Κορωνοϊός: Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους

Μαρ 14, 2020
Κορωνοϊός: Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους
Συσκέψεις επί συσκέψεων αναμένονταν χθες για την διαμόρφωση του πλαισίου που αφορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Πρόκειται για την αποζημίωση που απευθύνεται σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Συσκέψεις επί συσκέψεων αναμένονταν χθες για την διαμόρφωση του πλαισίου που αφορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Πρόκειται για την αποζημίωση που απευθύνεται σε χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι μένουν χωρίς μισθό λόγω του ότι κλείνουν οι επιχειρήσεις που εργάζονται με διοικητική απόφαση για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, Εργασίας Γ. Βρούτσης αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα συσκέψεις προκειμένου να επαναξιολογήσουν την κατάσταση και να σχεδιάσουν τους άξονες των πολιτικών που θα δρομολογηθούν τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψιν και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Λόγω της κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν προς το παρόν θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης και δικαστήρια σε συνδυασμό με τα φροντιστήρια και όλες τις μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης ο αριθμός των εργαζομένων ανεβαίνει και έτσι απαιτούνται περισσότερα χρήματα.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν 100 εκ. ευρώ και 500 ευρώ το μήνα η αποζημίωση του ειδικού σκοπού ωστόσο λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού η κυβέρνηση κλείνει επιχειρήσεις για να μην υπάρξει διασπορά με αποτέλεσμα τα 100 εκ. να μην φτάνουν.

Η κυβέρνηση λοιπόν προχωράει σε καταγραφή όλων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους προκειμένου στο Eurogroup της Δευτέρας να εξασφαλίσει κονδύλια για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ώστε να εξασφαλίσει τους πόρους για να μπορέσει να δώσει ένα ποσό της τάξεως των 400 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο που μένει χωρίς δουλειά για το διάστημα που απαιτείται η επιχείρηση που δουλεύει να μείνει κλειστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που για την ενίσχυση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού με κρατική εντολή. Έτσι ο κουμπαράς για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων αρχικά θα έχει αποθεματικό περίπου 100 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί μετά την συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς να υπάρχει πλήρης καταγραφή των επιπτώσεων στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις σε κάθε φάση λήψης περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του ιού, καθώς και αντίστοιχο σχέδιο για τα μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος με δεδομένο ότι πλέον υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον αποφασιστεί από δημόσια αρχή η αναστολή της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του.

Αυτός ο λόγος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε «ανωτέρα βία» και συνεπώς ο εργοδότης δεν υποχρεούται σε καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων κατά την περίοδο αυτή, κατά την οποία διαρκεί η αναστολή λειτουργίας.

Πληροφορίες: dikaiologitika.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους