Μείωση ΦΠΑ σε Εστίαση και 13η σύνταξη: τα δεδομένα της ατζέντας του πρωθυπουργού

21 Απριλίου, 2019
Μείωση ΦΠΑ σε Εστίαση και 13η σύνταξη: τα δεδομένα της ατζέντας του πρωθυπουργού
Στον απόηχο της τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η κατεύθυνση του Μαξίµου στρέφεται στη διόρθωση κοινωνικών αδικιών

Φοροελαφρύνσεις, μείωση ΦΠΑ σε Εστίαση και 13η σύνταξη: τα δεδομένα της ατζέντας του πρωθυπουργού

Συζήτηση για φοροελαφρύνσεις µε επίκεντρο την πληρωμένη οικονομικά µεσαία τάξη και τον αγροτικό κόσµο περιλαµβάνει το νέο πακέτο της κυβέρνησης για όσους σήκωσαν το βάρος της οικονοµικής κρίσης στη χώρα. Από το Βελβεντό της Κοζάνης, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως, εφόσον αυξάνεται η παραγωγικότητα «πιστεύουµε ότι πρέπει να αυξηθεί κι άλλο ο κατώτατος µισθός».

Στον απόηχο της τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η κατεύθυνση του Μαξίµου στρέφεται στη διόρθωση κοινωνικών αδικιών µε τη λήψη θετικών µέτρων µόνιµου χαρακτήρα που θα στηρίξουν τους αδύναµους αλλά και τη µεσαία τάξη, που είδε τα εισοδήµατά της να συρρικνώνονται δραµατικά την περίοδο των µνηµονίων.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για νέες κοινωνικές παρεµβάσεις που θα σχεδιαστούν και θα αποφασιστούν αµέσως µετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, δηλαδή αµέσως µετά τις γιορτές του Πάσχα. Ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονοµικό του επιτελείο θα εξετάσουν από κοινού ποιο είναι το δηµοσιονοµικό περιθώριο που προκύπτει από την πορεία της ελληνικής οικονοµίας, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση έως εκείνο το διάστηµα.

Πρόθεση του Μαξίµου, κάτι που αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός από το Βελβεντό Κοζάνης, είναι να ενισχυθούν τα µεσαία οικονοµικά στρώµατα αλλά και ο αγροτικός κόσµος. Για τη µεσαία τάξη είπε ότι υπήρξε σηµαντική επιβάρυνση, και µάλιστα την περίοδο 2010- 2014 χάθηκε για κάθε νοικοκυριό εισόδηµα της τάξης των 5.500 ευρώ ετησίως, ενώ διαπίστωσε πως «και ο αγροτικός κόσµος πέρασε δύσκολα».

Μείωση ΦΠΑ στην Εστίαση

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η οικονοµία επιστρέφει σε «ενάρετο κύκλο» και προϊδέασε ότι αυτό είναι µια εξέλιξη που αφορά τους καθηµερινούς ανθρώπους του µόχθου, εκείνους που παράγουν και τους αγρότες που «θα δουν το επόµενο διάστηµα ελαφρύνσεις». Οι πληροφορίες επιµένουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη µείωση των συντελεστών φορολογίας, ή ακόµη και τη µείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στην Εστίαση.

Η μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση μπορεί αρχικά να είχε συζητηθεί σε επίπεδο κυβέρνησης για να περιληφθεί στο πακέτο της ∆ΕΘ, ωστόσο, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, συνεχίζοντας να αποτελεί ένα δυσβάσταχτο βάρος για τους ήδη εξασθενημένους επαγγελματίες της Εστίασης που σήκωσαν μεγάλο βάρος στα χρόνια της κρίσης.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο σκέψεις για µιας µορφής 13ης σύνταξης, πληροφορία που είχε διαρρεύσει µε λανθασµένο τρόπο πριν από µερικές εβδοµάδες και είχε παρουσιαστεί από µέσα ενηµέρωσης ως «δώρο Πάσχα». Κατά το οικονοµικό επιτελείο, ο κυβερνητικός σχεδιασµός στηρίζεται στη διοχέτευση στα πιο αδύναµα στρώµατα τα επόµενα χρόνια ενός κονδυλίου ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ενώ περιλαµβάνει και τη δηλωµένη πρόθεση της κυβέρνησης να µην προχωρήσει στη µείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, ακυρώνοντας µε νέο νόµο το συγκεκριµένο µέτρο, όπως ακριβώς έπραξε πέρυσι µε το θέµα των περικοπών στις συντάξεις. Όλα αυτά βεβαίως προϋποθέτουν, όπως θύµισε και ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη, ότι η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να εµπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στα ελλείµµατα και σε συνθήκες ασφαλιστικού.

Με πληροφορίες από ethnos.gr 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους