Light Burger

18 Δεκεμβρίου, 2020
bergerakis

Συστατικά

Για το τουρσί

  • 1 αγγούρι
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 150 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το ψαρονέφρι

  • 650 γρ. ψαρονέφρι
  • 1 κρεμμύδι, μεσαίο
  • 3 κλ. δεντρολίβανο
  • 3 κλ. ρίγανη
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • αλάτι, χοντρό
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 6 φέτες τσένταρ
  • 6 φέτες ψωμί, για μπέργκερ

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Δείτε το βίντεο στη νοηματική εδώ.

 

Για το τουρσί

  • Παίρνουμε το αγγούρι και με ένα αποφλοιωτή αφαιρούμε το εξωτερικό του.
  • Συνεχίζουμε με τον αποφλοιωτή και βγάζουμε λεπτές φλούδες απο το αγγούρι χωρίς όμως να βγάλουμε φλούδες απο το κέντρο του αγγουριού που έχει τα σπόρια. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Παίρνουμε τις πιπεριές και αφού βγάλουμε όλα τα σπόρια αρχίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές κάθετες φέτες. Τις προσθέτουμε στο μπολ με το αγγούρι.
  • Έπειτα σε ένα κατσαρολάκι δίνουμε μία βράση στο ξίδι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μέτρια φωτιά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά μας.
  • Με τη βοήθεια μιας κουτάλας ανακατεύουμε έτσι ώστε το μείγμα ξιδιού να πάει παντού.
  • Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μεγάλο μπολ. Θα παρατηρήσουμε ότι το χρώμα του ξιδιού θα αλλάξει διότι είναι πολύ επιθετικό σαν υλικό και έχει σαν αποτέλεσμα να βγάζει τις χρωστικές ουσίες των λαχανικών μας.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη η οποία ακουμπάει πάνω στα λαχανικά έτσι ώστε να παραμένουν μέσα στην μαρινάδα.

Για το ψαρονέφρι

  • Βγάζουμε τα παραφίλετα με ένα μαχαίρι απο το κρέας μας. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού βγάζουμε τη λευκή ίνα που έχει στο πάνω μέρος το ψαρονέφρι. Είναι βασικό να το αφαιρέσουμε γιατί όσο και αν το μαγειρεύουμε παραμένει πολύ σκληρό.
  • Κόβουμε το κρέας σε λεπτά ομοιόμορφα πλάγια κομμάτια (πάχους 5 εκ.) και το ίδιο κάνουμε και με τα παραφίλετα. Αυτός ο τρόπος κοπής μας βοηθάει στο να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας.
  • Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί 20×25 εκ. και βάζουμε μέσα το κρέας.
  • Κόβουμε σε κάθετες λεπτές φέτες το κρεμμύδι και το προσθέτουμε και αυτό μέσα στο ταψί.
  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά μας χωρίς τα κοτσάνια, τα σκόρδα και τα προσθέτουμε στο κρέας.
  • Τέλος προσθέτουμε το λάδι, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι και το μέλι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μια κουτάλα. (Δεν υπερβάλλουμε με το μέλι γιατί θα μας δώσει πολύ χρώμα στο κρέας και θα φαίνεται σαν καμένο ενώ δεν είναι. Επίσης θα δούμε ότι το χρώμα του κρέατος θα αρχίσει να γίνετε άσπρο εξαιτίας του ξιδιού).
  • Καλύπτουμε το ταψί με μία μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να μαριναριστεί το κρέας.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το μέλι, το ταχίνι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Για τη σύνθεση

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι το κάθε ψωμί για σάντουιτς από τη μέσα του πλευρά και τρίβουμε από πάνω τους λίγο δεντρολίβανο να πάρουν γεύση.
  • Τα βάζουμε στο τηγάνι και δίνουμε χρώμα στα ψωμάκια χωρίς να ρίξουμε λάδι. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Καίμε πάρα πολύ καλά σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι, σε σημείο που να βγάζει καπνό, και αφού κάψει ρίχνουμε 2 κ.σ. λάδι και προσθέτουμε λίγο λίγο το κρέας. Μόλις πάρει χρώμα από τη μία πλευρά τα γυρνάμε από την άλλη. (Δεν βάζουμε όλο το κρέας γιατί θα πέσει η θερμοκρασία, θα βράσει και δεν θα ψηθεί)
  • Μόλις είναι έτοιμο και από την άλλη πλευρά το κρέας, ρίχνουμε από πάνω το τυρί έτσι ώστε να καλύψει το κρέας και αφήνουμε 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Απλώνουμε σε κάθε ψωμάκι 1 κ.σ. από τη σως γιαουρτιού, λίγο ψαρονέφρι και το τουρσί από τα λαχανικά. Καλύπτουμε με το άλλο ψωμάκι και σερβίρουμε.

https://youtu.be/hIMK6ZaJ6wA


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ