Πίστωση 19,2 εκατ. ευρώ κρατική ενίσχυση για κηπευτικά, πατάτες και καρπούζια, το 50% στους λογαριασμούς

10 Σεπτεμβρίου, 2021
photo_1555599878

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι περισσότεροι παραγωγοί θα δουν στους λογαριασμούς τους τα μισά ποσά από αυτά που υπολόγιζαν ότι θα πάρουν, με την εκκαθάριση να προορίζεται για τον Οκτώβριο, μαζί με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης κατά πάσα πιθανότητα

Τα επί μέρους ποσά που πιστώθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου αφορούν:

  •  5.300.317,340 ευρώ για υπαίθριο καρπούζι, mini και obla
  • 10.394.602,112 ευρώ για καλοκαιρινή, φθινοπωρινή πατάτα
  • 551.457,902 ευρώ για τομάτα θερμ. καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περ. Κρήτης
  • 403.826,694 ευρώ για αγγούρι θερμ. καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περ. Κρήτης
  • 607.385,130 ευρώ για Βουβαλοτροφία.

Υπενθυμίζεται ότι η εκκαθάριση, αν τελικά συμβεί, θα περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο ποσοστό της περικοπής που σχετίζεται με τις παρακρατήσεις που έφεραν τα αρμόδια υπουργία σε όσους παραγωγούς είχαν συμμετάσχει στους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής που συμπεριλάμβαναν και τους αγρότες. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση που έφεραν τα δύο υπουργεία προέβλεπαν την παρακράτηση του 50% του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε όσους αγρότες δικαιούνται την κρατική ενίσχυση.

Έπειτα από αυτό, σε κόλαφο εξελίσσεται τελικά για χιλιάδες αγρότες η λεγόμενη επιστρεπτέα ενίσχυση που έλαβαν μετά κόπων και βασάνων τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι ιθύνοντες των οικονομικών υπουργείων έχουν άλλη άποψη και οδηγούν τα πράγματα σε συμψηφισμό της εν λόγω ενίσχυσης με ότι έχουν λαμβάνειν από τις ειδικές ενισχύσεις λόγω covid.

Η παραπάνω εξέλιξη προκαλεί οργή και αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο, σε μια εποχή που η πανδημία έχει ανατρέψει συθέμελα την ισορροπία των αγορών και τα κόστη παραγωγής απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Με τη φορά που έχουν πάρει λοιπόν τα πράγματα, δώρον άδωρον καθίσταται η κρατική ενίσχυση λόγω πανδημίας που πιστώθηκε έπειτα από απανωτές αναβολές την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία αρκετοί παραγωγοί είδαν αστεία ποσά ενίσχυσης στους λογαριασμούς τους.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:
Πιστώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 19 εκατ. ευρώ για τις ζημιές από τον Covid-19

Πιστώθηκαν  σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 19 εκατ ευρώ,στους λογαριασμούς των παραγωγών υπαίθριου καρπουζιού, καλοκαιρινής φθινοπωρινής πατάτας, τομάτας θερμοκηπιακής καλλιέργειας    (πλην Περιφέρειας Κρήτης) , αγγουριού θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια (πλην Περιφέρειας Κρήτης), καθώς και των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με τη βουβαλοτροφία τα ποσά με τα οποία αποζημιώνονται για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, η πολιτεία, η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, από την πρώτη στιγμή της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, στέκονται δίπλα στους Έλληνες παραγωγούς που επλήγησαν.

Αναλυτικά τα ποσά που πιστώθηκαν είναι τα εξής:
• 5.300.317,340  ευρώ για υπαίθριο καρπούζι, mini και obla
• 10.394.602,112 ευρώ για καλοκαιρινή, φθινοπωρινή πατάτα
• .551.457,902 ευρώ για τομάτα θερμ. καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περ.Κρήτης
• 403.826,694 ευρώ για αγγούρι θερμ. καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περ.Κρήτης
607.385,130 ευρώ για Βουβαλοτροφία.

Το σύνολο των ποσών που πιστώθηκαν σήμερα είναι 19.257.589,178   ευρώ.

 

Ρεπορτάζ: agronews.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους