Κορωνοϊός – Δανία: Αναστέλλεται η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω περιστατικών θρομβώσεων

11 Μαρτίου, 2021
zeneka

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα θρομβωτικά επεισόδια σχετίζονται με τον εμβολιασμό

Οι υγειονομικές αρχές στη Δανία αποφάσισαν να αναστείλουν την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω περιστατικών θρομβώσεων στο αίμα σε πολίτες που είχαν εμβολιαστεί. Ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανακοινώσει ότι τα περιστατικά θρομβώσεων  που έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται άμεσα με το εμβόλιο.

Τόσο ο υπουργός Υγείας της χώρας Μάγκνους Χένικε όσο και το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας της Δανίας δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιώσει ότι οι περιπτώσεις θρομβώσεων συνδέονται με το εμβόλιο της αγγλο-σουηδικής εταιρείας, ωστόσο ζήτησαν από τις περιφέρειες της χώρας να αναστείλουν τους εμβολιασμούς μέχρι να υπάρξει νέα αξιολόγηση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Την περασμένη εβδομάδα η Αυστρία είχε επίσης διακόψει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσηλεύτριας που υπέκυψε σε «σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της και την βαριά ασθένεια μιας 35χρονης νοσοκόμας.

Ειδικότερα,  ο ΕΜΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκαλεί τέτοιες καταστάσεις (σσ θρομβωτικά επεισόδια), οι οποίες και δεν αναφέρονται στη λίστα των ανεπιθύμητων ενεργειών του εν λόγω εμβολίου».

Η Επιτροπή Ασφαλείας του ΕΜΑ μελετά το ζήτημα και ερευνά τις αναφερόμενες περιπτώσεις που σχετίζονται με την επίμαχη παρτίδα ABV5300 αλλά και άλλες περιπτώσεις θρομβωτικών επεισοδίων και καταστάσεων που συνδέονται με θρόμβους αίματος και έχουν καταγραφεί μετά από εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19.

«Προς το παρόν από τις διαθέσιμες πληροφορίες φαίνεται ότι ο αριθμός των θρομβωτικών επεισοδίων στα εμβολιασμένα άτομα δεν είναι υψηλότερος από τον αναφερόμενο στον γενικό πληθυσμό. Έως και την 9η Μαρτίου 2021, είχαν καταγραφεί 22 περιστατικών θρόμβωσης μεταξύ 3 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν εμβολιαστεί έναντι της νόσου covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΕΜΑ.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε σχετική ανακοίνωση του για το θέμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της ετ. AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Εκπρόσωπος Τύπου της AstraZeneca αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ενήμερος για τα περιστατικά και είπε χαρακτηριστικά ότι «Η ασφάλεια των ασθενών παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα της εταιρείας. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους ξεκάθαρα και σαφή στοιχεία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου προκειμένου να καταλήξουν στην έγκρισή του. Η ασφάλεια του εμβολίου έχει μελετηθεί εκτενώς σε κλινικές δοκιμές Φάσης 3 και η ανασκόπηση των δεδομένων επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο γίνεται γενικά καλά ανεκτό από τους εμβολιαζόμενους».

Χθες ο ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε σχετική ανακοίνωση του για το θέμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της ετ. AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Τέσσερα ακόμα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ανέστειλαν αμέσως τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν από την ίδια παρτίδα εμβολίων, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει, επί του παρόντος, καμιά ένδειξη ότι ο εμβολιασμός είχε αυτές τις συνέπειες, που δεν συγκαταλέγονται στις αναφερόμενες παρενέργειες του εμβολίου  αυτού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους