«Κόφτης» στην παραγωγή χύμα τσίπουρου – Μεγάλες αντιδράσεις από παραγωγούς

19 Οκτωβρίου, 2018
«Κόφτης» στην παραγωγή χύμα τσίπουρου – Μεγάλες αντιδράσεις από παραγωγούς
Το νέο καθεστώς θέτει σοβαρά εμπόδια για την παραγωγή χύμα τσίπουρου. Η απόφαση έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο

 «Κόφτης» στην παραγωγή χύμα τσίπουρου – Μεγάλες αντιδράσεις από παραγωγούς

Σε απόφαση που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοινώνοντας ότι οι παραγωγοί δεν θα μπορούν πλέον να βράσουν περισσότερες από 12 ώρες, βάζοντας με αυτό τον τρόπο πολύ συγκεκριμένα όρια στην μέχρι πρότινος εντελώς απεριόριστη διαδικασία παραγωγής τσίπουρου. 

Η απόφαση έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο η απόφαση, αφού με αυτή την εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο εν λόγω «κόφτης» 12 ωρών στην απόσταξη του τσίπουρου, θέτει ουσιαστικά στον «αέρα» την παραγωγή χύμα προϊόντος. 

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο του Υπουργείου αναφέρεται (στην παράγραφο 4) ότι οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα».

Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου. Τα 10 εκατόλιτρα οίνου (1 τόνος) προκύπτουν από την οινοποίηση 1700 κιλών σταφυλιών, οπότε και μέχρι αυτή την ποσότητα μπορούν να δηλώσουν οι παραγωγοί στις δηλώσεις συγκομιδής τους. Αυτό σημαίνει πως αν χρησιμοποιήσουν αυτή την ποσότητα για να «βράσουν» τσίπουρο, τότε θα μπορέσουν να βράσουν μέχρι ένα 12ωρο μόνο. 

Για το λόγο αυτό σε δυναμικές κινητοποιήσεις και με κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους προχώρησαν από χτες 17/10 τόσο ο σύλλογος αμπελοκαλλιεργητών – αμβυκούχοι, όσο και αγροτικοί σύλλογοι, άλλοι φορείς και αγρότες του Τυρνάβου με σκοπό τη συνέχιση του καθεστώτος απόσταξης του τσίπουρου και φέτος, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Το νέο καθεστώς θέτει σοβαρά εμπόδια για την παραγωγή χύμα τσίπουρου με τους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα να περιορίζονται πλέον στενά για να προχωρήσουν στην συνέχιση της παραγωγής. Αναμένεται η αιτιολόγηση της απόφασης από το Υπουργείο, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται να αυξηθούν οι πιέσεις των παραγωγών για άρση του μέτρου. 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους