ΣΕΒ: Η λιθουανική αγορά και οι μεγάλες ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα

19 Οκτωβρίου, 2021
euros_money_xrhma_loan

Η Λιθουανία προσφέρει εύκολη και αποτελεσματική πρόσβαση στις αγορές της Βόρειας, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σημαντικές είναι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά της Λιθουανίας και ειδικότερα στους κλάδους των τροφίμων, των δομικών υλικών, των κατασκευών, των περιβαλλοντικών υπηρεσιών, της τεχνολογίας και της ασφάλειας. Οι ευκαιρίες αυτές παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Λιθουανίας, που πραγματοποιήθηκε με το ΕΒΕΑ και την Enterprise Greece και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λιθουανίας στην Αθήνα, την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Λιθουανία και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Βίλνιους.

Το περιθώριο για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Λιθουανία είναι μεγάλο. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι αν και οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί στενά σε πολιτικά και στρατηγικά ζητήματα, οι επιχειρηματικές μας κοινότητες δεν είχαν έως τώρα την ευκαιρία να έρθουν πολύ κοντά. Αν και η Συνθήκη Προσχώρησης της Λιθουανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπεγράφη, εδώ, στην Αθήνα το 2003, ο όγκος του διμερούς εμπορίου έχει ένα πολύ χαμηλό σημείο εκκίνησης, με μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2020 ανήλθε σε σχεδόν 96 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα εξήγαγε 52 εκατομμύρια ευρώ στη Λιθουανία με κύριους τομείς τα τρόφιμα (13,2 εκατομμύρια ευρώ), τα βιομηχανικά προϊόντα (13,3 εκατομμύρια ευρώ) και τα ποτά/καπνός (5,9 εκατομμύρια ευρώ), ενώ οι ελληνικές εισαγωγές από τη Λιθουανία ανήλθαν σε μόλις 44 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό λοιπόν σημαίνει, όπως είπε και o Υπουργός Μεταφορών της Λιθουανίας, Marius Skuodisότι είναι πολύ εύκολο να διπλασιάσουμε τα νούμερα και τον επόμενο χρόνο το σύνολο του διμερούς εμπορίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 100% ή και ακόμη περισσότερο.

Ευκαιρίες όμως για τη χώρα μας εμφανίζονται και σε νέα πεδία, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Είναι αναμφισβήτητο ότι το τελευταίο διάστημα Ελλάδα και Λιθουανία παρουσιάζουν όλο και περισσότερες ομοιότητες, όσον αφορά τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες. Όπως πολύ σωστά είπε η Λιθουανή υφυπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας, Jovita Neliupšienė, κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού συνεδρίου, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο ίδιο ευρωπαϊκό σημείο και έχουμε μπροστά μας το έργο της μεταμόρφωσης των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Μία μεταμόρφωση που θα είναι πράσινη και ψηφιακή και που παρουσιάζει μεγάλα και επωφελή περιθώρια συνεργασίας για τις δύο επιχειρηματικές κοινότητες.

Κοινή διαπίστωση των ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα, αποτελεί το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και οι έντονοι ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων. Η Λιθουανία έγινε, παρά τις οικονομικά αρνητικές συνθήκες των τελευταίων ετών, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, εν μέρει τροφοδοτούμενη από ένα καλά λειτουργικό τραπεζικό σύστημα και ένα διαφοροποιημένο βιομηχανικό τομέα. Η Λιθουανία είναι επίσης ένας ελκυστικός επιχειρηματικός προορισμός, όπως αποδεικνύεται και από την 11η θέση της στην κατάταξη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας (2020).

Ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες είναι χαμηλός και η λιθουανική νομοθεσία προσφέρει στους ξένους και τους Λιθουανούς επενδυτές την ίδια προστασία. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το εργατικό δυναμικό της έχει υψηλή εξειδίκευση. Εν ολίγοις, η Λιθουανία είναι μια από τις πιο ελκυστικές τοποθεσίες για παραγωγή παγκοσμίως, προσφέροντας εύκολη και αποτελεσματική πρόσβαση στις αγορές της Βόρειας, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Και η Ελλάδα όμως προσφέρει πρόσφορο έδαφος για τις Λιθουανικές επιχειρήσεις, μετά τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, εμφανίζοντας μία πιο ισχυρή οικονομία βασισμένη στις εξαγωγές, τη μεταποίηση και την καινοτομία. Για τις Λιθουανικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή, η Ελλάδα αποτελεί την ιδανική πύλη για τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών κρατών-μελών προς την Ασία και τον αραβικό κόσμο. Το λιμάνι του Πειραιά κατατάσσεται 1ο στην περιοχή και 4ο στην Ευρώπη και προσφέρει υπερσύγχρονες διαδικασίες μεταφόρτωσης και προώθησης, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν οι Λιθουανοί επιχειρηματίες.

Ανακεφαλαιώνοντας, μεγάλες δυνατότητες παρουσιάζει πλέον η αγορά της Λιθουανίας για τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες. Πρόσφορο είναι όμως και το έδαφος για επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και συνεργασίες σε έργα καινοτομίας και τεχνολογίας σε τρίτες χώρες. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να χάσουν το «momentum» που έχει δημιουργηθεί και να εκμεταλλευτούν την εμβάθυνση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα του ΣΕΒ είναι να εντείνει τις προσπάθειές του για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας σε αγορές-στόχους όπως η Λιθουανία, την ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων για την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

*της Βίκυς Μακρυγιάννη, Senior Advisor ExportReady στο ΣΕΒ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ