Λεφτά τέλος! – Η κυβέρνηση μειώνει τους δικαιούχους για το επίδομα των 534 ευρώ – Ποιοι δεν θα το πάρουν;

13 Μαρτίου, 2021
mitsotakis-staikouras

Η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η ελληνική οικονομία οδηγεί την κυβέρνηση να πάρει μία απόφαση που μπορεί να οδηγήσει σε ένα «τσουνάμι» αρνητικών εξελίξεων. 

Τα ταμεία του κράτους έχουν αδειάσει και έτσι η κυβέρνηση, όπως ήταν ήδη γνωστό, αναμένεται να βάλει «κόφτες» στα μέτρα στήριξης τα οποία θα ανακοινωθούν για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το Open υπάρχουν έντονες σκέψεις το επίδομα των 534 ευρώ να ισχύσει μόνο για επιχειρήσεις που θα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, δηλαδή εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, όμως η επιχείρηση τους συνεχίζει να λειτουργεί δεν θα πάρουν το επίδομα. 

Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα γιατί ακόμα και εάν ανοίξει το λιανεμπόριο θα είναι με click away και ένα ένας μεγάλος όγκος εργαζόμενων αναγκαστικά θα μείνει εκτός, το ίδιο βέβαια ισχύει και για άλλους κλάδους οι οποίοι φυτοζωούν τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα η σκέψη είναι από τον Απρίλιο να περιοριστεί η περίμετρος της διευρυμένης λίστας των ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων, που ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο για τις αναστολές συμβάσεων.

Ήδη περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες είναι εκτός εργασίας τους τελευταίους μήνες, είτε γιατί είναι άνεργοι, είτε γιατί βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, με τους καταστηματάρχες να τονίζουν συνεχώς πως όταν αρθεί το lockdown οι μισές περίπου επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τα «λουκέτα».

Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος πως αυτοί ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων βρίσκεται πραγματικά στον αέρα, καθώς είναι αρκετά πιθανό να μην επιστρέψει στην επιχείρηση τους, ενώ ταυτόχρονα το κράτος πλέον δεν θα μπορεί να καταβάλει ούτε το επίδομα.

Ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης του 2021 φτάνει ήδη στα 11,6 δισ. ευρώ, με τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί και εξαγγελθεί, ενώ είχαν προβλεφθεί μέτρα μόλις 7,5 δισ. στον προϋπολογισμό. Όπως έχουν πει πολλές φορές αρμόδια χείλη, οι αντοχές του προϋπολογισμού για οριζόντια μέτρα δεν είναι απεριόριστες και γι αυτό, άλλωστε, οι νέες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν προχθές, όπως το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, είναι πολύ στοχευμένες με «κόφτες» και ειδικά κριτήρια.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται, το μέτρο των αναστολών συμβάσεων να ισχύσει τον Απρίλιο κατά κύριο λόγο για επιχειρήσεις που θα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, αν και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της υγειονομικής κρίσης τα επόμενα 24ωρα.

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είχε αποκαλύψει πως εάν το lockdown παραταθεί έως τις 15 Μαρτίου, τότε το κόστος του θα είναι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη την παράταση του lockdown έως τις 22 Απριλίου και κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινώνει νέα παράταση μέσα στις επόμενες μέρες έως και τις 29 Απριλίου, καταλαβαίνει εύκολα κάποιος πως αυτό το κόστος ουσιαστικά θα διπλασιαστεί. 

Στις 4 Μαρτίου είναι αρκετά πιθανό μία πιθανή παράταση στα μέτρα να οδηγήσει στο τέλος του επιδόματος των 534 ευρώ και πλέον -δυστυχώς- φαίνεται πως επιβεβαιωνόμαστε.

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν 

Τα νέα μέτρα, άλλωστε, που ανακοινώθηκαν προχθές, απλώνουν αυτόνομο, διπλό δίχτυ ασφαλείας για τις θέσεις εργασίας, καθώς:

  • Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας προκαταβολής – που υπολογίζονται σε 300.000 με 600.000 εργαζόμενους – υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021 προκειμένου να θεωρηθεί ως μη επιστρεπτέο το 50% της ενίσχυσης.
  • Οι επιχειρήσεις δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών – που υπολογίζονται από το οικονομικό επιτελείο από 30.00 έως 50.000 – υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Ενδεικτική ήταν την Παρασκευή μια αποστροφή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος ανέφερε πως η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, «μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Οι κόφτες που έχουν ενσωματωθεί στις αναστολές συμβάσεων

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο έχουν ενσωματωθεί στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων, που είναι από τα πλέον δαπανηρά μέτρα στήριξης από την αρχή της πανδημίας, δύο απανωτοί κόφτες:

  • Προαναγγελία των αναστολών και εντατικοποίηση των ελέγχων από τον Φεβρουάριο για την «σύλληψη» των ψευδεπίγραφων αναστολών συμβάσεων (εργοδότες απασχολούσαν κανονικά εργαζόμενους και τους δήλωναν εκ των υστέρων σε αναστολή).
  • Κόφτης από τον Μάρτιο για τις παλαιές επιχειρήσεις που εμφάνισαν αύξηση τζίρου το 2020 εν μέσω πανδημίας και ενώ δεν είχαν στο μεταξύ ανοίξει υποκαταστήματα.

Κόφτης με βάση τον τζίρο, ακόμη και κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπήκε για πρώτη φορά στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας τον Μάρτιο σε μια προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για καλύτερη στόχευση του μέτρου αλλά και περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους που επιφέρει.

Να υπενθυμίσουμε πως παρά τα όσα είπε χθες στη Βουλή ο Κ.Μητσοτάκης περί «επιτυχίας» στην οικονομία, όλες οι εκθέσεις αναφέρουν πως η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, χαρακτηριστική είναι η έκθεση της Barclay’s, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος είναι «μη βιώσιμο».

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ