Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων: Μην μαγειρεύετε ποτέ τα κατεψυγμένα τρόφιμα έτσι

5 Σεπτεμβρίου, 2021
laxanika-colours-vegetables-ipopgr
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φτιάξετε ένα γρήγορο γεύμα όταν σας πιέζει ο χρόνος
Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα εξαρτάται φυσικά από εσάς, αλλά τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν να μην κάνετε ένα πολύ συνηθισμένο λάθος κατά την προετοιμασία τροφίμων από την κατάψυξη.
Ποτέ μην ξεπαγώνετε κατεψυγμένα τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας
Αν και ο πάγκος της κουζίνας μπορεί να φαίνεται το πιο λογικό μέρος για να αφήσετε τα κατεψυγμένα τρόφιμά σας να ξεπαγώσουν, το CDC προειδοποιεί ότι «επιβλαβή μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου». Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) λέει επίσης ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να αποψύχονται στον πάγκο και δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως εξηγεί το USDA, «τα βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτερα σε εύρος θερμοκρασιών μεταξύ 4°C και 60°C, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους σε μόλις 20 λεπτά». Ως αποτέλεσμα, αυτό το εύρος θερμοκρασιών συχνά αναφέρεται ως “ζώνη κινδύνου” για την ανάπτυξη βακτηρίων.

«Το ωμό ή και το μαγειρεμένο κρέας, τα πουλερικά ή τα αυγά, καθώς και οποιαδήποτε αλλοιώσιμα τρόφιμα είναι ασφαλή επ’ αόριστον εφόσον παραμένουν κατεψυγμένα. Ωστόσο, μόλις αρχίσουν να αποψύχονται και να θερμαίνονται περισσότερο από τους 4°C, τα βακτήρια που μπορεί να υπήρχαν πριν από την κατάψυξη μπορούν να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται», αναφέρει το USDA.

Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να ξεπαγώνετε κατεψυγμένα τρόφιμα σε ζεστό νερό.

Εάν δεν το είχατε προγραμματίσει εκ των προτέρων και βιάζεστε να ξεπαγώσετε κάτι γρήγορα, μπορεί να δοκιμάσετε το παλιό κόλπο να τοποθετήσετε τα κατεψυγμένα τρόφιμά σας κάτω από ζεστό νερό για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Αλλά αυτό μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο.

Το USDA λέει ότι η απόψυξη των κατεψυγμένων τροφίμων με αυτόν τον τρόπο είναι επικίνδυνη για τους ίδιους λόγους που είναι επικίνδυνο να τα αφήνετε έξω στον πάγκο. «Παρόλο που το κέντρο της συσκευασίας μπορεί να είναι ακόμα παγωμένο, το εξωτερικό στρώμα των τροφίμων θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο», εξηγεί το USDA.

Είναι καλύτερα να παραλείψετε την απόψυξη εντελώς παρά να βάλετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα κάτω από ζεστό νερό

Εάν προσπαθείτε να φτιάξετε ένα γεύμα βιαστικά, είναι πιο ασφαλές να παραλείψετε την απόψυξη εντελώς από το να αφήσετε το κατεψυγμένο φαγητό σας σε ζεστό νερό ή έξω στον πάγκο.

Σύμφωνα με το USDA, είναι ασφαλές να μαγειρεύετε απευθείας κατεψυγμένα τρόφιμα στην παγωμένη τους κατάσταση, αν και προειδοποιεί ότι έτσι το μαγείρεμα θα διαρκέσει περίπου 50% περισσότερο από ό,τι αν τα τρόφιμα έχουν ξεπαγώσει προηγουμένως.

Υπάρχουν μόνο τρεις ασφαλείς τρόποι για να ξεπαγώσετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα

Τόσο τα CDC όσο και το USDA συμβουλεύουν να προγραμματίζουμε εκ των προτέρων όταν πρόκειται να μαγειρέψουμε κατεψυγμένα τρόφιμα.

  1. Το USDA λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσετε με ασφάλεια τα κατεψυγμένα τρόφιμα να τα αφήσετε από το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο, όπου θα φτάσουν σταδιακά σε «μια ασφαλή, σταθερή θερμοκρασία στους 4°C και κάτω».
  2. Λέει ότι μπορείτε επίσης να ξεπαγώσετε το φαγητό σας με ασφάλεια χρησιμοποιώντας κρύο νερό. Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο, τα κατεψυγμένα τρόφιμα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε μια σακούλα που είναι εντελώς βυθισμένη στο κρύο νερό, το οποίος πρέπει να το αλλάζετε κάθε 30 λεπτά. Εάν σκοπεύετε να δοκιμάσετε αυτήν την τεχνική, βεβαιωθείτε ότι η σακούλα είναι απόλυτα κλειστή, διότι εάν υπάρχουν κενά, τότε «βακτήρια από τον αέρα ή το περιβάλλον θα μπορούσαν να εισαχθούν στο φαγητό». Επιπλέον, «ο ιστός του κρέατος μπορεί να απορροφήσει νερό, με αποτέλεσμα να χαλάσει η υφή του τροφίμου».
  3. Η τελευταία επιλογή είναι να ξεπαγώσετε τα κατεψυγμένα τρόφιμά σας στον φούρνο μικροκυμάτων, επιλέγοντας το πρόγραμμα απόψυξης. Εάν πρόκειται να ακολουθήσετε αυτήν την μέθοδο, τότε πρέπει να μαγειρέψετε τα τρόφιμα αμέσως μετά την απόψυξή τους. Διαφορετικά, μπορεί να φτάσουν σε αυτές τις θερμοκρασίες στην «ζώνη κινδύνου».

Πηγές: iatropedia.gr 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους