Κορωνοϊός: Η Ελλάδα θα προμηθευτεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

15 Ιουνίου, 2020
Κορωνοϊός: Η Ελλάδα θα προμηθευτεί το εμβόλιο της Οξφόρδης
Περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου AZD1222 θα προμηθευτεί η Ελλάδα, μετά την επίσημη συμφωνία Γερμανίας-Γαλλίας-Ιταλία-Ολλανδίας με την AstraZeneca και την Oxford BioMedica.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να προμηθευτεί σχεδόν 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου AZD1222 που έχει αναπτύξει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την Oxford BioMedica και την χρηματοδότηση της πολυεθνικής φαρμακευτικής AstraZeneca που έχει τα δικαιώματα παραγωγής και διανομής στην Ευρώπη και την Αμερική.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο ανάμεσα στην AstraZeneca και τις κυβερνήσεις τεσσάρων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανίας-Γαλλίας-Ιταλία-Ολλανδίας) η Βρετανική φαρμακευτική εταιρεία θα παραδώσει 300 εκατομμύρια δόσεις αμέσως μόλις το εμβόλιο εγκριθεί για χρήση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, η εταιρεία υπέγραψε ήδη συμβόλαιο με την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία για να τις προμηθεύσει με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με τις παραδόσεις να αρχίζουν έως τα τέλη του 2020. Την συμφωνία επιβεβαίωσαν τόσο το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας όσο και η AstraZeneca.

Στην ανακοίνωση της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας αναφέρεται πως η συμφωνία των 300 εκατομμυρίων δόσεων αφορά στις τέσσερις χώρες αλλά είναι για την Ευρώπη ενώ αναφέρεται ότι το συμβόλαιο προβλέπει “έως 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου”, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει η εταιρία προσθέτοντας ότι επιδιώκει ” να διευρύνει την παραγωγή του εμβολίου”.

Το πλεόνασμα για τις άλλες χώρες 

Με δεδομένο πως οι τέσσερις χώρες έχουν συνολικό πληθυσμό 227,72 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχει ένα πλεόνασμα 72,28 εκατομμυρίων δόσεων από την αρχική παραγγελία και συνολικά 172,28 εκατομμυρίων δόσεων από το όριο που θέτει το πρώτο συμβόλαιο.

Στην ανακοίνωση της η Βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca επισημαίνεται πως “η ανάπτυξη του εμβολίου θα ολοκληρωθεί επιτυχώς ως το τέλος του χρόνου”, “όλες οι χώρες της Ε.Ε. που το θελήσουν, θα επωφεληθούν” και “οι δόσεις του εμβολίου θα διανεμηθούν με βάση το μέγεθος του πληθυσμού (κάθε χώρας)”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την εξασφάλιση του εμβολίου που δείχνει να είναι στην τελική φάση των δοκιμών σε ανθρώπους και θα ξεκινήσει η παραγωγή του στο επόμενο δίμηνο, χωρίς όμως να υποχρεωθεί να καταβάλλει προκαταβολικά μέρος της αξίας της παραγγελίας όπως έγινε με τις ΗΠΑ και την Μεγ. Βρετανία.

Για την πλήρη κάλυψη του υπόλοιπου πληθυσμού της Ε.Ε. από το ίδιο εμβόλιο απαιτούνται επιπλέον 219,20 εκατομμύρια δόσεις.

Μεγάλο ενδιαφέρον χωρίς υπογεγραμμένο συμβόλαιο 

Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει απευθείας σύμβαση με την AstraZeneca , ούτε έχει ενταχθεί στο “κουαρτέτο” (Γερμανίας-Γαλλίας-Ιταλία-Ολλανδίας) που έχει ήδη εξασφαλίσει τις δόσεις για την κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού τους. Όμως η Βρετανική φαρμακοβιομηχανία έχει διευκρινίσει πως αναμένει και άλλες χώρες να προχωρήσουν μεμονωμένα σε συμφωνίες , όπως έκαναν νωρίτερα η Μεγ. Βρετανία και οι ΗΠΑ, χωρίς να περιμένουν τις κοινές αποφάσεις της Κομισιόν.

Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίου άμεσα και να λάβει την εξασφάλιση από το απόθεμα της πρώτης συμφωνίας και να μην περιμένει την αύξηση της παραγγελίας στα 400 εκατομμύρια δόσεις, για να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον  Ιταλό Υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους “είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο” και” αναμένεται να τελειώσουν το φθινόπωρο”. Κατά την άποψή του το συγκεκριμένο εμβόλιο θα είναι η πρώτη επιλογή της Ιταλίας και θα λάβει αμέσως μετά την έγκρισή του τις προσυμφωνημένες δόσεις, όπως ορίζει και η σχετική συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την Παρασκευή εντολή από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. μετά από τηλε-διάσκεψη των Υπουργών Υγείας να διαπραγματευθεί εκ των προτέρων αγορές υποσχόμενων εμβολίων για τον κορωνοϊό, ωστόσο δεν είναι σαφές με ποια κριτήρια θα επιλεχθούν τα εμβόλια πριν την αγορά τους καθώς δεν υπάρχει προβλεπόμενη σχετική διαδικασία.

Με ρεπορτάζ από: emea.gr

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους