Κορωνοϊός: βυθίζεται καθημερινά ο κλάδος της εστίασης

12 Απριλίου, 2020
Κορωνοϊός: βυθίζεται καθημερινά ο κλάδος της εστίασης
Αβέβαιο είναι το μέλλον για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης, η λειτουργία των περισσότερων εκ των οποίων συνδέεται με τον τουρισμό.

Αβέβαιο είναι το μέλλον για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης, η λειτουργία των περισσότερων εκ των οποίων συνδέεται με τον τουρισμό, όπως και με αυτήν άλλων επιχειρήσεων. Μπορεί αρκετές από αυτές τις αλυσίδες να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, ωστόσο, όπως αναφέρουν στο Capital.gr παράγοντες του κλάδου, αυτό γίνεται από κεκτημένη ταχύτητα.

Ήδη κάποιες γνωστές αλυσίδες, κυρίως καφέ, αποφασίζουν να πατήσουν φρένο, περιορίζοντας ή ακόμα και διακόπτοντας τη λειτουργία σειράς τελικών σημείων. Όπως η αλυσίδα Βενέτη, που προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων της κατά 80%, αλλά και των δύο θυγατρικών της στην εστίαση κατά 100%, περιορίζοντας ταυτόχρονα το ωράριο σε καταστήματα του δικτύου της (μέχρι τις 7 το βράδυ). Ορισμένοι franchisees σχεδιάζουν να κλείσουν τα καταστήματά τους. Όπως αναφέρουν πηγές της αλυσίδας, η απόφαση ελήφθη για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα της εταιρείας, σε μια συγκυρία που οι πωλήσεις υποχωρούν σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και 75%-80%, σε συνέχεια των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών.

Αλυσίδες όπως οι Goody’s, McDonald’s, Everest, Coffee Island, καθώς και αρτοποιεία όπως η αλυσίδα Βενέτη, δεν εντάσσονται προς το παρόν στα μέτρα στήριξης στον βαθμό που συγκεκριμένοι ΚΑΔ, που σχετίζονται με υποαγορές της εστίασης, έχουν τεθεί εκτός της λίστας των ωφελούμενων επαγγελματιών. Η εστίαση διατηρεί ανοιχτά καταστήματα, προσφέροντας όμως αποκλειστικά υπηρεσίες delivery και take away, έχοντας σηκώσει τα τραπεζοκαθίσματα λόγω των περιοριστικών μέτρων. Αυτό έχει ανεβάσει το κόστος διανομής, το οποίο πλέον έχει γίνει πολύ ακριβό, αναφέρουν στο “Κ” στελέχη της αγοράς, επισημαίνοντας πως η διανομή (αντιστοιχεί στο 20%-30% του τζίρου μιας αλυσίδας καφέ) στις παρούσες συνθήκες πρέπει να καλύψει κατά κάποιον τρόπο το 100% των ημερήσιων πωλήσεων.

Λουκέτα

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, όπως εστιατόρια, μπαρ κ.ά., θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα της επόμενης ημέρας, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο “λουκέτου”. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση και ζήτηση μειώνονται, ενώ και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους κινούνται πτωτικά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία κινείται έντονα πτωτικά στις 101,4 (από 107,6) μονάδες. Ενώ μόλις μία στις πέντε επιχειρήσεις αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 33% να κρίνει ως βασικό λειτουργικό εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 10% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 35% την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen που αφορούν τις πωλήσεις των cash & carry καταστημάτων, παρατηρήθηκε ιδιαίτερη αύξηση κατά 9,7% ως προς τις πωλήσεις σε αξία της φετινής εβδομάδας πριν από την Καθαρά Δευτέρα (24/2/2020 – 1/3/2020), σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή (4/3/2019-10/3/2019). Τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης παρουσίασαν οι κατηγορίες των Τροφίμων & Ποτών στο σύνολό τους κατά 12,2%, οι οποίες άλλωστε πραγματοποιούν το 64,5% του συνολικού τζίρου του εν λόγω καναλιού. Ακολουθούν οι μεγάλες κατηγορίες των Φρέσκων και Επί Ζυγίω Προϊόντων, καθώς και των Προϊόντων Οικιακής Χρήσης & Φροντίδας, οι οποίες αναπτύχθηκαν με τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης, +6,4%. Αυξητικά κινήθηκαν επίσης και οι κατηγορίες που αφορούν την Προσωπική Υγιεινή, κατά +1,8% τη συγκεκριμένη εβδομάδα, όπως και οι κατηγορίες Bazaar / Διαρκών αγαθών (+3,6%).

 

Ρεπορτάζ: Capital.gr

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ