Η Κίνα προστατεύει τη φέτα ως ελληνικό προϊόν – Ποια άλλα ελληνικά προϊόντα μπήκαν στη λίστα

6 Νοεμβρίου, 2019
Η Κίνα προστατεύει τη φέτα ως ελληνικό προϊόν - Ποια άλλα ελληνικά προϊόντα μπήκαν στη λίστα
Σημαντική επίσημη αναγνώριση και παράλληλα προστασία σε επίπεδο branding γνώρισε στην κινέζικη αγορά η παραδοσιακή ελληνική φέτα.

Σημαντική επίσημη αναγνώριση και παράλληλα προστασία σε επίπεδο branding γνώρισε στην κινέζικη αγορά η παραδοσιακή ελληνική φέτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμβληματικό ελληνικό προϊόν αυτό της ελληνικής κουζίνας, εντάχθηκε στη λίστα με τα 100 ευρωπαϊκά προϊόντα που θα προστατεύονται στην αχανή αγορά της Κίνας, με βάση τη διμερή συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του ethnos.gr, στο κείμενο που θα υπογράψουν ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν θα αναφέρονται και τα εξής:

1. Μέσα σε οκτώ χρόνια θα αποσυρθούν σταδιακά όλα τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά της αχανούς χώρας και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

2. Τα προϊόντα τα οποία ενδεχομένως παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τους Έλληνες παραγωγούς φέτας, οι οποίοι αποκτούν ένα ισχυρό πλεονέκτημα στη προσπάθειά τους να διεισδύσουν στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας. Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης είχε κατ’ επανάληψιν θέση το θέμα, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και στις τρεις συναντήσεις τους σε συνόδους υπουργών Γεωργίας, στις Βρυξέλλες, στο Ελσίνκι και στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Βορίδης, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γνώριζε πολύ καλά ότι θα μπορούσε να εντάξει το εμβληματικό προϊόν μας στα 100 αυτά που θα κατακτήσουν, ουσιαστικά, την κινεζική αγορά και μάλιστα χωρίς αντίπαλο.

Τα έξι ελληνικά προϊόντα στη “συμφωνία των 100”

ΕΕ και η Κίνα ολοκλήρωσαν σήμερα τις διαπραγματεύσεις για τη διμερή συμφωνία προστασίας 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ από τις απομιμήσεις και τον σφετερισμό.

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, που αναμένεται να αποφέρει αμοιβαία εμπορικά οφέλη και να δημιουργήσει ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και στις δύο πλευρές.

Τα ελληνικά προϊόντα που προστατεύονται:

  1. Σάμος / Samos Wines
  2. Σητεία Λασιθίου Κρήτης / Sitia Lasithiou Kritis – Oils and fats (butter, margarine, oil, etc.) Olive Oil
  3. Ελιά Καλαμάτας / Elia Kalamatas – Fruit, vegetables and cereals fresh or processed – Table olives
  4. Μαστίχα Χίου / Masticha Chiou – Natural gums and resins – Chewing gum
  5. Φέτα / Feta – Cheese
  6. Ούζο / Ouzo

«Ανταποκρινόμενη στη δέσμευση που αναλήφθηκε κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής ΕΕ–Κίνας τον Απρίλιο του 2019, η ως άνω συμφωνία αποτελεί απτό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και αντανακλά την ανοικτή στάση και την προσήλωση αμφοτέρων των πλευρών στους διεθνείς κανόνες ως βάση των εμπορικών σχέσεων», σχολίασε η Κομισιόν.

Ο κατάλογος της ΕΕ με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευτούν στην Κίνα περιλαμβάνει προϊόντα με ονομασίες όπως Cava, Champagne, Φέτα, Irish whiskey, Münchener Bier, Ούζο, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego.

Όσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα, ο κατάλογος περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις ονομασίες Pixian Dou Ban (πάστα φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (λευκό τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu).

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν δήλωσε σχετικά: «Τα ευρωπαϊκά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη φημίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο για την ποιότητά τους. Οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν υψηλότερο τίμημα, καθώς εμπιστεύονται την προέλευση και την αυθεντικότητα αυτών των προϊόντων, ενώ παράλληλα ανταμείβουν τους γεωργούς. Η συμφωνία αυτή καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους μας, όπως η Κίνα. Είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, καθώς ενισχύει την εμπορική μας σχέση, ωφελεί τους γεωργικούς και διατροφικούς τομείς μας, καθώς και τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές».

Η Κίνα αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, οι οποίες ανήλθαν σε 12,8 δισ. ευρώ (το 12μηνο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Αυγούστου 2019). Είναι επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροαδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, αντιπροσωπεύοντας το 9 % της αξίας τους.

Η Κίνα είναι μια αγορά με προοπτικές υψηλής ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, δεδομένου ότι η αυξανόμενη μεσαία τάξη της δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα εμβληματικά, υψηλής ποιότητας και γνήσια ευρωπαϊκά προϊόντα. Διαθέτει επίσης το δικό της καθιερωμένο σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων με ιδιότυπα προϊόντα τα οποία τώρα οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα χάρη στη συμφωνία αυτή.

Κατόπιν της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, η συμφωνία θα υποβληθεί τώρα σε νομικό έλεγχο. Από πλευράς ΕΕ, θα ζητηθεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η συμφωνία αναμένεται να αρχίσει να ισχύει πριν από το τέλος του 2020.

Τέσσερα έτη αφού η συμφωνία αρχίσει να ισχύει, το πεδίο εφαρμογής της θα επεκταθεί ώστε να καλύψει άλλες 175 ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές. Οι ονομασίες αυτές θα πρέπει να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία καταχώρισης με τις 100 ονομασίες που ήδη καλύπτονται από τη συμφωνία (δηλ. αξιολόγηση και δημοσίευση για παρατηρήσεις).

Η συνεργασία ΕΕ–Κίνας για τις γεωγραφικές ενδείξεις ξεκίνησε πριν από 10 και πλέον έτη (2006) και οδήγησε στην καταχώριση και την προστασία 10 ονομασιών γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές το 2012, πρωτοβουλία που αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τη σημερινή συνεργασία.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους