Κατάσταση ασφυξίας στα μικρά τουριστικά καταλύματα

31 Ιουλίου, 2021
TOURISMOS

Στη δίνη της πανδημίας βρίσκονται περίπου 33.000 μικρά τουριστικά καταλύματα, η πλειονότητα των οποίων καταγράφει πληρότητα που δεν ξεπερνά το 40%.

Έχοντας ήδη καταγράψει για το 2020 μείωση τζίρου πάνω από 70% σε σχέση με το 2019, οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο στόχος είναι το 40% των εσόδων του 2019.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονται σε προορισμούς που εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τον εισερχόμενο τουρισμό και δη από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, καθώς, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, φέτος άνοιξαν όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες στους επισκέπτες τους, έχοντας το περιθώριο να μειώσουν τις τιμές τους και να ανταγωνιστούν τα μικρότερα καταλύματα.

«Πέρυσι το 45% των μεγάλων ξενοδοχείων δεν λειτούργησε. Φέτος άνοιξαν όλα, προσφέρουν υπηρεσίες επιπέδου, ρίχνουν τις τιμές και ως εκ τούτου εμείς δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε», επισημαίνουν στο Euro2day.gr επιχειρηματίες του κλάδου.

Η πληρότητα στα μικρά τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, στους οποίους υπάρχουν μεγάλες μονάδες, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, δεν ξεπερνά το 40%. Αντίθετα, καλύτερες είναι οι επιδόσεις σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε νησιά που βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα, όπως η Θάσος, όπου δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία, με την πληρότητα των καταλυμάτων να φτάνει το 70%-80%.

Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό των ενοικιαζόμενων δωματίων έχει ενταχθεί στα προγράμματα «Κοινωνικός Τουρισμός» του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και «Τουρισμός για όλους» του υπουργείου Τουρισμού, επιχειρώντας να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και να καλύψει ένα μικρό μέρος των απωλειών.

Προβλήματα βιωσιμότητας

Την ίδια στιγμή περισσότερες από 8.000 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων έχουν έρθει αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, καθώς η πλειονότητα των τουριστικών καταλυμάτων δεν έλαβε κάποια ενίσχυση στο πλαίσιο των προγραμμάτων που ενεργοποίησε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Σχεδόν το 1/4 των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας και η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει πρόβλημα ρευστότητας. Ελάχιστες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν από τα προγράμματα που “έτρεξαν” το προηγούμενο διάστημα. Περίπου το 50%-60% των επιχειρήσεων δεν κατάφερε να λάβει Επιστρεπτέα Προκαταβολή και όσες ενισχύθηκαν, έλαβαν μικρά ποσά. Το 99% των επιχειρήσεων δεν εντάχθηκε στα προγράμματα που υλοποίησαν οι περιφέρειες και μόνο το 5% πληρούσε τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα για την επιδότηση παγίων δαπανών. Και αυτό διότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων στα περισσότερα προγράμματα αποτελεί το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού. Προϋπόθεση που αφήνει εκτός τα μικρά τουριστικά καταλύματα, αφού στην πλειονότητά τους πρόκειται για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις των 7 με 10 δωματίων κατά μέσο όρο», εξηγεί στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), Παναγιώτης Τοκούζης.

«Θα έπρεπε να έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τα μικρά καταλύματα. Για εμάς μέρα που περνά δεν ξαναγυρίζει», προσθέτει ο Π. Τοκούζης, ο οποίος, μάλιστα, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων που επιλέγουν να μισθώσουν τα καταλύματά τους με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2020 λειτούργησε τελικά το 80% των μικρών καταλυμάτων, ενώ η μέση πληρότητα που κατέγραψαν το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, που παρέμειναν ανοιχτά, κυμάνθηκε γύρω στο 25%-27%.

 

Πηγή: euro2day.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ