24ωρο «λουκέτο» διαμαρτυρίας σε καταστήματα εστίασης στην Κρήτη

1 Ιουλίου, 2020
24ωρο «λουκέτο» διαμαρτυρίας σε καταστήματα εστίασης στην Κρήτη
Από σήμερα, 1 Ιουλίου, ξεκινάει το επίσημο άνοιγμα στον τουρισμό για την χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά, το τοπίο στην εστίαση παραμένει θολό και δυσοίωνο…

Ένας από τους μήνες που είναι κατεξοχήν αφιερωμένος στον Τουρισμό και την Εστίαση, όπως ο Ιούλιος, δεν ξεκινά το ίδιο καλά για όλους. Πόσο μάλλον φέτος που από σήμερα 1 Ιουλίου ξεκινάει το επίσημο άνοιγμα στον τουρισμό για την χώρα μας, με την απελευθέρωση των αεροπορικών ταξιδιών. Παρ’ όλα αυτά, το τοπίο στην εστίαση παραμένει θολό και δυσοίωνο…

Η απόφαση του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης του Αγίου Νικολάου Κρήτης, με την οποία γνωστοποίησαν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους την Πέμπτη 2 Ιουλίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα δυσβάσταχτα μέτρα της κυβέρνησης, είναι μια κίνηση σημασίας που μάλλον πρέπει να συνηθίσουμε για τον κλάδο από εδώ και πέρα (και μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε).

Η κίνησή τους αυτή είναι απόλυτα κατανοητή, καθώς ο κλάδος της εστίασης έχει χτυπηθεί ανελέητα λόγω της κατάστασης και ακόμη περιμένουμε μέτρα ανακούφισης, για να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις μας. Όμως αντί αυτών των μέτρων, ο κλάδος μετράει μόνο πρόστιμα και αναστολές λειτουργίας χωρίς καμιά ελάφρυνση στα πάγια έξοδα και τον Φ.Π.Α.

Ειδικά η Κρήτη, ένα τόσο τουριστικό νησί που στηρίζεται στην καλοκαιρινή σεζόν, βλέπει τον αντίκτυπο των κυβερνητικών αποφάσεων να παρασέρνει σαν «τσουνάμι» τις προσπάθειες ανάκαμψής της. Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, μέχρι τώρα δεν υπάρχει πραγματική βοήθεια από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση καθιστώντας μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους. Στην ίδια γραμμή διαμαρτυρίας κινείται και ο Σύλλογος επισιτισμού Ηρακλείου, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να είναι ελαστική με τον κλάδο, καθώς όλοι δίνουν έναν δύσκολο αγώνα επιβίωσης την παρούσα φάση, με το 90% και παραπάνω των εργαζομένων να είναι πειθαρχημένοι στα υγειονομικά μέτρα.

Φαίνεται πως η ανάγκη για τα μέτρα ανακούφισης είναι πλέον επιτακτική, κι αν δεν υπάρξει μέριμνα έστω και τώρα για τον κλάδο της εστίασης, τότε σίγουρα η αγανάκτηση θα οδηγήσει σε παρόμοιες διαμαρτυρίες και «λουκέτα» καταστημάτων σε όλη τη χώρα…

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή του Συλλόγου Αγίου Νικολάου με τα αιτήματά τους:

“Ο σύλλογος εστίασης και διασκέδασης Αγίου Νικολάου προτείνει στα μέλη του το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων την Πέμπτη 2/7 από τις 6:00 πμ μέχρι τις 6:00 πμ της Παρασκευής 3/7. Τα αιτήματα του συλλόγου όπως καταγράφηκαν στην γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε είναι τα εξής:

1. Μείωση σε εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές  

2. Μείωση ενοικίων μέχρι τον Απρίλιο του 2021

3. Μηδενικά τέλη κοινόχρηστων χώρων 

4. Ενιαίο ΦΠΑ στο 6% έως τον Απρίλιο του 2021

5. Επαναπροσδιορισμός του μέτρου 2τμ ανά άτομο

6. Εύκολη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις του τραπεζικού συστήματος.

Τέλος εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους συναδέλφους μας και στον αντίστοιχο σύλλογο του Ηρακλείου. Η δίκαιη λοιπόν διαμαρτυρία για τα δυσβάσταχτα μέτρα της κυβέρνησης μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και έτοιμους να δηλώσουμε με εμφατικό τρόπο την στήριξη μας σαν πόλη και σύλλογος ,κλείνοντας παράλληλα και εμείς τις επιχειρήσεις μας . Η καθημερινή ανασφάλεια στον τομέα μας, σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα μέτρα και την τεράστια ζημιά που έχουμε υποστεί τους τελευταίους μήνες,δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις μας βιώσιμες.Ειδικά σε μια περίοδο που πρέπει όλοι να δείξουμε την απαραίτητη σοβαρότητα για να υποδεχτούμε όλους όσους ετοιμάζονται να επισκεφτούν την περιοχή και τις επιχειρήσεις μας,προσπαθώντας παράλληλα να είμαστε απόλυτα τυπικοί και σωστοί στις υγειονομικές διατάξεις !

Δυστυχώς οδηγούμαστε μαθηματικά σε <<σκοτεινά>> μονοπάτια !

Υ.γ. 1 

Καταλάβαμε ότι εστίαση στην πόλη μας χωρίς τουρισμό δεν υπάρχει,αλλά και τουρισμός χωρίς εστίαση δεν γίνεται να υπάρξει επίσης.

Υ.γ 2 

Μέχρι στιγμής πραγματική βοήθεια από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει.

Όσοι δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια θα κατηγορηθούν για αντιδεοντολογική συμπεριφορά ως προς τους συναδέλφους”


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους