες.

Ένα ακόμα ζήτημα που διευκολύνει την τουριστική ανάπτυξη, ωστόσο, είναι άλλο: ένα τουριστικό γραφείο τιμολογεί προς τους πελάτες του χονδρικής με ένα πολύπλοκο σύστημα, που χρεώνει ΦΠΑ στη διαφορά της τιμής πώλησης από την τιμή αγοράς, οπότε αν μία εταιρία είναι μεγάλη και έχει δραστηριότητες σε πολλές χώρες, έχει μεγάλη σημασία για αυτή που είναι τα γραφεία και η φορολογική της έδρα, μιας και από τη χώρα αυτή θα διακινηθεί ο μεγαλύτερος όγκος των τιμολογίων.

Με την επερχόμενη μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό, η Ρουμανία μπαίνει ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά και διεκδικεί να γίνει χώρα-βάση για μεγάλα τουριστικά γραφεία, προσφέροντας:

– Πολύ χαμηλή φορολογία: 16% επί των κερδών, χωρίς προκαταβολές φόρου, έκτακτη εισφορά, εισφορά αλληλεγγύης κλπ

– Πολύ χαμηλό ΦΠΑ: 5%, τον χαμηλότερο στην Ευρώπη

– Πολύ ευέλικτο σύστημα λειτουργίας και σχετικά εύκολη αδειοδότηση

Όλα τα παραπάνω δείχνουν τον θετικό δρόμο στον οποίο βαδίζει η οικονομία μιας χώρας που βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη. Δεν είναι όλα ρόδινα και σωστά στη Ρουμανία, κινήσεις όπως οι παραπάνω, ωστόσο, δείχνουν ότι το βλέμμα έχει πράγματι στραφεί στο μέλλον, έχοντας ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η εξωστρέφεια, η δραστική μείωση φόρων και η επένδυση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με ιδιώτες, επιχειρηματίες και καταναλωτές είναι πιο ωφέλιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας από την φοροαρπακτική πολιτική, την εσωστρέφεια και την καχυποψία.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους