Κυβερνητικό μπάχαλο και με τα «δωρεάν» τεστ: «Έκπληκτοι και χωρίς ενημέρωση» οι φαρμακοποιοί – Ποιος θα τα πληρώσει;

21 Μαρτίου, 2021
kikiliasfar

Σε φιέστα μετέτρεψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, την χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, καθώς παρουσίασε μία «μαγική» εικόνα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχημένο τρόπο τον κορωνοϊό και μάλιστα… χωρίς να πληγεί σε μεγάλο βαθμό η οικονομία. 

Μετά από αυτά ο Α.Σκέρτος ανακοίνωσε πως θα παρέχεται δωρεάν σε κάθε πολίτη από ένα rapid test για τον κορωνοϊό, κάτι που -όπως είπε- θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Παρόλα αυτά ο ενθουσιασμός του Σκέρτου δεν κράτησε ούτε ένα 24ωρο, καθώς ήδη εκτέθηκε από τους φαρμακοποιούς οι οποίοι δηλώνουν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα «δωρεάν» τεστ και πως οι διακηρύξεις για «δωρεάν παροχή» σημαίνουν 15 ευρώ έκαστος και υπό προϋποθέσεις.

«Δεν έχω καμία απολύτως ενημέρωση για τη διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος μιλώντας σε ραδιόφωνο το Σάββατο, εκθέτοντας τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, το υπουργείο Υγείας και την ίδια την κυβέρνηση για τις χθεσινές ανακοινώσεις περί παροχής δωρεάν rapid tests στους πολίτες, ένα κάθε εβδομάδα με βάση τον ΑΜΚΑ τους.

Όπως δήλωσε ο Κ. Λουράντος, η περίπτωση αυτή είχε συζητηθεί στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και υπήρχε μία απόφαση, «η οποία έλεγε ότι μπορούμε να τα πάρουμε τα τεστ, αλλά να τα κάνουμε στο φαρμακείο με ειδικούς όρους και ειδικές προϋποθέσεις». Ωστόσο, όπως τονίζει, «το να βγαίνει η κυβέρνηση ξαφνικά χθες και να λέει δωρεάν τα τεστ από τα φαρμακεία, δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να γίνει αυτό. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στη διακίνηση του φαρμάκου και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που ή δεν τα έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ή τα αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται».

Ο επικεφαλής των φαρμακοποιών υπογραμμίζει μάλιστα και συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως «το ποιος θα τα διαθέσει στα φαρμακεία, πώς θα δοθούν, με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια, αν τα φαρμακεία θα τα παίρνουν δωρεάν ή θα τα αγοράζουν».

Μάλιστα, ο Κ. Λουράντος κάνει ειδική αναφορά και σε μία εύλογη απορία πλήθους πολιτών έπειτα από τις χθεσινές ανακοινώσεις, αναφορικά με την επιδημιολογική επιτήρηση την οποία θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί η πολιτεία.

«Έχω μείνει έκπληκτος. Το ζητούμενο είναι να μάθω εγώ αν είμαι άρρωστος; Το ζητούμενο είναι να μάθει η πολιτεία πόσοι νοσούν και τι μέτρα πρέπει να λάβει. Όλη αυτή η κατάσταση δεν νομίζω ότι συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν γίνονται οργανωμένα, γίνονται στο πόδι δυστυχώς. Το παν είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι καλό αν δεν υπάρχει οργάνωση στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ακόμα.

Πολλά ερωτήματα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής 

«Δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με όλες αυτές τις εξαγγελίες, όπως το πως θα γίνει η διαδικασία προμήθειας και χορήγησης μέσω των φαρμακείων των rapid τεστ» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής το Σάββατο, το οποίο και απευθύνει μερικά σοβαρά ερωτήματα:

«Από που θα τα προμηθεύονται τα φαρμακεία; μέσω φαρμακαποθηκών; μέσω του ΙΦΕΤ; Θα συνταγογραφούνται από γιατρούς; Θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Θα δίνονται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας; Θα χορηγούνται με επίκληση ΑΜΚΑ;» αναφέρεται ακόμα.

«Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και με την κατάσταση των νοσοκομείων να βρίσκεται στο κόκκινο, θα περίμενε κανείς ότι τέτοια μέτρα όπως η ίδια διενέργεια δωρεάν μαζικών τεστ, που ως μέτρο καταρχάς είναι σωστό, θα έπρεπε να γίνεται με μια στοιχειώδη πρόβλεψη και οργάνωση και όχι να εξαγγέλλονται ως πυροτεχνήματα» τονίζεται ακόμη, ενώ σημειώνονται και μερικά ακόμη κρίσιμα ερωτήματα, όπως για το πως θα ελέγχονται τα αποτελέσματα των τεστ που θα γίνονται στα σπίτια, καθώς και πως θα κοινοποιούνται στην πολιτεία ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την εικόνα της πανδημίας;

«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη δυστυχώς» σημειώνεται, ενώ υπογραμμίζεται πως «οι φαρμακοποιοί της Αττικής Είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες».

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο επικεφαλής των φαρμακοποιών των Αθηνών αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την παροχή τεστ, υπό τις προϋποθέσεις της αγοράς και πώλησης του τεστ από τα φαρμακεία, όπως τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους, της διενέργειας του τεστ στα φαρμακεία, εφόσον οι προϋποθέσεις είναι υλοποιήσιμες από όλα τα φαρμακεία και ασφαλείς για τους φαρμακοποιούς, και τέλος, να υπάρχει επιπλέον αμοιβή για την υπηρεσία αυτή (πλέον δηλαδή του κέρδους που προκύπτει από την πώληση).

Στην ίδια ανάρτηση, ο Κ. Λουράντος απηύθυνε και συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση, τα οποία προς το παρόν παραμένουν αναπάντητα. Συγκεκριμένα:

  • Πώς θα προμηθεύονται τα τεστ τα φαρμακεία; Δωρεάν ή με χονδρική τιμή;
  • Ποιος θα προμηθεύει τα φαρμακεία, το χονδρεμπόριο ή η Κυβέρνηση;
  • Υπάρχει κάποια συμφωνία που δεν γνωρίζουμε μεταξύ χονδρεμπορίου και Κυβέρνησης;
  • Πώς θα αποζημιώνονται τα φαρμακεία και από πού;
  • Με ποια κριτήρια θα δίνεται στα φαρμακεία οι απαραίτητες ποσότητες των τεστ; Ανάλογα με τον τζίρο τους στο χονδρεμπόριο ή με την τοποθεσία του φαρμακείου;
  • Πώς η Κυβέρνηση θα ελέγχει τα θετικά αποτελέσματα των τεστ όταν αυτά διενεργούνται ατομικά από τους πολίτες;
  • Θα είναι τεστ σιέλου ή επιχρίσματος; Και ποιος θα υποδεικνύει τον τρόπο χρησιμοποίησης τους;
  • Θα απογράφονται οι “αγορές” και οι “πωλήσεις” και σε ποια πλατφόρμα;

Τον Οκτώβριο τα απαγόρευσαν!

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως οι προτάσεις των Φαρμακοποιών για την διάθεση rapid tests στα φαρμακεία έχουν κατατεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, με την κυβέρνηση όχι μόνο να αρνείται να χαράξει αντίστοιχη πολιτική σε πιο «ήρεμο» επιδημιολογικά χρόνο, αλλά να προχωρά λίγες εβδομάδες πριν το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος τον περασμένο Νοέμβριο σε απαγόρευση με την έκδοση σχετικού Φύλλου Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Ήταν 22 Οκτωβρίου του περσινού έτους και ο νόμος 4737 (ΦEK A’ 204/22.10.2020 που περιελάμβανε διάταξη που απαγορεύει τη διάθεση ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid tests) για την COVID-19 από τα φαρμακεία. Ο Κ. Λουράντος χαρακτήριζε τότε την απόφαση ως «αδιανόητη», σημειώνοντας πως κινείται στο αντίθετο ρεύμα της υποτιθέμενης πρόθεσης της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και την όσο το δυνατόν ταχύτερη πρόσβαση στη διάγνωση και τον έλεγχο της νόσου. https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/nomos-4737-2020-phek-204a-22-10-20…

«Το φαρμακείο δεν είναι περίπτερο πώλησης υλικών, αλλά σοβαρός χώρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ως εκ τούτου όλοι όσοι ασχολούνται με θέματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ότι ο χώρος αυτός λειτουργεί πανελλαδικά 24 ώρες το 24ωρο προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες για την ταχεία και ασφαλή αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, ειδικά τη σημερινή δύσκολη εποχή που ζούμε» δήλωνε τότε ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Αττικής.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του TPP, υπήρχαν φαρμακεία που με έμμεσους τρόπους, όπως με την διάθεση μέσω e-shop, επέμειναν το προηγούμενο διάστημα να διαθέτουν στο κοινό rapid tests, ωστόσο σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς τα προβλήματα από την πρόχειρη και χωρίς σχέδιο κυβερνητική απόφαση είναι πολλά.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ