Κορωνοϊός: Πόσο θα κοστίσει στην οικονομία το νέο lockdown στην εστίαση

1 Νοεμβρίου, 2020
Κορωνοϊός: Πόσο θα κοστίσει στην οικονομία ένα νέο ενδεχόμενο lockdown στην εστίαση

Υπό το βάρος των 1.690 κρουσμάτων κορωνοϊού ημερησίως η απόφαση της κυβέρνησης για την Εστίαση ήταν το πλήρες λουκέτο στην εστίαση (και όχι τελικά η εναλλακτική της συρρίκνωσης του ωραρίου λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων).

Για την κυβέρνηση η επιλογή έχει υψηλό κόστος. Και πολιτικό και οικονομικό. Το αντιλαμβάνεται κανείς από τα μεγέθη. Ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα αποτελείται από 82.412 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 384.196 εργαζόμενους και είναι ο δεύτερος πιο πολυπληθής κλάδος μετά το λιανικό εμπόριο.

Ουσιαστικά το νέο λουκέτο ενός μήνα στην εστίαση μεταφράζεται σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που θα πρέπει να καταβληθούν για το διάστημα ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Ενδιάμεσα μόνον από το ΦΠΑ στην εστίαση θα χαθούν 85 περίπου εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές τότε το συνολικό δημοσιονομικό κόστος εκτινάσσεται.

Αλλά οι επιπτώσεις από το καθολικό ή μερικό lockdown στην εστίαση θα φανούν στο σύνολο της οικονομίας. Η απώλεια εσόδων του κλάδου της εστίασης το 2020 εκτιμάται ότι θα βαρύνει πρόσθετα στη συρρίκνωση του ΑΕΠ, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί πάνω από το 10% εφέτος.

Είναι ενδεικτικό πως το 2019 οι Έλληνες δαπάνησαν 5,7 δισ. ευρώ στις 82.412 επιχειρήσεις εστίασης, ήτοι 475 εκατ. ευρώ το μήνα. Αυτά τα χρήματα έλειψαν από την οικονομία στο lockdown του Απριλίου – Μάϊου και θα λείψουν και σε ένα καθολικό lockdown το Νοέμβριο


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους