Ματαίωση καρναβαλιών: Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά στους επιχειρηματίες;

28 Φεβρουαρίου, 2020
Ματαίωση καρναβαλιών: Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά στους επιχειρηματίες;
Ματαίωση καρναβαλιών: Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά στους επιχειρηματίες; Το θέμα των αποζημιώσεων και της λήψης μέτρων ανακούφισης σε επιχειρήσεις και πάλι στο προσκήνιο.

Το θέμα των αποζημιώσεων και της λήψης μέτρων ανακούφισης σε επιχειρήσεις που πλήττονται από αιτίες που δεν προκύπτουν από τις ίδιες, αλλά αποτελούν λόγους ανωτέρας βίας, έρχεται πάλι στο προσκήνιο με την ματαίωση των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού σε όλη την Ελλάδα. Η αναγκαστική ματαίωση των εκδηλώσεων για λόγους πρόληψης, παρότι βέβαια ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη πριν ακόμα εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα, ρίχνει στο καναβάτσο εκατοντάδες επιχειρηματίες και τοπικές αγορές σε όλη τη χώρα, που ήλπιζαν ότι σε αυτή την εορταστική περίοδο θα ρεφάρουν τον τζίρο τους.

Όπως σημειώνει εύστοχα το thebest.gr, πάνω απ’ όλα η υγεία, αναμφίβολα, όμως και οι επιπτώσεις από την ακύρωση των Καρναβαλικών Εκδηλώσεων, ειδικά του Πατρινού Καρναβαλιού, και δη την τελευταία στιγμή, δεν είναι αμελητέες. Απεναντίας, μάλιστα, αν σκεφθεί κανείς ότι το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα της πόλης γενικά και ειδικότερα για κλάδους όπως είναι η εστίαση, η αναψυχή, ο ξενοδοχειακός κλάδος, αλλά και μία σειρά επαγγελμάτων που σχετίζονται με αυτό όπως μοδίστρες, έμποροι υφασμάτων κ.λπ.  

Δεκάδες ξενοδοχεία της περιοχής θα βρεθούν αντιμέτωπα με ακυρώσεις και θα χάσουν έναν τζίρο που είναι σημαντικός για την επιβίωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για εκατοντάδες εστιατόρια, καφέ, κλαμπ και γενικά καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν ήδη καταβάλει σημαντικά ποσά για στολές και για τη συμμετοχή μελών τους σε χορούς. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι υπευθύνοι των γκουπ που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις στολές έχοντας λάβει συνήθως μία μικρή προκαταβολή. 

Όλα αυτά, ειδικά για πόλεις σαν την Πάτρα, που το Καρναβάλι αποτελεί και πόλο οικονομικής επιβίωσης, συνιστούν μια μεγάλη ζημιά.

Όμως το Κράτος οφείλει να αποζημιώνει τους πολίτες τους που υφίστανται ζημιές από αιτίες ανεξάρτητες της θέλησης τους και των επιλογών τους. Οι ζημιές από τον φόβο διάδοσης του κορωνοϊού, ισοδυναμεί με τις ζημιές από σεισμό, ή με ζημιές από άλλες φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, χαλαζόπτωση κ.λπ.). όπως σε αυτές τις περιπτώσεις το Κράτος στηρίζει τους πληγέντες, το ίδιο πρέπει να συμβεί και τώρα.  


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους