Κορωνοϊός: χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα στην Ευρώπη

13 Απριλίου, 2020
Κορωνοϊός: χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα στην Ευρώπη
Η Ευρώπη προσπαθεί δειλά-δειλά να βρει και πάλι τους ρυθμούς της και παρά τους χιλιάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό, να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Η Ευρώπη προσπαθεί δειλά-δειλά να βρει και πάλι τους ρυθμούς της και παρά τους χιλιάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό, να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Ήδη από σήμερα στην Ισπανία, η οποία μετρά σχεδόν 17.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό, επετράπη σε εργάτες σε εργοστάσια και οικοδομές να επιστρέψουν στην εργασία τους, καθώς και σε όσους εργάζονται στην απολύμανση και στα τελωνεία, προκαλώντας επικρίσεις από μερικούς περιφερειακούς ηγέτες οι οποίοι εκφράζουν φόβους για αναζωπύρωση της Covid-19.

Από το πρωί δίνονταν μάσκες προστασίας στους πολίτες στους κύριους σταθμούς δημόσιων συγκοινωνιών της Ισπανίας.

Ωστόσο για την πλειονότητα του πληθυσμού εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα περιορισμού στο σπίτι, ενώ καταστήματα, μπαρ και δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί τουλάχιστον μέχρι τις 26 Απριλίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα δήλωσε στον ραδιοσταθμό Cadena Ser ότι η ισπανική αστυνομία άρχισε να μοιράζει εκατομμύρια μάσκες νωρίς το πρωί σε περιφέρειες που η σημερινή ημέρα δεν είναι δημόσια αργία. “Η υγεία των εργατών πρέπει να είναι εγγυημένη. Αν πληγεί έστω και στο ελάχιστο, η δραστηριότητα δεν μπορεί να ξαναρχίσει”, δήλωσε.

Μια εταιρεία που επαναλειτουργεί, ο βιομηχανικός όμιλος Nicolas Correa στο Μπούργος, ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα ώστε προτεραιότητα να έχει η υγεία του προσωπικού της.

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάρδιες, με ρυθμιζόμενες εισόδους και εξόδους για να αποφύγουμε συγκεντρώσεις προσωπικού”, ανέφερε η εταιρεία προσθέτοντας πως θα δοθεί εξοπλισμός προστασίας σε όλους τους εργάτες.

Εικόνες από την τηλεόραση του Reuters, έδειχναν λίγους μόνο ανθρώπους να μπαίνουν και να βγαίνουν από την κύρια είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού Ατότσα της Μαδρίτης, που συνήθως σφύζει από κίνηση. Η κυκλοφορία στους δρόμους είναι επίσης αραιή, καθώς περνούν κυρίως λεωφορεία, σε αντίθεση με τα συνήθη πρωινά μποτιλιαρίσματα που παρατηρούνταν πριν από μόλις έναν μήνα.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε χθες πως η απόφαση για την επανεκκίνηση μερικών τομέων της οικονομίας ελήφθη έπειτα από διαβούλευση με επιτροπή επιστημονικών εμπειρογνωμόνων και οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία της μάχης εναντίον του κορωνοϊού.

Ανοίγουν καταστήματα στην Ιταλία

Η Ιταλία από αύριο σκοπεύει να ανοίξει και πάλι τα βιβλιοπωλεία υπό τον όρο ωστόσο ότι τηρούν αυστηρά τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ και η Δανία ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα.

Εκτός από τα βιβλιοπωλεία, σύμφωνα με το wantedinmilan.com, στην Ιταλία επιτρέπεται σε ορισμένες επιχειρήσεις να ανοίξουν εκ νέου – σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανονισμούς – συμπεριλαμβανομένων χαρτοπωλείων και καταστημάτων που πωλούν ρούχα για παιδιά και βρέφη.

Η Δανία ανοίγει σχολεία και κέντρα ημερήσιας φροντίδας

Η κυβέρνηση της Δανίας θα ξανανοίξει κέντρα ημερήσιας φροντίδας και σχολεία για τους μαθητές της πρώτης έως της πέμπτης τάξης Δημοτικού στις 15 Απριλίου, αν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό παραμείνουν σταθεροί, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν.

«Πιθανόν θα είναι μια προσπάθεια σαν να περπατούμε σε σκοινί. Αν σταθούμε ακίνητοι κατά μήκος του δρόμου θα πέσουμε και αν περπατήσουμε πολύ γρήγορα, μπορεί να αποτύχουμε. Για αυτό το λόγο, πρέπει να κάνουμε ένα προσεκτικό βήμα τη φορά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της Δανίας.

Παρότρυνε όλους τους πολίτες της χώρας της να συνεχίζουν να τηρούν τις οδηγίες της κυβέρνησης για κοινωνική αποστασιοποίηση και τους κανόνες υγιεινής.

Η σκανδιναβική χώρα ήταν ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που επέβαλαν μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Χαλαρώνουν τα μέτρα και στην Τσεχία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, σύμφωνα με το talkingpointsmemo.com δήλωσε ότι από τις 14 Απριλίου θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό, τονίζοντας ωστόσο ότι οι συνοριακοί έλεγχοι θα παραμείνουν σε ισχύ, ενώ μένει να διευκρινιστούν οι κανόνες κάτω από τους οποίους θα πραγματοποιούνται τα ταξίδια.

Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος, οι Τσέχοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας, Αμπντ Βότιτς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει επίσης μια πρόταση που θα επιτρέψει την επανέναρξη περισσότερων μικρών καταστημάτων, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

 

Ρεπορτάζ: reader.gr

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους