Μεγάλο σκάνδαλο υγιεινής στη Βρετανία: το 1/5 κρέατος σε εστιατόρια εντοπίστηκε με «λάθη ετικέτας»

10 Σεπτεμβρίου, 2018
Μεγάλο σκάνδαλο υγιεινής στη Βρετανία: το 1/5 κρέατος σε εστιατόρια εντοπίστηκε με «λάθη ετικέτας»
Τα δείγματα ελήφθησαν από 73 καταστήματα, 50 εστιατόρια και 22 βιομηχανίες παρασκευής ή επεξεργασίας ειδών διατροφής.

Μεγάλο σκάνδαλο υγιεινής στη Βρετανία: το 1/5 κρέατος σε εστιατόρια εντοπίστηκε με «λάθη ετικέτας»

Διατροφικό σκάνδαλο υγιεινής ξέσπασε στο Βρετανία, αφού περισσότερο από το 1/5 των τεστ που έγιναν το 2017 από την Υπηρεσία Διατροφικών Κανόνων (FSA) επί δειγμάτων κρέατος που πωλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ίχνη DNA ζώου που δεν περιλαμβανόταν στην ετικέτα!

Πιο συγκεκριμένα, από τα 665 τεστ που έγιναν σε εστιατόρια και καταστήματα στην Αγγλία, την Ουαλία και την Βόρεια Ιρλανδία, τα 145 δείγματα, δηλαδή το 21,8%, περιείχαν τουλάχιστον κατά ένα μέρος από άνω του 1% έως ολοκληρωτικά (!!!) απροσδιόριστου είδους κρέατος.

Σύμφωνα με την FSA, η ύπαρξη του ποσοστού απροσδιόριστου είδους κρέατος δεν είναι τυχαία, αλλά αντιστοιχεί σε σκόπιμη ανάμειξη προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα των τεστ δεν είναι αντιπροσωπευτικά της πρακτικής της βιομηχανίας ειδών διατροφής, σύμφωνα με την FSA.

Τα δείγματα ελήφθησαν από 73 καταστήματα, 50 εστιατόρια και 22 βιομηχανίες παρασκευής ή επεξεργασίας ειδών διατροφής. Ορισμένα δεν περιείχαν κανένα ίχνος του κρέατος που ανήγγειλε η ετικέτα, ενώ άλλα περιείχαν έως και τέσσερα διαφορετικά είδη κρεάτων. Το προϊόν με τα περισσότερα «λάθη ετικέτας» είναι, όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, ο κιμάς και ακολουθούν τα λουκάνικα και τα σουβλάκια. Ανάμεσα στα «ένοχα» βρώσιμα προϊόντα βρέθηκαν και έτοιμα γεύματα όπως πίτσα ή σπαγγέτι μπολονέζ….

Τα στοιχεία αυτά περιήλθαν στο BBC κατόπιν αιτήματος που βασίσθηκε στον νόμο που εφαρμόσθηκε το 2000 για την ελευθερία στην πληροφόρηση (Freedom of Information Act) και δημοσιεύονται πέντε χρόνια μετά το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου που βρέθηκε σε προϊόντα βοδινού κρέατος και αφορούσε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία θα αποχωρήσει τον Μάρτιο το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ενισχύσει την νομοθεσία της ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη του σκανδάλου αυτού.

Η ενίσχυση των μέτρων κατά τις παραβιάσεις σε ζητήματα υγιεινής από τις δημόσιες αρχές είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς δεν κάνουμε λόγο για απλά παραπτώματα, αλλά για σκόπιμες επιλογές που ρισκάρουν τις ζωές των καταναλωτών. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι απόλυτα σωστή η δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, ώστε να ενημερωθεί άμεσα το κοινό για τα επικίνδυνα αγαθά, αλλά και να εκπαιδευτεί για τον τρόπο που επιλέγει.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους