Μάσκα στα σούπερ μάρκετ: Ποιες επιτρέπονται, τι λέει η ΚΥΑ

18 Ιουλίου, 2020
Μάσκα στα σούπερ μάρκετ: Ποιες επιτρέπονται, τι λέει η ΚΥΑ
Η μάσκα στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική, αν και προ ημερών η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού έλεγε ότι το πλαίσιο μέτρων είναι επαρκές.

Η μάσκα στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική, αν και προ ημερών η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού έλεγε ότι το πλαίσιο μέτρων είναι επαρκές. Η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε για την μάσκα και τον κορωνοϊό έχει μια σημαντική λεπτομέρεια για τα σούπερ μάρκετ.

Η μάσκα στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική από σήμερα και εη ΚΥΑ περιέχει μια σημαντική λεπτομέρεια.

Αυτή αφορά τις μάσκες που επιτρέπονται και είναι υποχρεωτικές και πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιος για να μπει σε σούπερ μάρκετ.

Τονίζει ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, καθώς όπως τονίζουν οι ειδικοί υπάρχει μάσκα που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν οι πολίτες.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποιεί για την σωστή χρήση μάσκας, αλλά και για ποια πρέπει να αποφεύγεται. Η μάσκα με βαλβίδα λοιπόν, είναι απαγορευτική για τους πολίτες, καθώς συστήνεται μόνο σε επαγγελματίες Υγείας ή σε εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα, όπως γιατρούς και νοσηλευτές.

Ο λόγος της απαγόρευσης οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύπλοκη στη χρήση της, γιατί είναι μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση, μια γνώση που δεν κατέχει το γενικό κοινό.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στις αρχές Μαϊου για το ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε και κυρίως ποια μάσκα είναι επικίνδυν είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.

«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερη από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική και γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι, πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς όποιος την φοράει, ουσιαστικά ψεκάζει τον ιό στους γύρω του. Για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν χειρουργικές και μια πάνινη είναι αρκετή, τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν δείτε άνθρωπο με μάσκα με βαλβίδα, να φύγετε 22 μέτρα μακριά, όχι δυο και πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία».

Δείτε εδώ την ΚΥΑ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους