Η ΚΥΑ για την ματαίωση των καρναβαλιών – Αντιδρούν οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα

27 Φεβρουαρίου, 2020
Η ΚΥΑ για την ματαίωση των καρναβαλιών - Αντιδρούν οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα
Έντονη αντίδραση από τους δημάρχους σε όλη την Ελλάδα σχετικά με την απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να ματαιώσει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις λόγω κοροναϊού

Την έντονη αντίδραση δημάρχων σε όλη την Ελλάδα προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να ματαιώσει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις λόγω κοροναϊού. Μόνο στο καρναβάλι της Ξάνθης έχουν δηλώσει συμμετοχή φέτος 15.000 άνθρωποι από 37 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. 

«Για ποιο λόγο μια τόσο απότομη κίνηση; Για ποιο λόγο ξεκινούν τα προληπτικά μέτρα από τον πολιτισμό; Στα γήπεδα που συναθροίζονται χιλιάδες άνθρωποι δεν υπάρχει πρόβλημα; Στα θέατρα και τους κινηματογράφους; Γιατί πανικοβάλουν τον κόσμο;» δήλωσε o δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης και πρόσθεσε: «Είναι μια βόμβα στην τοπική οικονομία όχι μόνο της Ξάνθης αλλά και της Καβάλας και της Χρυσούπολης. Εστιατόρια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και επαγγελματίες περιμένουν να δουλέψουν». «Ακόμη δεν έχουμε κάποιο επίσημο χαρτί στα χέρια μας το οποίο να μας εξηγεί την απόφαση του υπουργού» πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους δημάρχους σε Ρέθυμνο, Πάτρα, Καλαμάτα και Τρίκαλα, όπου διοργανώνονται οι σημαντικότερες καρναβαλικές εκδηλώσεις της χώρας το επόμενο τριήμερο, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές τους. 

«Για το τριήμερο περιμένουμε χιλιάδες επισκέπτες, οι καρναβαλιστές ετοιμάζουν άρματα στολές, τα μαγαζιά έχουν παραγγείλει προμήθειες δεν είναι τόσο απλό. Μιλάμε για μια προετοιμασία που γίνεται εδώ και έξι μήνες. Πρέπει να βρεθεί μια λύση, εκτός κι αν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τον ιό και έχουν πάρει τόσο σοβαρές αποφάσεις», τόνισε ο Εμμανουήλ Τσέπελης. 

Η ΚΥΑ για την ματαίωση των καρναβαλιών 

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, «λόγω άμεσου κινδύνου, σύμφωνα με τη σημερινή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID19» υπέγραψαν οι υπ. Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Θεοδωρικάκος.

«Η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης» (ΦΕΚ. Α’42) διαβάζουμε στο κείμενο της ΚΥΑ. Η συγκεκριμένη παράγραφος αναφέρει πως όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν παράλληλα ότι υπό επεξεργασία βρίσκονται μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη βάση πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν μετά από την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιούνται συσκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το κόστος των επιπτώσεων από τον κορονοϊό και το πώς θα αντιμετωπιστούν.

Νωρίτερα, ο Κώστας Πελετίδης γνωστοποίησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι το καρναβάλι της Πάτρας αναβάλλεται για το καλοκαίρι και θα γίνει «θα κάνουμε καλοκαιρινό καρναβάλι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Όπως είπε, «η απόφαση δημιουργεί πικρία. Αλλά καλούμαστε να υλοποιήσουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση» και επιπλέον, καθώς ανατράπηκε ο σχεδιασμός της πόλης, ζητάει αποζημίωση από την κυβέρνηση για καρναβαλιστές και καταστηματάρχες.

Από την Κέρκυρα η δήμαρχος της πόλης Μερόπη Υδραίου δήλωσε στο ethnos.gr ότι ενημερώθηκε για την ΚΥΑ και ετοιμάζει «ανακοίνωση για την επίσημη ματαίωσή τους» διαψεύδοντας τις φήμες ότι το καρναβάλι θα γίνει παρά την κυβερνητική απαγόρευση αλλά τονίζοντας ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις, καθώς είχαν γίνει σημαντικές ετοιμασίες για το μεγάλο φινάλε με τις γιορτές το ερχόμενο τριήμερο.

Πληροφορίες από lifo.gr & efsyn.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους