«Τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων του υπουργείου Οικονομικών και εξορθολογίζεται η διαδικασία παραγραφής. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία, στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας».

«Προκάλεσα τη συζήτηση γιατί αύριο συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες εμπιστεύτηκαν την διακυβέρνηση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχω διακηρύξει ότι στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο πολίτης και όχι ο λαός. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο στοχευμένα η μεσαία τάξη και οι ευάλωτοι πολίτες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Συνεχίστηκε με καταιγίδα φόρων και έσβησε με ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισεκατομμυρίων από το αχρείαστο μνημόνιο που εσείς υπογράψατε κ. Τσίπρα. Σήμερα η Ελλάδα ανήκει στα κράτη με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε 2 χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν τον δανεισμό του ΔΝΤ και τον Αύγουστο απελευθερώνεται από την εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία καθώς όλα αυτά δεν ήταν εύκολα και πραγματοποιήθηκαν μέσα από αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις. Από τη διαρκή εθνική απειλή της Τουρκίας έως την πρόσφατη ενεργειακή εκρηξη και τις παγκόσμιες ανατιμήσεις» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κοινωνική θα μπορούσε να ονομαστεί κάθε πολιτική μας γιατί όλες απευθύνονται στον πολίτη, όπως οι προσλήψεις για πρώτη φορά στην εκπαίδευση, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η στήριξη της τεχνικής κατάρτισης και οι επενδύσεις που έφεραν για πρώτη φορά την χώρα μετά από χρόνια στο επίπεδο των περισσότερων από 4 εκατομμύρια εργαζόμενων», τόνισε.

Για την εργασία είπε ότι κομβική τομή ήταν η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ «και αν συνυπολογίσουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το όφελος φτάνει τα 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο με τον κατώτατο μισθό. Αυτό δίνει την 9η θέση στην ΕΕ πάνω και από την Πορτογαλία και η αύξηση συνεπάγεται αύξηση στα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας υπενθυμίζοντας ότι αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ που έγινε πράξη και το οποίο καταπολεμά την μαύρη εργασία και την εργοδοτική ασυδοσία καθώς τα στοιχεία τίθενται αυτόματα στη διάθεση όλων των ελεγκτικών αρχών προσθέτοντας ότι «το 2023 θα εφαρμοστεί στον τουρισμό και την εστίαση» ώστε «ο εργαζόμενος δεν θα πληρώνει ούτε μια ώρα χωρίς να την πληρωθεί».

«Πρόκειται για τον νόμο του εργάτη όπως λέει και το σύνθημά σας κ. Κουτσούμπα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και επέμεινε:

«Οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους. Έπρεπε να έρθει η κεντροδεξιά για να το κάνει. Εσείς τι κάνατε 4 χρόνια κ. Τσίπρα; Και από αυτή την κυβέρνηση αυξήθηκε η γονική άδεια για τον πατέρα, δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις με χρήματα από το RRF να διαμορφώσουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Γιατί δεν τα κάνατε;»

ΠΗΓΗ